Pasinaudojus 2007-2013 m. Europos sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos lėšomis, Panevėžio regione iš viso buvo finansuoti 199 projektai, kuriems skirta virš 306 mln. Lt ES struktūrinių fondų paramos. Šiuo metu įgyvendinami 59 projektai (skirta daugiau nei 131,9 mln. Lt paramos), tuo tarpu net 140 projektų jau baigti įgyvendinti (skirti daugiau nei 174,9 mln. Lt paramos).

Panevėžio regionas rūpinasi efektyviu ir taupiu energijos suvartojimu

Energetikos sektorius yra viena iš kuruojamų Ūkio ministerijos sričių, kurioms yra skirta ES struktūrinių fondų parama. Gautų lėšų pagalba renovuojami darželiai, mokyklos, ligoninės, vaikų namai ir pan. Modernizuojamos elektros skirstymo ir šilumos tiekimo sistemos. Panevėžio regionas taip pat pasinaudojo parama šiai sričiai ir sėkmingai įgyvendino projektus, kurie užtikrina efektyvų ir taupų energijos vartojimą. Pagal Energijos gamybos efektyvumo didinimo priemonę Pasvalyje įrengta termofikacinė elektrinė, naudojanti atsinaujinančius energijos išteklius.

Šio projekto vienas iš vykdytojų, bendrovės ENG direktorius Romualdas Rutka teigia, kad per metus ši elektrinė galės pagaminti 25 proc. metinio Pasvalio centralizuoto šilumos energijos tiekimo tinklo poreikio. Tokios šilumos tiekimas bus 10 proc. pigesnis Pasvalio miesto gyventojams nei iš senų Pasvalio katilinės įrenginių. 

Panevėžio regionas – verslo ir inovacijų centras

Konkurencinga verslo aplinka, pritaikyti naujausi inovatyvūs sprendimai įmonės valdyme – visa tai padeda užsitikrinti visokeriopą sėkmę ne tik dirbant Lietuvoje, bet ir bandant įžengti į užsienio rinkas. Panevėžio regione pasinaudojus ES parama buvo įgyvendinta itin svarbių šiam regionui verslo projektų, kurie vienoms įmonėms padėjo įsidiegti verslo valdymo sistemas, kitoms didinti produktyvumą savo gamyboje. 

Pramoninės biochemijos tyrimų centras

„Optimizavome duomenų srautų valdymą, kuris reikalingas greitam sprendimų priėmimui. Tai leidžia būti lankstesniems ir greitesniems rinkoje“, - pasakojo UAB „Biržų duona“ komercijos direktorius Andrius Kurganovas. Pasinaudojusi ES parama, įmonė įsidiegė pasaulinio lygio verslo valdymo programą Oracle Business Suite. 

Panevėžio regione daugelis įmonių (AB „Naujoji Ringuva“, UAB „Raguvos baldai“) orientuojasi į užsienio rinkas, todėl ES parama plėtimuisi į jas yra ne tik reikalinga, bet ir būtina. Įmonės gavusios paramą investuoja į gamybos, elektroninio verslo plėtrą, aktyvią užsienio partnerių paiešką. 

Kultūrinis turizmas – regiono stiprybė

Siekiant užtikrinti turizmo sektoriaus augimą, būtinas turistų srautų pritraukimas ne tik šiltuoju metų laiku. Panevėžio regionas gali didžiuotis turintis itin daug kultūrinės reikšmės objektų, kurie pasinaudojus ES parama atgyja tarsi feniksai iš pelenų.

Vienas žymiausių objektų esantis šiame regione siaurasis geležinkelis, dar kitaip vadinamas „Siauruku“, naudojamas turizmo reikmėms. Nuo 1996 m. įtrauktas į kultūros paveldo objektus ir turintis kultūrinio paminklo statusą. 

