Sporto ir laisvalaikio klubo „GOODLIFE“ mitybos specialistas Artūras Sujeta neslepia: skubėjimas niekada nėra gerai, jei kalbame apie valgymą ir maisto ruošą. „Šiandien pagamintas maistas dažniausiai yra skanesnis nei bus rytoj, nebent kalbėsime apie šokoladinį tortą, pastovėjusį per naktį“, - šypsosi jis. Visgi, ką daryti, jei norime valgyti sveikai, bet negalime tam skirti daug laiko?

„Skubantiems žmonėms patarčiau rinktis greitus patiekalus, pavyzdžiui, išsikepti omletą, pasiruošti salotas ar tiesiog suvalgyti vaisių. Tačiau tokį maistą, kurį greitai pasigaminame, reikia iškart ir suvalgyti“, - sako A.Sujeta.

Jei norite pasigaminti maisto iškart kelioms dienoms, mitybos specialistas primena pagalvoti apie biocheminę maisto taršą. „Jei maistas pagaminamas, pavyzdžiui, iškepama vištienos krūtinėlė, tai didelė dalis „valgyti ar ne“ klausimų atpuls, jei laikysite ją uždengtą šaldytuve ir šaldytuvas veiks tinkamai. Tačiau net ir tokiu atveju turite prisiminti, kad kiekvienas atšildymas, jei sugalvojote ištraukti maistą ir pakartotinai jį vartoti per kelis kartus, nėra gerai. Net ir trumpam atšildžius maistą bakterijos ima daugintis, prasideda skaidymo procesas, toksinų kiekis didėja, ypatingai žuvyje, ir tokio maisto valgyti nerekomenduočiau – rizikuojate“, - perspėja jis.

Ką gaminti? Rinkitės salotas su riešutais, liesą paukštieną, kurią suvartotumėte daugiausiai per 24-48 valandas. „Nėra mėsos, nėra tiek toksinų. Tik jokiais būdais, jei ruošiatės maistą kelioms dienoms, tai negali būti žuvis ar neriebi kepta mėsa“, - pabrėžia A.Sujeta.

Pasak specialisto, valgyti tokį patį maistą pietums kelias dienas nėra toks didelis blogis, kaip valgyti tokį patį maistą kelias savaites. „Tačiau jei nenorite monotonijos, manipuliuokite užkandžiais. Jei pietums tris savaites renkatės tą patį, artėjant vasarai kompensuokite įvairovės stoką antioksidantų gausa iš sezoninių vaisių“, - siūlo jis.

Mitybos specialistas nuolat skubantiems siūlo dar keletą gudrybių. „Visada galima vieną ar du valgymus pakeisti šaldytomis daržovėmis. Tik įspėju - jose bus mažai tirpių vandenyje B ir C vitaminų. Tačiau tinkamai užšaldytos daržovės išlaiko daug maistingųjų medžiagų ir yra neblogas būdas pavalgyti greitai per daug negaminant. Kitas variantas, jei tiesiog viena diena yra labai užimta, galite pavalgyti 2-3 kartus ir to pilnai pakaks. Pasinaudokite užimtumu, kad pasidarytumėte iškrovos dieną. Jei labai sunku, visada galima nueiti į kavinę, tik kavinės maistas turi būti lengvas. Dažniausiai ten mėgstame rinktis riebius patiekalus, bet siekiant savo tikslų tai bus netinkamas pasirinkimas. Taip pat tiks ir sausas maistas – jei turime indelį grūdų, taip pat pieno arba jogurto – bus puikus ir greitas užkandis ryte. Be to, jei skubate valgyti, visada sustokite, kai esate sotus maždaug 70-80 proc. Mūsų sotumo jausmas vėluoja, todėl persivalgome labai greitai“, - primena A.Sujeta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją