Pakanka poros kartų per savaitę

Per didelis mėsos vartojimas – problema, kurią siekia išspręsti sveikatos specialistai visose išsivysčiusiose šalyse. „Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, mėsa turėtų būti vartojama 2-3 kartus per savaitę, o mes dažnai vartojame 2-3 kartus per dieną. Dar blogiau, kad dažniausiai mėsos gaminius vartojame netinkamai derindami su kitais produktais – valgome su bulvėmis, duona, iš esmės – angliavandeniais, o toks derinys per ilgą laiką gali ženkliai pabloginti mūsų virškinimą, sumažinti žarnyno peristaltiką, tai yra, natūralius žarnyno judesius. Jei jie yra maži, žarnynas tampa vangus ir ilguoju laikotarpiu tai gali išprovokuoti onkologines ligas, kaip, pavyzdžiui, tiesiosios žarnos vėžį“, - sako sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „GOODLIFE“ mitybos specialistas Artūras Sujeta.

Pasak specialisto, dar didesnį susirūpinimą kelia tai, kad pasaulyje augant mėsos vartojimui rinkos poreikiai labai dažnai yra tenkinami nenatūraliais produktais – tokia dirbtiniais preparatais „pagardinta“ mėsa žmonių sveikatai itin pavojinga. „Jeigu mėsa yra natūrali, be konservantų, nerūkyta, ją vartoti, žinoma, yra daug saugiau ir kartais net rekomenduojama. Pavyzdžiui, tokios mėsos vartojimas palengvina raumenų atsistatymą po fizinio krūvio, ji naudinga fiziškai aktyviems žmonėms“, - aiškina jis.

Mėsos šalininkai dažnai pasitelkia argumentą, kad ji būtina šaltame klimate gyvenantiems žmonėms. Bet ar tikrai? A.Sujeta sako, kad iš dalies tiesos yra – gyvenant šaltame klimate žmonėms padidėja riebiųjų rūgščių poreikis. „Mums reikia vitamino A, nes mūsų oda yra veikiama šalčio. Taip pat mums reikia vitamino D, kurio trūksta esant mažai saulės. Šie vitaminai yra tirpūs riebaluose, todėl tam tikrą riebalų kiekį žmogui reikia gauti kiekvieną dieną, bet jie gali būti gaunami nebūtinai iš mėsos – tam tinka ir žuvis ar augalinės kilmės maistas“, - sako A.Sujeta.

Mažinti reikia palaipsniui

Jei iki šiol buvote vienas iš tų, kurių pietūs neapsieina be mėsos, pokyčius pradėkite pamažu. „Jei iki šiol valgydavote labai daug mėsos ir nuspręsite, kad viskas, nuo rytojaus jos nebevalgysiu – negerai, organizmas patirs per didelį stresą. Reikėtų viską daryti nuosekliai. Iš pradžių pamėginti per savaitę vieną ar dvi dienas nevalgyti mėsos. Vėliau šį skaičių padidinti iki trijų ar keturių. O toliau – pagal norus ir savijautą. Jei mūsų dienos ritmas neleidžia pilnavertiškai maitintis atsisakius mėsos, tada vis tiek reikės jos šiek tiek valgyti, kad atsistatytume. Kiekvienas ribojimas turi būti protingas“, - pataria mitybos specialistas.

A.Sujeta pasakoja, kad labai staiga nutraukus mėsos vartojimą organizmas patiria oksidacinį stresą, dėl to vėliau dažnai padidėja organizmo rūgštingumas ir tenka papildomai vartoti įvairius šarmus pusiausvyrai atstatyti. „Neužtenka tiesiog nustoti vartoti mėsą, tai gali turėti ir šalutinių negerų padarinių. Svarbu, kad ji būtų pakeista kitais kokybiškais produktais, pavyzdžiui, kokybišku augaliniu maistu“, - sako jis.

Kuo pakeisti mėsą?

Mitybos specialistas įsitikinęs, kad galimybių kuo pakeisti mėsą tikrai yra daug. Viena jų – sojos mėsa, tačiau ja nereikėtų piktnaudžiauti, ypatingai vyrams. „Ankštiniai produktai, baltos ir raudonos pupelės yra puikus baltymų šaltinis. Vegetarai, kurie visai nevartoja mėsos, būtinai turėtų įtraukti jas į savo racioną. Taip pat puikiai tinka tofu, sojos pienas. Jei renkamės vartoti žuvį – drąsiai galime valgyti tuną, menkę, lašišą. Reikia nepamiršti ir praktiškai baltymo etalono – kiaušinio baltymo“, - siūlo jis, užtikrindamas, kad tinkamai pasirinkus kuo pakeisti mėsą tikrai padarysite paslaugą sau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (626)