Centro dešinioji Europos liaudies partija (EPP) pranešė, kad vicepirmininkas Jacekas Saryuszas-Wolskis buvo atleistas, Varšuvai pasiūlius, kad jis pakeistų D.Tuską Europos Vadovų Tarybos pirmininko poste per vėliau šią savaitę įvyksiantį ES viršūnių susitikimą.

Lenkijos dešiniųjų vyriausybė šeštadienį pranešė, kad į D.Tusko vietą siūlo ilgametį jo varžovą lenkų europarlamentarą J.Saryuszą-Wolskį, nors D. Tuskas lieka oficialiu EPP remiamu kandidatu į šį postą.

„Šiandienį EPP iš Jaceko Saryuszo-Wolskio atėmė EPP vicepirmininko vardą“, – sakoma EPP vadovo Josepho Daulo pareiškime.

Donaldas Tuskas

„Aš giliai apgailestauju dėl J.Saryuszo-Wolskio nelojalumo ir (rodomos) nepagarbos jo paties partijos narių vienybei bei vertybėms“, – pridūrė J.Daulas.

Pasak pareigūnų, vėliau šią savaitę europarlamentarai balsuos dėl J. Saryuszo-Wolskio visiško pašalinimo iš šios parlamento partijos.

Tuo metu J. Saryuszas-Wolskis pareiškė, kad jis pats pasitraukė iš partijos, kuri yra didžiausia grupė Europos Parlamente.

„Surengiau trumpą atsisveikinimo vizitą į EPP būstinę, kurioje dėl esamos padėties pateikiau savo atsistatydinimo pareiškimą pirmininkui Daului“, – sakė jis lenkų žiniasklaidos atstovams.

Europos Vadovų Taryba ketvirtadienį susitinka Briuselyje aptarti, ar skirti D.Tuskui antrą kadenciją po jo pirmosios kadencijos pabaigos gegužės 31 dieną.

D. Tuskas turėtų likti Tarybos vadovu, kadangi pagal ES taisykles Varšuva negali vetuoti jo paskyrimo, nors pirmadienį Lenkijos vyriausybė pabrėžė, kad palaikys J.Saryuszo-Wolskio kandidatūrą.

„Vienintelis Lenkijos kandidatas“

„Jis yra vienintelis Lenkijos kandidatas į Europos Tarybos pirmininkus. Kito Lenkijos kandidato nėra“, – pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis, atvykęs į susitikimą Briuselyje.

Paklaustas, kurios dar šalys palaiko J. Saryuszo-Wolskio kandidatūrą, ministras atsakė: „Man neįdomu, kas jį palaiko, man svarbu, kad jis yra mūsų kandidatas ir jis varžysis“.

Ministras negalėjo pasakyti, ar J. Saryuszas-Wolskis dalyvaus ketvirtadienio viršūnių susitikime.

Tuo metu Lenkijos valdančiosios „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad D. Tuskas yra „vokiečių kandidatas“.

Paklaustas, kieno kandidatas bus D. Tuskas, jeigu Varšuva palaiko jo varžovą, J. Kaczynski atsakė: „Angelos Merkel. Jis yra vokiečių kandidatas“.

D. Tuskas, kuris 2007-2014 metais buvo Lenkijos centro dešinės premjeras, Europos Vadovų Tarybai vadovauja nuo 2014 metų pabaigos.

Europos Vadovų Tarybos, kurioje renkasi Europos Sąjungos valstybių ar vyriausybių vadovai, pirmininko poste jis pakeitė belgą Hermaną van Rompuy..

D.Tuskas smarkiai nesutaria su Lenkijos dešiniųjų vyriausybe, ypač J. Kaczynskiu, dėl virtinės klausimų, tarp jų ir dėl valstybinės žiniasklaidos pokyčių ir konstitucijos pataisų.

J. Kaczynskis tvirtina, kad D. Tuskui tenka „moralinė atsakomybė“ už jo brolio dvynio, tuometinio prezidento Lecho Kaczynskio ir dar 95 žmonių žūtį per lėktuvo katastrofą Rusijoje 2010 metais.