„Kaip ankstesniu ES investicijų laikotarpiu, eksporto skatinimo priemonės sulaukia didelio susidomėjimo. Matome, kad šalies įmonės turi ką pasiūlyti užsienio rinkoms, tačiau neturi finansinių galimybių pristatyti produkciją, tad ES investicijos labai svarbios“, ─ sakė šias priemones administruojančios Ūkio ministerijos Investicijų ir eksporto departamento direktorė Gina Jaugielavičienė.

Priemonėmis „Expo sertifikatas LT“ bei „Naujos galimybės LT“ norima paskatinti labai mažas, mažas ir vidutines įmones (MVĮ) eksportuoti savo produkciją į užsienio valstybes. „Dėl sudėtingų ir ilgų įėjimo į naujas rinkas procesų, dideliais finansiniais ištekliais pasigirti negalinčios, tačiau puikių idėjų unikaliems produktams turinčios įmonės neturi galimybių investuoti stambių sumų į procesus, kurie atsipirks tik po penkių ar daugiau metų. Šios priemonės atveria įmonėms naujų galimybių ir leidžia didinti Lietuvos eksporto apimtis“, – teigė G. Jaugielavičienė.

Naujų rinkų paieškos

Viena didžiausių problemų, su kuriomis susiduria MVĮ, yra partnerių, kurie pirktų jų produkciją, suradimas. Juos galima rasti užsienyje ir (ar) Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse mugėse, parodose ir verslo misijose. Kadangi šis procesas yra brangus ir užimantis laiko, į tai investuoti mažoms ir vidutinėms įmonėms yra finansiškai sudėtinga.

Todėl Ūkio ministerija sudarė galimybę asocijuotoms verslo struktūroms teikti paraiškas dėl finansavimo grupinėms pasirengimo eksportuoti iniciatyvoms – labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių produkcijos pristatymui užsienyje bei Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse parodose, mugėse ir verslo misijose. Tam skirta priemonė „Naujos galimybės LT“.

2014–2020 metų finansiniu laikotarpiu šiai priemonei „Naujos galimybės LT“ numatyta skirti 28,9 mln. eurų investicijų – tiek pat, kiek ir praėjusiuoju. Tiesa, 2007–2013 metais dėl labai didelio priemonės populiarumo, numatyta suma buvo padidinta iki 39,3 mln. eurų.

2014–2020 metų finansiniu laikotarpiu priemonės „Naujos galimybės LT“ populiarumas nesumenko: pirmojo kvietimo metu sulaukta paraiškų gauti 8,8 mln. eurų investicijas, finansuotiems projektams skirta 4,22 mln. eurų investicijų.

Kokybės įrodymui – brangūs bandymai

Dar viena problema produktus norinčioms eksportuoti įmonėms – gaminių sertifikavimas. Tam, kad įmonės įrodytų savo produkcijos atitikimą konkrečių rinkų kokybės reikalavimams, reikalingi brangūs bandymai ir tyrimai, kurių MVĮ įmonės dažnai negali sau leisti. Pagal priemonę „Expo Sertifikatas LT“, eksportuoti norinčios įmonės gali gauti ES fondų investicijų gaminių ir paslaugų sertifikavimo išlaidoms padengti.

Visa tai daroma tam, kad norinčių eksportuoti įmonių produkcija tarptautinėse rinkose kurtų teigiamą Lietuvos įmonių, teikiančių kokybiškus ir tarptautinius standartus atitinkančius gaminius ir paslaugas, įvaizdį. Šiam tikslui iš ES struktūrinių fondų 2014─2020 m. finansiniu laikotarpiu ketinama skirti daugiau nei 1,5 mln. eurų.

Tačiau jau pirmojo kvietimo metu išnaudota didžioji dalis lėšų limito. Nors pirmojo kvietimo metu paraiškoms ketinta skirti 0,6 mln. eurų, paraiškų gauta 3 mln. eurų. Ministerijai nusprendus padidinti kvietimo sumą, jau pasirašytos 35 sutartys už 1,14 mln. eurų.

Priemonės „Naujos galimybės LT“ ir „Expo Sertifikatas LT“ yra skirtos padėti Lietuvos įmonėms aktyviau pristatinėti savo produkciją užsienio rinkose, susirasti partnerių bei užmegzti kontaktus. Iš viso 2014–2020 laikotarpiu smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo didinimui per Ūkio ministerijos administruojamas priemones planuojama paskirstyti 531,5 mln. eurų investicijų.

Užs. nr. 2015/1204_1