Diskusijoje, kurią moderavo KTU SHMMF dekanas doc. Ainius Lašas, taip pat dalyvavo leidyklos „Oxford Business Group“ (Jungtinė Karalystė) atstovas Paulius Kunčinas. Diskutuota apie įvairias Lietuvai kylančias grėsmes, kaip jas atlaikyti ir kaip atvesti šalį į kitą saugų šimtmetį.

Sutarta, kad emigracija yra viena didžiausių grėsmių Lietuvai. Tai pabrėžė abu dalyviai. „Tautos išsivaikščiojimas yra didelė problema ir tam yra reikalingi ryžtingi, nuoseklūs, ilgalaikiai sprendimai,“ – sakė V. Ušackas.

P. Kunčinas aiškino, kad Lietuvoje verta pasilikti dėl daugybės atsiveriančių galimybių, tačiau pridūrė, kad tobulėti reikia: „Svarbiausia užduotis Lietuvai yra susilyginti su ES šalimis – tiek atlyginimų dydžiu, tiek ekonomiškai, tiek vertybėmis“.

Dalyviai dalijosi galimais sprendimų būdais, teikė gerus kitų šalių pavyzdžius ir pabrėžė ryšių su užsienio partneriais palaikymo svarbą.

„Nėra artimesnės, labiau strategiškai svarbesnės valstybės Lietuvai negu Lenkija. Ryšio su ja atkūrimas turi būti prioritetas numeris vienas“, – teigė V. Ušackas

„Lietuvai būtų labai svarbu rasti susitarimą tarpusavyje. Mes praleidžiame daug laiko diskutuodami, kai mūsų kaimynai jau žengia tolyn“, – sakė P. Kunčinas, pabrėždamas, kaip svarbu pritraukti užsienio investuotojus, atrasti nišas rinkose, kad šalis galėtų išnaudoti savo galimybes ir talentus.

P. Kunčinas teigė, jog Europa yra tvirta ir turime pasikliauti savo sąjungininkais.

„Anksčiau išlaikėme viltį ir sugebėjome atsitiesti. Reikėtų aktyvesnių veiksmų iš valdžios, tačiau ir patys sąmoningai turime siekti, kad Lietuva būtų Europos saugumo ir stabilumo erdvė“, – sakė V. Ušackas.