Taip pat spaudos konferencijoje dalyvavo Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis, Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas, Švietimo mainų paramos fondo („Erasmus+“ švietimo ir mokymo srities nacionalinė agentūra Lietuvoje) direktorė Daiva Šutinytė ir Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros („Erasmus+“ jaunimo srities nacionalinė agentūra Lietuvoje) direktorė Guoda Lomanaitė.

Šiemet visa Europa švenčia „Erasmus+“ programos 30-metį. Didžiausia ir sėkmingiausia įvardinama Europos Komisijos švietimo ir jaunimo programa Lietuvoje startavo 1999 m. su 361 studentu. Šiandieną turime virš 40 tūkst. išvykusių studentų ir 18,5 tūkst. užsieniečių, atvykusių studijuoti į Lietuvą.

Pasak Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, švietimas be tarptautiškumo šiandieną yra neįmanomas. Tarptautiškumas – tai viena iš privalomų sąlygų kokybei. Nesvarbu, apie kurį švietimo sektorių kalbėtumėme. Aukštojo mokslo institucijoms „Erasmus+“ programa suteikia galimybę stiprėti tarptautiniame kontekste. Būti konkurencingiems“. Ministrei pritarė ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas: „Per šią programą turime galimybę bendradarbiauti su geriausiais Europos ir viso pasaulio universitetais. Kasmet išsiunčiame per 500 studentų studijų mainams ir praktikai užsienyje. Džiugu dar ir tai, kad Vyriausybė randa lėšų prisidėti prie tarptautiškumo skatinimo. Lietuva – tik viena vos iš kelių ES valstybių, kurios skiria nacionalinių lėšų studentų ir dėstytojų mainams, taip prisidėdama prie „Erasmus+“ programos tikslų įgyvendinimo“.

Studentai

„Erasmus+“ programa – ne vien švietimo mainų programa, labai svarbus ir neformalusis ugdymas, tarptautinių galimybių užtikrinimas visiems jauniems žmonėms. Net ir tiems, kurie gyvena ne Vilniuje, kurie negali sau leisti kitais būdais pažinti pasaulio, programa „Erasmus+“ suteikia galimybę pažinti kitas kultūras, lavinti kalbų gebėjimus, ugdyti tolerancijos jausmą. Vien jaunimo srities projektuose, per pastaruosius trejus metus daugiau nei 14 tūkst. jaunų žmonių savanoriavo užsienyje, dalyvavo jaunimo mainų projektuose. Tarp visų dalyvių beveik 3 tūkst. buvo mažiau galimybių turintys jauni žmonės, tie, kurie gyvena atokiose vietovėse, yra kilę iš socialinių ar ekonominių sunkumų turinčių šeimų.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo viceministro Eitvydo Bingelio, ši programa labai svarbi ir darbo rinkai, nes net 97 proc. tarptautinių savanorių teigia, kad „Erasmus+“ programa jiems padėjo lengviau rasti darbą. Viceministras taip pat akcentavo programos svarbą vietos bendruomenėms. Remdamasis savo asmenine patirtimi ir atliktais tyrimais, viceministras atkreipė dėmesį, kad bendruomenėse priėmus tarptautinius savanorius, išaugo bendruomenių sutelktumas, noras pažinti kitas kultūras, vertybes, gerbti ir toleruoti visuomenėje esamus kultūrinius ir religinius skirtumus.

Programos trisdešimtmečiui paminėti visoje Europoje ir Lietuvoje vyks daugybė renginių. Šventinius renginius pradėjo „Erasmus“ alumni susitikimas parodos „Studijos“ metu. Gegužės pradžioje vyks Europos jaunimo savaitė, o gegužės pabaigoje vyksiančiame Vilniaus maratone bus suburta didžiausia „Erasmus+“ bėgikų komanda. Gegužės pradžioje Klaipėdoje bus minima Europos diena, visus metus regionuose bendradarbiaujant su Europos informacijos centrais vyks mokymai bei diskusijos tarptautiškumo, Europos pilietybės temomis.