ES fondų investicinėmis priemonėmis yra siekiama modernizuoti produktų gamybą, taip pat padedama SVV įmonėms išeiti į užsienio rinkas. Projektai, kuriems jau skirtas finansavimas pagal priemonę „Expo sertifikatas LT“ rodo, jog investicijos tarptautiškumo didinimui aktualios skirtinguose sektoriuose veiklą vykdančioms įmonėms. Tarp 36 investicijų produktams sertifikuoti sulaukusių bendrovių – elektroninius prietaisus, medicininę įrangą, vaistinius preparatus, statybines medžiagas, skydinius ir karkasinius namus bei jų sistemas gaminančios, o taip pat paslaugas teikiančios įmonės.

Vienas iš sertifikuojamų produktų yra didelio susidomėjimo tarp žvejų sulaukęs bendrovės „Friday LAB“ įrenginys „Deeper“. Tai – žvejams skirtas sonaras, kurio duomenis galima peržiūrėti specialiai pritaikytoje programėlėje savo išmaniajame telefone. Įmonė šį prietaisą jau eksportuoja į daugelį pasaulio šalių, bet norint toliau plėsti savo pardavimų geografiją reikalingi papildomi specifinių rinkų prašomi sertifikatai. Gavus šiuos sertifikatus, lietuvių sukurtą inovatyvią prekę galės įsigyti žvejai iš beveik viso pasaulio.

2014–2020 finansiniu laikotarpiu ypatingas dėmesys skiriamas regionuose veiklą vykdančių verslų konkurencingumo didinimui. Štai priemonė „Regio Invest LT+” yra skirta ne Lietuvos didmiesčiuose (Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje) veiklą vykdančioms ar dar tik planuojančioms vykdyti labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ). Pagal šią priemonę MVĮ gali būti finansuojamas naujų gamybos ir paslaugų teikimo pajėgumų, kurie skirti naujiems produktams gaminti ir inovatyvioms paslaugoms teikti, kūrimas ir įrengimas.

2,1 mln. eurų investicijų pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Regio Invest LT+“ sulaukė Kauno rajone, Neveronyse įsikūrusi bendrovė „Cerera Foods“. Pasak sausus pusryčius gaminančios bendrovės direktorės Jūratės Jokubauskienės, šiuo metu įmonė dirba pilnu pajėgumu. Atsižvelgiant į augančias pardavimų apimtis, gamybą būtina plėsti, bet tam sąlygų nebėra, todėl įmonė planuoja plėtrą.

„Gavę finansavimą pirmiausiai rekonstruosime pastatą ir įsirengsime moderniausią gamybos liniją, kuri neturės lygių Baltijos šalyse. Naujoji gamybos linija bus daug efektyvesnė ir įmonės gamybinius pajėgumus padidins iki 3 kartų. Tai padidins konkurencingumą, o kartu užtikrins įmonės plėtrą ir didesnius gaminių pardavimus. Planuojame, kad naujai sukurti gamybiniai pajėgumai bus pilnai išnaudojami po 2 metų nuo linijos paleidimo“, – apie planus kalbėjo 80 proc. produkcijos eksportuojančios „Cerera Foods“ vadovė.

Pasak J.Jokubauskienės, darbo vietų skaičius įmonėje taip pat didės – planuojama įdarbinti apie 40 naujų darbuotojų. Įgyvendinti projektą numatyta per 16 mėnesių. Bendra projekto vertė – 5 mln. eurų.

Tuo tarpu ventiliacijos bei oro filtravimo įrangą gaminanti bendrovė „Formula Air Baltic“ užsitikrino investicijas tiek per priemonę „Expo sertifikatas LT“, tiek per „Regio Invest LT+“. Šiauliuose įsikūrusiai įmonei investicijos reikalingos produktų sertifikavimui bei gamybos plėtrai. Pagal projektą bus įsigytos metalo apdirbimo, lazerinio pjovimo staklės. Jos leis dabartinius gaminius gaminti našiau ir kokybiškiau. Taip pat planuojamos įsigyti atskiros gamybinės linijos gaminių iš nerūdijančio plieno gamybai. Projektui pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Regio Invest LT skirta 1,8 mln. eurų ES fondų investicijų.

Iš viso priemone „Regio Invest LT+“ pirmuoju kvietimu buvo paskirstyta beveik 29 mln. eurų. Šios lėšos buvo paskirstytos 19-ai projektų. Priemone „Expo Sertifikatas LT“ iš viso pirmuoju kvietimu už 1,15 mln. eurų bus sertifikuota kiek daugiau nei 300 produktų. Daugiau informacijos apie 2014-2020 periodo ES investicijų priemones galima rasti adresu www.ukmin.lrv.lt.

Užs. nr. 2015/1215_1