Birželio 26 d. skelbiamas Th. May parengtas 15 puslapių dokumentas skirtas asmenims, į JK atvykusiems iki nustatytos į šalį įleidžiamų asmenų skaičiaus mažinimo datos, praneša „The Guardian“.

JK „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas pareiškė, kad tuo atveju, jei ES šalys narės pritars abipusiam susitarimui, bus siekiama užtikrinti žmonėms teises, beveik visiškai identiškas toms, kurias turi JK piliečiai.

„Jie gauna tas pačias gyvenamosios vietos, įdarbinimo, sveikatos priežiūros, gerovės, pensijos teises ir pan. – BBC sakė jis. – Vienintelis dalykas, kurio jie negauna – tai teisė balsuoti, tačiau ji suteikiama tapus šalies piliečiu.“

Data, kurią ketinama laikyti riba, iki kurios ES šalių narių piliečiai turėjo atvykti į JK, jei nori pasinaudoti šiomis teisėmis, bus nustatyta ne anksčiau kaip 2017 m. kovo 29 d., kai buvo aktyvuotas 50 straipsnis, bet gali būti laikoma ir „Brexit“ proceso pabaiga.

„Nemanau, nebent jie įvykdė nusikaltimą ar sukėlė tam tikrų su saugumu susijusių problemų“, - atsakydamas į klausimą dėl galimo asmenų deportavimo patikino D. Davisas.

Dar jis išreiškė viltį, kad pavyks tęsti Europos sveikatos draudimo kortelių naudojimo schemą, suteikiančią europiečiams galimybę nemokamai ar sumažintomis kainomis gydytis Europos ekonominėje erdvėje.

„Brexit“ sekretorius D. Davisas tikisi, kad gyventojų teisių klausimas bus greitai išspręstas ir JK pageidauja veikti vienašališkai pensijų indeksavimo tęsimo klausimu. Jis aiškiai leido suprasti, kad bet kokios spekuliacijos dėl neva antrarūšiais gyventojais JK tapsiančių šioje šalyje gyvenančių ES šalių narių piliečių yra klaidingos.

Vis tik jis buvo linkęs pripažinti vieną opią problemą. „Šiuo metu daugiau diskusijų bus skirta Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimų svarumui ir dėl to gali kilti rimtų ginčų“, - sakė D. Davisas.

Jo teigimu, Europos Vadovų Taryba (EVT) šio teismo nurodymuose dėl derybų neminėjo, o štai Europos Komisija (EK) į parengtą išaiškinamąjį dokumentą šio teismo klausimą įtraukė. Anot D. Daviso, JK gali sutikti su tam tikro arbitražo galimybe, tačiau sistema neabejotinai skirtųsi nuo dabartinės.

„Kai imsimės visų šių derybų dėl prekybos ir kitų sričių vykdymo, bus ir susitarimų dėl arbitražo. Tai bus ne Europos Sąjungos Teisingumo Teismas, o bendrai patvirtintas pirmininkas ir abiejų pusių skirtas asmuo, toks yra normalus būdas, bet gali būti ir kitokių. Dar galimai turėsime susitarimą dėl arbitražo, bet tai nebus Teisingumo Teismas.“ – aiškino D. Davisas.

Vis dėlto panašu, kad 27 ES šalys narės gali Europos Sąjungos Teisingumo Teismo vaidmens tęstinumo klausimą diskusijoje iškelti į prioritetinę vietą, o tai savo ruožtu neabejotinai vilkintų šį ankstyvą derybų etapą, kuris galimai turės būti baigtas iki derybų dėl prekybos pradžios.