Nuo Europos solidarumo korpuso veiklos pradžios 2016 m. gruodžio mėn. į programą užsiregistravo daugiau nei 30 000 jaunuolių. Pirmieji dalyviai jau pradėjo veiklą: Manon iš Prancūzijos prisidėjo prie organizacijos Budapešte, Jasmin iš Vokietijos savanoriauja Gdanske, Giulia iš Italijos ir Helena iš Portugalijos ėmėsi veiklos Briuselyje – ir tai tik keli iš pirmųjų pavyzdžių. Artimiausiu metu ruošiasi išvykti daugiau jaunuolių.

Praėjusių metų rugsėjo mėn. Europos Komisijos Pirmininko Jeano-Claude’o Junckerio paskelbta Europos solidarumo korpuso idėja – suteikti jauniems europiečiams galimybę padėti tiems, kam labiausiai reikia, tampant savanoriais, stažuotojais ar darbuotojais savo gyvenamoje šalyje ar kitoje ES valstybėje. Įsivaizduokite žemės drebėjimo nuniokotame kaime gyvenančius vaikus, kuriems reikia papildomos paramos ir priežiūros, kol vyksta namų atstatymo darbai. Įsivaizduokite į Europą atvykstančius pabėgėlius, kuriems reikia visokeriopos pagalbos. Įsivaizduokite pagyvenusius žmones – pagalbos ranka namuose ir išklausymas labai padėtų tiems, kurie po karo atkūrė Europą. Jaunimas nori prisidėti sprendžiant problemas, ir tai padaryti padeda Europos solidarumo korpusas: jis suteikia prieigą prie internetinio portalo, kuriame susidomėję jaunuoliai iš visos ES gali registruotis, o šioje srityje veikiančios organizacijos – lengvai su jais susisiekti.

Pagal įvairias ES programas remiamas Europos solidarumo korpusas jau pirmaisiais metais pasiūlys apie 12 000 vietų įvairiose organizacijose. Tačiau tuo neapsiribosime: siekiame, kad jis taptų atskira, tvirta, pakankamai finansuojama programa, kad būtų įvykdytas pažadas iki 2020 m. įtraukti į solidarumo veiklą bent 100 000 jaunuolių.

Štai kodėl pasiūlėme per trejus metus Solidarumo korpusui skirti 340 mln. eurų. Su šiuo biudžetu galėsime suteikti jaunimui dar daugiau galimybių, taip pat padėti mažoms grupėms, rengiančioms savo projektus. Gavus finansavimą, bus kompensuojamos ne tik dalyvių kelionės išlaidos, bet ir mokymai, kalbų kursai, taip pat bus teikiama speciali parama palankių sąlygų neturintiems jaunuoliams. Savanoriams taip pat bus padengiamos maitinimo ir apgyvendinimo išlaidos ir mokami kišenpinigiai (iki 155 EUR per mėnesį). Siekiame sukurti stiprią solidarumo bendruomenę, kuri jungtų buvusius dalyvius ir organizacijas ir taptų dirva naujoms idėjoms ir projektams.

Svarbu pažymėti, kad naujoji iniciatyva nekonkuruos su mūsų valstybėse ir regionuose sėkmingai vykdomomis programomis. Papildant tai, kas jau sėkmingai veikia, Europos solidarumo korpusu norima pasiūlyti naujų papildomų galimybių. Konsultavomės su jaunimu, su jaunimu dirbančiais asmenimis, organizacijomis, užimtumo tarnyboms, darbdaviais, valdžios institucijomis ir daugeliu kitų su jaunimo veikla susijusių žmonių ir esame dėkingi už teigiamus atsiliepimus ir mūsų iniciatyvai išreikštą paramą.

Negalime leisti, kad jaunų europiečių ryžtas ir energija nueitų veltui. Europos solidarumo korpusas suteikia motyvuotam jaunimui galimybę daryti teigiamą poveikį mūsų visuomenei ir drauge ugdyti savo gebėjimus ir kompetencijas, reikalingas ne tik profesiniam, bet ir asmeniniam gyvenimui. Solidarumas vienija mūsų Sąjungą, tad suteikime Europos jaunimui priemonių solidarumui įgyvendinti.