Vyriausybė patvirtino priemones, kurios padės mažinti socialinius ir ekonominius skirtumus tautinių mažumų gausiai gyvenamuose regionuose. Jos bus įgyvendinamos 2015 – 2020 metų laikotarpiu.

Valstybės investicijos – į Vilniaus rajoną

Iš Valstybės investicijų programos (VIP) Vilniaus rajono savivaldybei numatyta skirti 434 tūkst. eurų specialių transporto priemonių, pritaikytų vežti neįgaliuosius, įsigijimui. Kaip sako Vilniaus rajono savivaldybės Investicijų skyriaus laikinoji vedėja Ana Matveiko, tokio transporto savivaldybei labai trūko. Už skirtas lėšas, tikriausiai bus perkami mikroautobusai neįgaliesiems pavėžėti į Dienos užimtumo centrus.

Artimiausias metais taip pat planuojama statyti Vilniaus rajono savivaldybės sporto mokyklos administracinį pastatą, jam numatoma skirti 579 tūkst. eurų. Finansavimas iš VIP bus skirtas su sąlyga, kad susijusių projektų (pėsčiųjų, dviračių ir slidinėjimo takų, šaudyklos įrengimo, viešųjų erdvių sutvarkymo) įgyvendinimui savivaldybė panaudos savivaldybės biudžeto ir Europos Sąjungos finansines investicijas. Socialinių ir ekonominių skirtumų tautinių mažumų gausiai gyvenamuose regionuose mažinimo priemonių sąraše yra ir Glitiškių dvaro sutvarkymo ir aktualizavimo projektas. Preliminarus valstybės biudžeto lėšų poreikis – 579 tūkst. eurų.

„Gausiai tautinių mažumų gyvenamiems regionams skirtos didelės Lietuvos valstybės biudžeto lėšos. Tačiau tai nėra vienintelės jiems skirtos investicijos. Per artimiausius šešerius metus Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijos pasieks Vilniaus rajono Nemenčinės, Maišiagalos ir Juodšilių miestelius. Visi šiuose miesteliuose planuojami įgyvendinti projektai skirti visų pirma patenkinti bendruomenių, vietos gyventojų poreikius, pagerinti jų gyvenamąją aplinką ir gyvenimo kokybę“, - sako regionines ES investicijas koordinuojančios ir administruojančios Vidaus reikalų ministerijos viceministras Elvinas Jankevičius.

Atgims aikštės, aikštynai ir prekyvietės

Nemenčinėje planuojama sutvarkyti pagrindinę miestelio aikštę, rekonstruoti ir pritaikyti bendruomenės poreikiams sporto aikštyną, įrengti sporto – rekreacinį taką. Juo galės naudotis ir pėstieji, ir dviratininkai, čia bus įrengti suoleliai, vaikų žaidimų įrenginiai. Visiems šiems darbams numatoma skirti apie 2 mln. eurų ES lėšų.

„Ūkininkus ir smulkius prekeivius turėtų pradžiuginti planai sutvarkyti Maišiagaloje esančią prekyvietę. Dabar tai gana apleista prekybai skirta vieta, bet be jokios įrangos ir patogumų. Tačiau čia renkasi daug žemės ūkio produktais prekiaujančių vietos ūkininkų. Norime čia sutvarkyti aplinką, įrengti prekystalius, kad būtų patogu ir perkantiems, ir parduodantiems. Maišiagalos jaunimui ir sporto mėgėjams naujas galimybes aktyviai veiklai turėtų atverti rekonstruotas sporto aikštynas. Šiems darbams numatoma skirti apie 700 tūkst. eurų“, - sako A. Matveiko.

Tai pačiai tikslinių teritorijų grupei -  gyvenamosios vietovės, apimančios mažuosius miestus ir kaimo vietoves, turinčias nuo 1 iki 6 tūkst. gyventojų, išskyrus savivaldybių centrus – priskiriamas dar vienas Vilniaus rajono miestelis – Juodšiliai. Į jį planuojamos tokio pat dydžio kaip Maišiagaloje ES investicijos – 700 tūkst. eurų. Už juos numatoma įrengti pėsčiųjų – dviračių taką, vedantį link autobusų stotelės, rekonstruoti miestelio sporto aikštyną.

Aktualu Rytų Lietuvai

Siekiant mažinti socialinius ir ekonominius skirtumus regionuose, ministerijoms pavesta imtis visoms teritorijoms, kuriose gausiai gyvena tautinių mažumų atstovai, aktualių darbų. Vyriausybė nurodė padidinti finansavimą šiose teritorijose įgyvendinamoms regioninio planavimo priemonėms, pateiktiems projektams taikyti prioritetinius atrankos kriterijus, o viešųjų pastatų ir daugiabučių gyvenamųjų namų energinio efektyvumo didinimo projektams taikyti ne mažesnę kaip 40 proc. negrąžintinų subsidijų dalį. Taip pat pavesta padidinti asignavimus tautinių mažumų gausiai gyvenamų regionų vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti ir prižiūrėti, parengti susisiekimo geležinkeliu optimizavimo priemones. Vidaus reikalų ministerijai nurodyta taikyti prioritetinius atrankos kriterijus, atrenkant finansuoti tautinių mažumų gausiai gyvenamame regione numatomas įgyvendinti miestų vietos plėtros strategijas. Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos parengtą, ES lėšomis finansuojamą priemonę, tautinėms mažumoms priklausantys asmenys mokysis valstybinės kalbos. Valstybės biudžeto lėšomis bus remiami tautinių mažumų paramos, kultūros ir kultūrinio bendradarbiavimo projektai. Iki 2020 metų šių projektų rėmimui planuojama skirti ne mažiau kaip po 40 tūkst. eurų per metus.

Užs Nr. 20150201-01

Šaltinis
Vidaus reikalų ministerija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)