Toks pienas nėra riebus, yra maistingas ir lengvai virškinamas bei lengvai paruošiamas namuose. Augaliniame piene visiškai nėra cholesterolio.

Apie tai pasakoja knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“ autorėmis Renata Ničajienė ir dietistė Toma Eroglu.

Augalinis pienas gali būti gamintas iš įvairių riešutų: kokosų, migdolų, lazdynų ir įvairiausių sėklų: kanapių, sezamų, aguonų... Jei renkatės sojų pieną, būtinai rinkitės ekologišką, genetiškai nemodifikuotų sojų pupelių pieną. Įvairūs riešutai, sėklos ir kruopos yra naudingi mūsų sveikatai, todėl iš jų paruoštas pienas, yra puikus pasirinkimas, norintiems maitintis sveikiau.

Maisto prekių parduotuvėse randamas augalinis pienas yra papildomai praturtinamas vitaminais D, B2 bei kalciu.

Prieš pirkdami augalinį pieną, būtinai perskaitykite ir jo sudėtį bei pasirinkite tą, kuriame nėra naudojama pridėtinio cukraus ir kuriame yra didžiausia riešutų ar sėklų procentinė dalis.

Ruošdami augalinį pieną namuose, patys galite reguliuojate jo riebumą ir skonį, jis visada bus šviežias ir natūralus. Norėdami skystesnio pieno, gamindami įpilkite daugiau vandens, o tirštesnio – mažiau.

Prieš ruošdami augalinį pieną, sėklas ar riešutus išbrinkinkite. Augalinis pienas ruošiamas su tyru vandeniu, skaninamas žiupsneliu druskos ir šaukšteliu medaus arba klevų, agavų sirupu. Norint pasiruošti augalinį pieną namuose, reikia turėti kokybišką trintuvę arba kokteilinę, kuri galėtų plakant gerai susmulkinti riešutus/sėklas su vandeniu. Taip ruošiamą augalinį pieną reikia kelis kartus nukošti per tankų rėtį, kad būtų kuo mažiau nuosėdų.

Lengvai ir paprastai namuose paruošiamas ir avižų pienas, kurį panaudoti galima visur: kokteiliams, košėms, su javainiais ar dribsniais.

Avižų kruopose esantys vitaminai (B1, B2, B3, B6, folio rūgštis, vitaminas A), mineralai (geležis, manganas, selenas, cinkas, kalcis, fosforas) bei gausus skaidulų kiekis palaiko normalų cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, stiprina imuninę sistemą, apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, puoselėja odą ir plaukus.

Dėka sudėtyje esančių augalinių baltymų, amino rūgščių ir angliavandenių, avižos yra ir puikus energijos šaltinis. Avižų dribsnių tyrės, šių kruopų nuovirai yra puikūs pagalbininkai slopinant organizmo uždegimus: virškinamo trakto uždegimus, peršalimo ligas. Dėl šių gydomųjų avižų savybių, avižų pieną išbandyti bei įtraukti į savo kasdienę mitybą turėtų visi, kurie rūpinasi savo sveikata ir nori sumažinti cholesterolio kiekį mityboje. Pasigaminti avižų pieną namie yra nesudėtinga ir nebrangu, jį pagardinti galite įvairiais prieskoniais.

AVIŽŲ PIENAS

700 ml
10 min. ir brinkinimas

Reikės:
1 stiklinės avižinių dribsnių
3 stiklinių vandens
1 šaukšto skysto medaus
1 šaukštelio natūralios vanilės esencijos
0,5 šaukštelio jūros druskos

Prieš valandą avižinius dribsnius užpilkite karštu vandeniu, kad išbrinktų. Išbrinkusius tankiame rėtyje perplaukite po tekančiu vandeniu.

Į kokteilinę suberkite išbrinkusius avižinius dribsnius ir įpilkite tris stiklines vandens. Jei norite, kad avižų pienas būtų skystesnis, galite įpilti keturias stiklines vandens. Viską plakite tol, kol skystis taps baltas ir avižiniai dribsniai visiškai susismulkins. Avižų pieną perkoškite per tankų sietelį. Tirščius išmeskite, o perkoštą skystį įpilkite atgal į kokteilinę ir dar kartą išplakite.

Antrą kartą perkoškite avižų pieną per tankų sietelį ir vėl supilkite į kokteilinę. Dabar į skystį suberkite druską, įdėkite skysto medaus, vanilės esencijos ir paskutinį kartą išplakite. Išplaktą supilkite į indą ir statykite į šaldytuvą. Laikykite iki 3 dienų, prieš vartodami suplakite.

Receptas iš knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“.