Visuose vaisiuose gana daug vandens, oro ir ląstelienos, kurie puikiai „užkemša“ skrandį. Tyrėjai itin rekomenduoja atkreipti dėmesį į obuolius. Suvalgius obuolių, organizme pradedamas išskirti GLP-1 hormonas, kuris smegenims siunčia signalus, norėdamas juos įtikinti, kad jau esate sotus. Taigi mokslininkai pataria – jei norite pažaboti apetitą, likus maždaug 15 minučių iki valgio, suvalgykite obuolį. Beje, tyrimais nustatyta, kad asmenys, prieš valgį sugraužę obuolį, suvalgė net 15 proc. mažiau maisto, skelbia „The Daily Mail“.

Tokį patį efektą sukelia ir raudona aitrioji paprika. Valgio metu užtenka suvalgyti pusę arbatinio šaukštelio šio prieskonio – apetitas kaip mat sumažėja. Paslaptis slypi raudonoje aitrioje paprikoje esančiame kapsaicine, kuris šiems pipirams suteikia aštrumo. Ši medžiaga mažina alkio jausmą ir tuo pačiu suteikia energijos.

Jūros dumbliai – universalus produktas, padedantis išlaikyti gražią figūrą. Nyderlandų dietologai išsiaiškino, kad kokteiliai su jūros dumbliais apetitą gali sumažinti net iki 30 proc. Be to, jūros dumbliai suteikia ilgalaikį sotumo jausmą. Nustatyta, kad skrandyje jūros dumbliai virsta geliu, užpildančiu skrandį ir imituojančiu sočių produktų efektą.

Apie žalios arbatos naudą mokslininkai kalba jau seniai. Žalioje arbatoje yra katechinų, natūralių antioksidantų, skatinančių organizmą deginti daugiau kalorijų. Per dieną išgerdami nuo 3 iki 6 puodelių žalios arbatos, galite net 40 proc. paskatinti kalorijų deginimą. Be to, žalioje arbatoje esantys antioksidantai atlieka hormono leptino funkciją – mažina apetitą.

Kiaušiniuose esantys proteinai – patys vertingiausi iš visų, esančių maisto produktuose. Būtent jie padeda kontroliuoti apetitą. Taigi, omletas iš dviejų kiaušinių pusryčiams garantuoja mažesnį kalorijų kiekį, suvartotą per parą. Žmogus jaučiasi sotus, nors ir suvalgė mažiau.

JAV mokslininkai įsitikinę – citrinos rūgštis ir pektinas sulėtina cukraus pasisavinimą, todėl nesinori užkandžiauti. Vitaminas C padeda gaminti karnitiną, skatinantį organizmą deginti riebalus.
Apetitą efektyviai mažina ir paprasčiausias vanduo. Per dieną patariama jo išgerti mažiausiai dvi stiklines.

Izraelio mokslininkai taip pat pataria atkreipti dėmesį į česnaką. Jame esantis alicinas česnakui suteikia išskirtinį aromatą, smegenyse stimuliuojantį „sotumo centrą“ ir mažinantį alkio jausmą. Be to, česnakas skatina adrenalino gamybą organizme – būtent dėl šios priežastys sparčiau deginamos kalorijos.

Anot Skandinavijos mokslininkų, cinamonas mažina insulino gamybą. Žinoma, kad insulinas atsakingas už cukraus virsmą riebalais, todėl, maistą gardinant cinamonu, nedidėja svoris. Cinamonas itin naudingas, jai į organizmą patenka iš karto po valgio.

Ir paskutinis, tačiau tikrai ne mažiausiai efektyvus būdas riboti apetitą – miegas. Eiti gulti reikia anksti, pataria mokslininkai. JAV ekspertai nustatė, jog žmonės, per parą miegantys mažiau nei rekomenduojamas 8 valandas, turi didesnį apetitą bei daugiau problemų dėl svorio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)