Būtent tokia puikia proga pasinaudojo Martynas Juršys su kolege prof. Ingrida Bružaite ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros projekto „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas“ (INOVEKS) metu kartu su Šiaurės miestelio technologijų parku (ŠMTP) ir Vilniaus Gedimino technikos universitetu įkūrė mažąją bendriją „Metanoja“.

Anot projekto vadovo M. Juršio, ši medžiaga bus skirta bioplastiko gamybai. Taip pat ją galima panaudoti ekranų, elektronikos prietaisų, termoizoliacijų sistemų gamybai, medicinoje.

„Ji yra ekologiška, atsinaujinanti. Nano kristalai yra gaminami iš natūralių žaliavų, tai reiškia, jog išmetus jos gaminius gamtoje, jie suyra ir po kurio laiko patręšia žemę“, – sako INOVEKS projekto dalyvis.

Pašnekovas tikina, jog šiuo metu viskas vyksta tik laboratorijoje – prototipiniame lygmenyje, todėl spėlioti apie kainą sunku: „Taikomės į rinkos kainą, kad ji ženkliai nesiskirtų nuo anglies pluošto“. Manoma, jog technologija rinką pasieks po 2-3 metų.

M. Juršys džiaugiasi, jog turėjo galimybę sudalyvauti projekte, kur galėjo pasisemti patirties iš ŠMTP ekspertų, užmegzti kontaktus su potencialiais partneriais ar klientais. Visgi MB „Metanoja“ įkūrėjas pripažįsta – šiuo metu labiausiai trūksta technologinės bazės.

Projektas „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas“ (INOVEKS) (Projekto Nr. VP2-1.4-ŪM-05-V-01-006) finansuotas Europos regioninės plėtros fondo ir Europos socialinio fondo lėšomis. Bendra projekto vertė - 2 785 200,13 Eur.