Tabako direktyva gali įsigalioti jau šių metų pabaigoje. Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto apsaugos komitetas (ENVI) šiandien balsavo dėl Tabako gaminių direktyvos.

Komiteto pozicija – cigarečių skersmuo nebus mažesnis nei 7,5mm, 75 proc. pakuotės bus skirta įspėjamiesiems tekstams bei piešiniams apie rūkymo padarinius, tačiau likusi pakuotės dalis nebus visiškai balta. Į dokumento taisymo sritį patenka ir kaljanų tabakas, skoniai ir sudėtinės dalys, kurios bus reglamentuojamos atitinkamu sąrašu. Elektroninės cigaretės, kurios iki šiol nebuvo niekaip reglamentuotos ir jas laisvai galėjo įsigyti vaikai, bus parduodamos tik kaip medicininis produktas, galintis padėti mesti rūkyti.

Tai dar nėra galutinis verdiktas cigaretėms – situacija gali keistis rudenį, kai plenarinėje sesijoje dėl direktyvos balsuos visas Europos Parlamentas. Direktyvos dar laukia ir derybos su Europos Komisija bei Taryba.

Tikimasi, kad tokios priemonės padės apsaugoti jaunus žmones nuo rūkymo, tačiau jau dabar pasigirsta nuomonių, kad šie kraštutinumai atvers didesnį kelią kontrabandai, kadangi prie mėtinių ar plonų cigarečių pripratę rūkoriai imtų jų ieškoti nelegalioje rinkoje.

ENVI komiteto narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad direktyvą priimti ES Taryboje nebus taip lengva, kadangi tabako pramonės lobistai aktyviai priešinasi tam ir kaip argumentus pateikia ne tik kontrabandos didėjimą, bet ir darbo vietų ir investicijų apimties sumažėjimą.

EP narė iš Lietuvos taip pat papasakojo, kad europarlamentarai yra nemenkai įbauginti po vieno precedento ir vengia priešintis direktyvai, kadangi gali būti apkaltinti bendradarbiavimu su lobistais. Neseniai eurokomisaras iš Maltos Johnas Dalli buvo priverstas atsistatydinti, nes susipainiojo su tabako pramonės lobistais. Pats politikas tikino, kad kyšių neėmė ir šiuo metu teisiasi su Europos Komisija.

Tiesa, dėl šios direktyvos nenukentės švedų pamėgtas kramtomas tabakas, mat dėl to jie išsiderėjo dar prieš stodami į ES. Anot R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, ketinimų uždrausti ir kramtomą tabaką taip pat buvo. Patekimo į direktyvą taip pat išvengė cigarai ar uostomas tabakas.

Parlamentarė pasakojo, kad siūloma atsižvelgti ir į patrauklumo kriterijus, kuriamus per reklamą. „Neretai reklamoje matome, kad „slim“ cigaretės įkūnija moteriškumą, arba vaizduojama, kad jeigu tu rūkai – tai vyriška“, - kaip pavyzdžius pateikė ji.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad sprendžiant kovos su rūkymu problemą, tarp kolegų pasigirsta net tokių siūlymų, kaip bausti tėvus, kurie rūko automobiliuose, o jų vaikai kvėpuoja dūmais ir neturi kitos pasirinkimo galimybės.