Nedarbo lygis šioje šalyje buvo žemas, o produktyvumas ir eksportas buvo tokie stiprūs, kad Europos Komisija (EK) paprašė Vokietijos labiau prisidėti prie vargstančių Europos Sąjungos (ES) periferijos šalių, priklausančių vieningos valiutos blokui.

Kaip rašo „Euobserver“, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri vertinama kaip įtakingiausia ES lyderė, perrinkta trečiajai kadencijai ir tapo socialdemokratų vyriausybės vadove.

A. Merkel populiarumas ES, kur didžiąja vadovų dalimi nepasitiki jų rinkėjai, o vyriausybėms trūksta stabilumo dėl ekonominės krizės ir nuovargio, kurį kelia griežtos taupymo priemonės, pastebima kompetencijos stoka ir korupcijos skandalai.

Tačiau A. Merkel vadovaujama partija per praėjusių metų rugsėjo mėn. įvykusius rinkimus surinko 41.5 proc. Tai tapo geriausiu šios partijos rezultatu per daugiau nei 20 metų.

Vokiečiai mėgsta atsargų A. Merkel valdymo stilių, ypač tai, kad ji labai retai priima skubotus sprendimus.

Kol Vokietijai tenka mokėti didžiąją ES skiriamos finansinės paramos dalį, Vokietijos mokesčių mokėtojai ir toliau atlieka svarbiausią vaidmenį, priimant sprendimus dėl euro.

Dėl nutekintos Vokietijos žvalgybos tarnybos ataskaitos paaiškėjo, kad Kipro bankų sektorius buvo perpildytas šešėlinių Rusijos pinigų, o ta sukėlė didelį pasipiktinimą Vokietijoje.

Pagal Kiprui skirtos finansinės paramos paketo, kurio vertė 10 mlrd. eurų (3,45 mlrd. litų), sąlygas, banko indėlininkai turėjo atremti bankams tekusį finansinį smūgį. Gudresni rusai jau buvo perkėlę savo pinigus kitur, tačiau Berlynui reikėjo politinės aukos. Jis gavo tai, ko norėjo.

Protestai Pietų Europoje, smerkiantys Vokietijos griežtų taupymo priemonių diktatą, paspartino kai kuriuos A. Merkel vykdomos politikos pokyčius.

Ji ėmė aktyviau spręsti jaunimo užimtumo problemą ir rengti viršūnių susitikimus Berlyne, skirtus tam tikriems klausimams spręst. Vokietijos plėtros bankas suteikė paskolas Portugalijai ir Ispanijai, skirtas padėti smulkiajam verslui.

Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas praėjusių metų gegužės mėn. lankėsi Berlyne, tačiau nepasivargino nuvykti į Briuselį. Savo ruožtu A. Merkel pareiškė remianti Kinijos poziciją ES prekybiniame kare dėl saulės baterijų.

Antrą kadenciją eidamas pareigas JAV prezidentas Barackas Obama taip pat jau du kartus lankėsi Europoje. Jis aplenkė ES sostinę, tačiau apsilankė Berlyne.

B. Obamos vizitą apkartino JAV šnipinėjimo skandalas, tačiau A. Merkel išliko mandagi ir netgi pajuokavo nemananti, kad jos telefonas buvo kiauras.

Kam paskambinti, kai nori kalbėti su Europa? Šis klausimas neturi atsakymo, tačiau 2013-ieji parodė, kad skambinimas į Berlyną – vertas dėmesio pasirinkimas.