2014 m. pirmiausia įsimins, kaip didelio renovacijos proveržio metai. Šiandien jau turime daugiau nei 3 200 suderintų investicinių projektų, gyventojų pritarimas jiems siekia 80 proc. ir praktiškai kasdien didėja.

Renovacijos mastai tapo tokie dideli, kad statybų sektorius sunkiai spėja prisitaikyti, samdyti darbuotojus. Kitąmet pabirs šimtais baigtų projektų. Turint omenyje, kad per dešimtmetį, kuomet vykdomos daugiabučių atnaujinimo programos, buvo atnaujinta 500 namų, pasiektas rezultatas yra daugiau nei geras. Jis puikus. Nuoširdžiai linkiu darbus perėmusiems tęsti aktyvią renovaciją ir nesustoti.

Nemažiau svarbi buvo kova su nelegaliais vandens telkinių aptvėrimais. Šiemet krito keli šimtai nelegalių tvorų, dar daug jų kris kitais metais. Greitai atkovosime pakrantes žmonių reikmėms, kurios begėdiškai buvo pasisavintos.

Daug atgarsio sulaukė sprendimas pritaikyti rotacijos principą Aplinkos ministerijos pavaldžiose institucijose. Apie tai jau daug kalbėta ir rašyta. Nors ir užtruko, tačiau šiandien pavaldžios įstaigos jau turi naujus vadovus ir gali tęsti darbus. Kaip šis atsinaujinimas atsilieps jų darbui turbūt jau pamatysime kitąmet. Seksime ir domėsimės.

Dideli mūšiai Seime kilo dėl žvejybos, ypač verslinės. Kad ir kaip kai kuriuos Seimo narius viliotų rūkytos žuvies kvapas, visgi šiandien situacija vis dar gera gamtai: nuo sausio 1 d. verslinė žūklė vidaus vandenyse bus rimtai apribota. Su tuo visus Lietuvos meškeriotojus ir sveikiname. Ir ne tik Lietuvos. Pasirodo mėgėjiškos žvejybos situacija ir verslinės žūklės grobuoniškumas aktualus didelei daliai ES.

Liepos mėnesį mano ir Europos žvejų aljanso iniciatyva Europos Parlamente pasiūlėme įsteigti oficialią darbo grupę, kuri kuruotų vandens aplinkos ir mėgėjiškos žvejybos klausimus. Pasiūlymas susilaukė didelės sėkmės ir šiandien ši darbo grupė jau veikia. Kitais metais prasidės manau netruksime išgirsti apie jų siūlymus, kaip apsaugoti ES vidaus vandenis nuo košimo tinklais. Tuo pačiu bus siekiama stiprinti kaimų ekonominę situaciją, skatinti turizmą ir įvairias rekreacines veiklas. Jei pavyktų nukreipti nors gabalėlį ES finansavimo į šią sritį – rezultatai galėtų būti labai geri.

Nebesvetimas Lietuvai GMO ir nanomaisto klausimas. Lobistinė veikla šioje srityje labai aktyvi ir tai žino kiekvienas europarlamentaras. Įvairūs siekiai „priversti“ visas ES nares įsileisti GMO nepavyko. Laikausi ir laikysiuosi tvirtos pozicijos, kad kiekviena šalis pati galėtų spręsti ar jai to reikia ar ne. ES ir Lietuva iki šiol GMO atžvilgiu laikėsi labai atsargiai. Manau taip turėtų būti tol, kol 300 proc. bus įsitikinta, kad toks maistas žmogui ir aplinkai nekenksmingas.

Metų pabaigoje pasaulio dėmesį prikaustė klimato kaitos konferencija Limoje. Konferencijos rezultatai šiandien vertinami įvairiai: didelį optimizmą pakeitė realizmas, kad suderinti ambicingą bendrą poziciją kovai su klimato kaita visoms pasaulio valstybėms yra sunkiau nei atrodė.

Tai nebūtinai blogai. Pirminis dokumentas dėl atmosferos taršos mažinimo priimtas ir tapo atspirties tašku tolimesnėse derybose. Džiugu, kad ES prisiėmė sau savotiškos kelrodės vaidmenį. Daug darbo 2015 m. teks ES diplomatiniam korpusui, kad įtikintu kitas didžiausias pasaulio teršėjas (Kiniją, JAV, Indiją, Rusiją ir kt.) rimčiau pažiūrėti į problemą ir įsipareigoti ją spręsti. Kad ir kiek tai kainuotų. Pasaulio ekonomika dar nėra visiškai sveika ir viršų ima mąstymas, kad pinigai šiandien yra svarbiau nei pinigai rytoj.

Kovos su klimato kaita derybų kulminacija vyks kitų metų pabaigoje Paryžiuje. Garantuotai tai taps svarbiausiu aplinkosauginiu įvykiu 2015 m.: arba sveikas protas nugalės ir dar bus vilties pasiekti, kad klimatas iki amžiaus pabaigos nesušiltų daugiau nei 2 laipsniais Celsijaus, arba ateinančius dešimtmečius turėsime skirti dvigubai tiek, kad prisitaikytume prie pragaištingų klimato pokyčių.

Ukrainos-Rusijos konfliktas kitąmet irgi nedings iš Parlamento posėdžių darbotvarkės. Laukia naujos diskusijos dėl sankcijų pratęsimo arba naujų įvedimo, paramos Ukrainai teikimo, jos pasirengimo pradėti vykdyti Asociacijos sutartį.

Netrūks ir kitų problemų, kurios reikalaus daug dėmesio ir kūrybiškumo jas sprendžiant, bet tai negąsdina. Visose problemose slypi galimybės.

Man svarbiausia nuo tų problemų apsaugoti Lietuvą, o galimybes padaryti jai prieinamas. Tebūnie tai naujametinis pažadas sau ir mane palaikantiems. Artėjančių švenčių proga pasaulio bendruomenei palinkėsiu sveiko ir šalto proto priimant sprendimus, o kiekvienam tautiečiui: patirties ir išminties – nes šie dalykai su žmogumi daro stebuklus. Pasaulis keičiasi, privalome keistis kartu su juo.