„Tai yra pirmasis toks objektas, kuriam buvo skirta ES parama. Šio projekto metu numatyta atnaujinti ir sutvarkyti 8 sustojimus, kurie yra Panevėžio ir Anykščių rajonuose, todėl gautos lėšos yra paskirstytos tolygiai. Baigus įgyvendinti šį projektą, planuojamas turistų srautas turi padidėti nuo 10 tūkst. iki 70 tūkst. per metus“, - planus vardijo VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ direktorius Gintaras Kerbedis.
Bistrampolio dvaras

Ne tik „Siaurukas“, bet ir kiti kultūrinio paveldo objektai garsina Panevėžio regioną ir tapo ne tik turistų, bet ir kultūros atstovų traukos objektu. Vienuolynų, pilių kompleksų, dvarų restauravimas ir prikėlimas naujam gyvenimui tokias vietas pavertė bendruomenių centrais, kur vyksta įvairūs renginiai, meno pasirodymai, koncertai. Prie šių vietų kuriasi restoranai, viešbučiai ir kiti svarbūs objektai, kurie sukuria tinkamas sąlygas turizmo raidai ir vietinių žmonių įsiliejimui į darbo rinką.
Vieno žymiausių dvaro sodybos Panevėžio regione direktorė Jūratė Ezerskienė apie Bistrampolio kompleksą pasakojo: „ES paramos nauda neabejotina. Vienintelis ir galutinis mūsų tikslas prieš pradedant įgyvendinti ES projektus buvo būtinybė išsaugoti Bistrampolio dvarą, kaip svarbų LR kultūros paveldo objektą, ir padaryti dvaro sodybą patrauklią turistiniu požiūriu.“ Dvarui pradėjus savo veiklą, visi tikslai buvo įgyvendinti ir netgi viršijo lūkesčius. „Ne tik atstatyta Bistrampolio dvaro sodyba, bet ir joje įkurtas viešbutis, žirgynas ir restoranas padėjo šiai vietai tapti svarbiu kultūros ir turizmo traukos centru ne tik Panevėžio rajone, bet ir visoje Lietuvoje“, - pasiektus tikslus įvardijo direktorė.

Aukštosios technologijos rodo tinkamą kryptį regionui

Aukštųjų technologijų pasitelkimas kuriant naujus produktus, žengiant į užsienio rinkas ar norint pritraukti investuotojus yra būtinas sėkmės garantas. Ekonomistai, politikai, potencialūs investuotojai jau daugelį metų kalba, kad Lietuvos ateitis – aukštųjų technologijų kūrimas. Pasitelkus ES paramą Panevėžio regione kuriasi tyrimų centrai, įmonės sėkmingai kuria naujus produktus ir juos eksportuoja į užsienį. Taip sukuriamos ne tik naujos darbo vietos, bet ir pritraukiami savo srities specialistai, kurie kurti ir dirbti gali Lietuvoje. 

Vienas iš tokių projektų – pramoninės biochemijos tyrimų centras, kuriame vykdomi eksperimentiniai ir taikomieji moksliniai tyrimai, kurių dėka siekiama sukurti inovatyvius biochemijos ir chemijos srities produktus. Projekto vykdytojas UAB „Rokiškio pragiedruliai“, direktorius Viačeslavas Maslovas apie šį projektą pasakojo, kad be ES paramos šio tyrimų centro įkūrimas būtų užsitęsęs, todėl parama ne tik naudinga, bet ir reikalinga. „Atlikdami tyrimus ir kurdami inovatyvius produktus jau dabar susilaukiame didelio investuotojų iš užsienio dėmesio. Taip pat kitas labai svarbus šio centro įkūrimo aspektas tai, kad jau dabar bendradarbiaujame su Kauno technologijų universitetu atlikdami mokslinius tyrimus. Todėl nauda ne tik jiems, bet ir mums. Taigi tyrimų centro nauda Panevėžio regionui ir dirbantiems specialistams tikrai yra didelė ir svarbi“, - pasakojo direktorius. 

Ir toliau ateityje skatinant verslo aplinkos gerinimo, mokslinių tyrimų pritaikymo, turizmo sektorių plėtrą ir vystymą, Panevėžio regionas stiprins savo, kaip ekonomiškai stabilaus regiono poziciją.