Natūralių priemonių ne visada pakanka

Pasižvalgius, ką siūlo maisto papildų reklamos, atrodo, kad jie gali išpildyti kone visus norus. Norite sulieknėti, priaugti masės, padidinti savo ištvermę ar tiesiog pagerinti sveikatą – reikia tik įsigyti stebuklingų piliulių ir laukti rezultatų. Tačiau ar prariję šį jauką nepadarysime sau daugiau žalos nei naudos? Pasak sporto ir laisvalaiko klubo šeimai „GOODLIFE“ mitybos specialisto Artūro Sujetos, maisto papildai tam tikrais atvejais tikrai gali padėti – bet reikia gerai įsigilinti į tikrąją jų paskirtį.

„Nei vienas kraštutinumas nėra teisingas. Tikrai nėra taip, kad specialiai būtų kuriami kenksmingi maisto papildai, bet iš jų nereikia tikėtis ir didelio stebuklo. Maisto papildai reikalingi, kai natūralios organizmo funkcijos nebeatsistato savaime. Jie buvo sukurti tam, kad papildytų žmonių mitybą. Manęs kartais klausia, ar maisto papildai yra natūralūs. Ne, bet juk mūsų dabartinis gyvenimo tempas taip pat nebėra natūralus. Kaip ir nėra natūralu, pavyzdžiui, tris kartus per dieną valgyti vištienos krūtinėlę. Bet jei sportininkai siekia aukštų rezultatų, sportuoja milžiniškais kiekiais, tuomet tokia nenatūrali gyvensena reikalauja nenatūralių priemonių“, - sako A.Sujeta.

Visgi, jei tikitės, kad maisto papildų pakaks pakeisti jūsų išvaizdai – teks nusivilti. Mitybos specialistas aiškina, kad maisto papildai veikia tik derinant juos su mityba. „Jei mes valgysime hamburgerius ir gersime baltymus, skirtus raumenų auginimui, mes tikrai raumenų neužsiauginsime, nebent kartu su dideliu pilvu“, - juokiasi jis.

Be to, didelę rolę turi mechaninis stimulas, tai yra, sportas. „Jei aš sportuoju hipertoninei masei, tai yra, raumenims ugdyti, tada taip - aš turiu vartoti daugiau baltymų, pavyzdžiui, klasikinio papildo kreatino monohidrato. Tada, be abejo, mano raumenys dėka šių papildų bus didesni, atrodys, tiesą sakant, net nelabai natūraliai“, - aiškina A.Sujeta.

Kada papildai iš tiesų reikalingi

Kiekvienas maisto papildas iš esmės yra kažkokių maistinių medžiagų koncentratas, kuris gali pagerinti organizmo funkcines savybes. „Gali, bet nebūtinai“, - pabrėžia A.Sujeta. Viskas priklauso nuo veikliosios medžiagos kiekio, esančio maisto papilde.

„Paimkime paprastą pavyzdį – Jungtinėse Amerikos Valstijose populiariausią maisto papildą, omega-3 riebalų rūgštis. Jei per dieną jų vartosime apie 500 mg, praktiškai tai bus placebas – nepajusime jokio poveikio. Tačiau jei vartosime dvigubai didesnę dozę, tikrai tikėtina, kad maždaug po trijų mėnesių pastebėsime teigiamą poveikį cholesteroliui“, - aiškina mitybos specialistas.

Pasak A.Sujetos, maisto papildus reikėtų vartoti tada, jei sportuojant ilgesnį laiką, tris keturis mėnesius, nepavyksta atsikratyti kokių nors neigiamų simptomų – nuolat jaučiate raumenų skausmus, išsausėja oda, suprastėja regėjimas, susilpnėja imunitetas ir panašiai. „Jei žmogaus organizmas natūraliai nesugeba susirinkti reikalingų medžiagų, jam trūksta, pavyzdžiui, baltymų ar antioksidantų, maisto papildai gali padėti išspręsti šias problemas. Tokiais atvejais juos vartoti galima, bet jokiu būdu ne bet kada, bet kam ir bet kur“, - sako jis.

Perdozavimas gali būti pavojingas

Mitybos specialistas pastebi, kad problemos kyla, kai vos pradėję sportuoti žmonės griebiasi labai stiprių maisto papildų: nežinodami ką ir kaip daro jie rizikuoja patys sau pakenkti.

„Klasikinis pavyzdys – jei vartojame per daug baltymų, tai yra maždaug 2,5 gramo vienam kūno kilogramui, galime pakenkti savo inkstams. Jei vartojamas kreatino monohidratas ir nedaromos protingos pertraukos, vėlgi kenčia inkstai, kepenys. Perdozavus B grupės vitaminų mums gali tirpti pirštai, pasireikšti simptomai, panašūs į peršalimo ar net širdies nepakankamumo. Aš visada sakau žmonėms – jei pradėjote vartoti maisto papildą ir pastebėjote kažkokį simptomą, kurio iki tol nebuvo, iškart nutraukite vartojimą, nes organizmas rodo, kad kažkas netinka“, - pataria jis.

Jei nusprendėte vartoti keletą skirtingų papildų – būtinai pasakykite tai savo sporto arba mitybos specialistui. Jei vienas papildas jums nekelia pavojaus, bet keliuose papilduose yra ta pati veiklioji medžiaga - gali grėsti perdozavimas.

„Kiekvienas atvejis yra unikalus ir be specialisto pagalbos čia sunku apsieiti. Gaila, kad Lietuva šiais klausimais vis dar yra akmens amžiuje. Tartis su medikais – nebūtinai geriausia išeitis. Jie tikrai išmano apie vaistus, bet mažai ką žino apie maisto papildus. Patys papildų pardavėjai yra suinteresuoti parduoti tam tikrą produktą, tad vėlgi reikia būti atsargiems. Nieko nepadarysi, sprendžiant šį klausimą jūsų antrąja puse, su kuria tariatės, turi būti ne vyras ar žmona, o mitybos specialistas“, - juokiasi A.Sujeta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)