Moksliniais tyrimais įrodyta, kad cinamonas suaktyvina insulino išsiskyrimą, o jis atitinkamai sumažina gliukozės kiekį kraujyje. Ši savybė ypač svarbi diabetikams, bet lygiai taip pat svarbi lieknėjimui.

Šio tyrimo išsamus aprašymas paskelbtas Hormonų moksliname tyrime tyrimas, nr. 50, puslapiai 177-182, 1998, ir kita ataskaita Journal of the American College of Nutrition, nr. 20.

Ir maistas, ir vaistas

Cinamono gydomosios galios buvo minimos skirtingų senųjų civilizacijų gydytojų veikaluose.

Cinamonas skatina kraujotaką ir gerina medžiagų apykaitą bei neleidžia kauptis riebalams. Prieš valgant išgerkite cinamono ir medaus mišinio, išvirto puodelyje vandens.

Įrodyta, kad cinamonas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Sergantieji diabetu gali per dieną drąsiai suvartoti pusę šaukštelio cinamono. Taip pat šis prieskonis yra puiki cholesterolio prevencija, o valgomas su medumi efektyviai stiprina kraujagyslių sieneles, jų elastingumą.

Cinamonas turi antibakterinių savybių, reguliuoja virškinimo mikroflorą, taip pat labai naudingas dantims ir dantenoms.

Kadangi cinamonas turi labai daug mangano, sergantieji artritu ar besiskundžiantys skaudančiais sąnariais turėtų kas rytą suvalgyti po šaukštelį cinamono su medumi, užsigeriant stikline vandens.

Cinamonas yra stiprus antioksidantas – stabdo laisvųjų radikalų susidarymą.

Jei peršalote, išgerkite arbatos su cinamonu. Šis prieskonis skatina ir kraujo apytaką, tad organizmas lengviau kovoja su peršalimu ir jo simptomais.

Cinamono yra daug jo rūšių. Populiariausios yra dvi: Šri Lankoje užaugintas Ceilono cinamonas ir kiniškas cassia cinamonas. Prekybos centruose dažniausiai parduodamas kiniškas cassia cinamonas, tačiau jame yra labai daug gamtoje randamo toksino - kumarino, kurio didesni kiekiai labai kenkia kepenims.

Ceilono cinamonas kumarino visai neturi, tačiau ši cinamono rūšis yra daug brangesnė. Juo prekiauja specializuotos prieskonių parduotuvės.

Arbatą su cinamonu galite nusipirkti specializuotose arbatų parduotuvėse arba pasigaminti tokios arbatos namie, nusipirkę kokybiško cinamono.

Sudėtinės dalys:

1 cinamono lazdelė
1 puodelis beveik verdančio vandens

Gaminimo žingsniai:

1. Sulaužykite cinamono lazdelę į gabaliukus ir sudėkite į puodelį.

2. Užkaitinkite vandenį virdulyje ir, kai pradės kilti dideli burbulai, išjunkite.

3. Užpilkite cinamoną puodelyje karštu vandeniu uždenkite ir palaukite 10 minučių.

4. Tuos pačius cinamono lazdelės gabaliukus, galite užpilti vėl ir vėl, priklausomai nuo to, kokio stiprumo skonis Jums priimtiniausias.

Lygiai taip pat jūs galite cinamonu paskaninti ir kitas arbatas ar pasidaryti kavos gėrimą su cinamonu ir taip sumažinti suvartojamų kalorijų skaičių.