Nauju laikomas bet kuris maisto produktas, plačiai nevartotas žmonių maistui Sąjungos teritorijoje iki 1997 metų gegužės 15 dienos. Jų sąraše – tiek už ES ribų vartojami tradiciniai, tiek ir naujai sukurti maisto produktai.

Pasiūloje išnykstančios naujovės

Nors dažnas pasakytų, jog pastaruoju metu nenaudojo ir nebandė jokių naujų maisto produktų, tai nebūtinai yra tiesa. Nauji maisto produktai yra klasifikuojami pagal įvairias kategorijas.

Štai toks naujas produktas kaip čija arba ispaninio šalavijo sėklos, labai plačiai vartotos actekų, majų ir kitų Amerikos genčių, yra aiškiai pamatomos lentynose. Tačiau yra produktų, kurie nuo mums įprastų skiriasi sudėtinėmis dalimis arba yra pagaminti naudojant technologines inovacijas. Tokio maisto pavyzdžiai – termiškai apdoroti pieno gaminiai, mikrodumblių aliejus, sultys, spaustos naudojant aukštą slėgį.

Ir tokios produkcijos tik daugės – kasmet institucijoms pateikiamos užklausos dėl 7-10 naujų maisto produktų. Nuo kitų metų pradžios bus taikomas naujas Europos Parlamento ir Europos Tarybos reglamentas, leisiantis Europos vartotojams džiaugtis dar didesniu maisto produktų asortimentu.

Pagrindinis jo tikslas yra užtikrinti, kad rinkoje saugūs ir naujoviški maisto produktai atsirastų greičiau. Prieš suteikiant tokį leidimą, atliekamas išsamus mokslinis kiekvieno naujo produkto vertinimas, kurio metu nustatoma, ar produktas nekelia pavojaus visuomenės sveikatai, nėra mažiau maistingi nei panašūs maisto produktai ir neklaidina vartotojo.

Nauji maisto produktai

Ilgas, šiuo metu net iki trijų metų trunkantis vertinimas ir leidimų išdavimo procesas reikalingas ne veltui. Tarp naujų maisto produktų yra ir tokių, kurių sudedamosiomis dalimis tampa ne tik naujai sukurtos medžiagos, bet ir, pavyzdžiui, gyvūnų, augalų, mikroorganizmų, grybų ar dumblių ląstelių kultūros dalys. Beje, gyvūnų kategorijai priskiriami ir vabzdžiai.

Nauji maisto produktai ženklinami kaip ir bet kurie kiti – išskirtinių „žymių“ nėra. Siekiant tinkamai informuoti vartotojus apie naują produktą, gali būti taikomi specialūs papildomi ženklinimo reikalavimai, t. y. gali būti reikalaujama etiketėse nurodyti, kad naujas maisto produktas nerekomenduojamas tam tikroms pažeidžiamoms grupėms.

Žvilgsnis į „Lietuvos virtuvę“

Jau autorizuoto maisto kontrolę Lietuvoje atlieka Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Pasak jos Vyriausiosios specialistės-valstybinės maisto produktų inspektorės Vilmos Pušinaitės, kalbant apie naujus maisto produktus Lietuvoje, galima išskirti dvi pagrindines jų grupes.

„Atliekant autorizuoto naujo maisto kontrolę pastebėta, kad Lietuvos rinkai pateikiami tik kitų šalių autorizuoti nauji maisto ingredientai, pvz., „Noni sultys“. Kitas aspektas - Lietuvoje dažniausiai maisto papilduose nustatomas neautorizuotas naujas maistas, panaudotas kaip sudedamoji dalis: antarktinių krilių aliejus, agmatino sulfatas, kreatino nitratas, sintetinis likopenas, noni sultys, chia sėklos, ilgalapis vyrilis (Eurycoma longifolia), Acacia rigidula, beta gliukanai iš mielių, Epimedium grandiflorum, stevijos lapų ekstraktas.“

Ekspertė taip pat pabrėžė, kad kiekviena tyrimo procedūra yra unikali ir naujas maisto produktas vertinamas tikrai labai atidžiai ir siekiant užtikrinti maksimalią vartotojo naudą ir apsaugą.

„Įmonė kreipėsi į Danijos instituciją dėl laktitolio įvertinimo kaip naujo maisto produkto. Laktitolis, kaip naujas maistas, būtų naudojamas tuose pačiuose produktuose kaip ir maisto priedas E966 (laktitolis, kurio cheminė formulė 4-O-β-D-galaktopiranozil-D-gliucitolis). 2015-07-13 Danijos kompetentinga maisto įvertinimo institucija pateikė pirminio vertinimo ataskaitą. Šią ataskaitą gavusi Europos Komisija persiuntė pirminio vertinimo ataskaitą Europos Sąjungos šalims narėms vertinimui.

Sulaukus atsakymų apie susirūpinimą dėl perteklinio laktitolio suvartojimo ir vartotojų klaidinimo, Danijos kompetentinga institucija pareikalavo papildomo vertinimo. Galutinėje ataskaitoje apžvelgtas susiaurintas laktitolio naudojimas - jis galėtų būti naudojamas tik maisto papilduose, skirtuose suaugusiems pagal siūlomas saugias naudojimo sąlygas“, - apie detalią vertinimo procedūrą, kuri turėtų nuraminti dėl naujų maisto produktų abejojančius vartotojus, kalba V. Pušinaitė.