Komisijos pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes sakė: „Tai pirmas kartas, kai reklamuotos ir faktinės plačiajuosčio ryšio spartos neatitiktis patvirtinta palyginamais ir patikimais duomenimis iš visų ES valstybių narių.“

Padėtis Europos nacionalinėse rinkose labai skiriasi greičiausiai dėl reklamavimo praktikos. N. Kroes sakė: „Vartotojams reikia daugiau tokio pobūdžio duomenų, kad galėtų priimti sprendimus remdamiesi patikima informacija, todėl tyrimą kartosime. Šiuos pirmuosius rezultatus laikysime dar vienu įrodymu, kad tikra susieta bendroji rinka yra būtina.“

Kai kurios pagrindinės tyrimo išvados:

Duomenų atsisiuntimo kabelinės TV tinklais sparta patikimiausia.74 proc. tėra Europos vidurkis, bet įvairių technologijų veikimo charakteristikų skirtumai yra didžiuliai. xDSL paslaugų ryšio sparta tesiekia 63,3 proc. reklamuojamos duomenų atsisiuntimo spartos, palyginti su 91,4 proc. kabelių technologijos ir 84,4 proc. FTTx.

Visų visose šalyse naudojamų technologijų duomenų atsisiuntimo spartos vidurkis piko valandomis buvo 19,47 Mbps. Didžiausia sparta – 41,02 Mbps – pasiekta naudojantis FTTx paslaugomis. Kabelinės TV paslaugų ryšio sparta siekė 33,10 Mbps, o xDSL labai atsiliko – ryšio sparta vidutiniškai tesiekė 7,2 Mbps.

Duomenų išsiuntimo sparta tiksliau atitinka reklamuojamąją. Duomenų išsiuntimo spartos Europos vidurkis buvo 6,20 Mbps, o tai atitinka 88 proc. reklamuojamos duomenų išsiuntimo spartos. FTTx paslaugų ryšio sparta daug didesnė nei kitų – 19,8 Mbps. Taip yra todėl, kad daugelio FTTx paslaugų duomenų išsiuntimo sparta kur kas panašesnė į duomenų atsisiuntimo spartą. Kabelinės TV ir xDSL paslaugų ryšio sparta daug kuklesnė – atitinkamai 3,68 Mbps ir 0,69 Mbps.

Rezultatai grindžiami veikimo charakteristikomis piko valandomis (darbo dienomis, 19:00–23:00 imtinai). Kadangi tyrimo imties rezultatai yra bendri, jie neatspindi faktinės plačiajuosčio ryšio rinkos padėties kiekvienoje šalyje.

Reikia savanorių

Šis tyrimas vyks iki 2014 m. pabaigos, numatytos dar dvi metinės patikros. Europos vartotojai gali išmatuoti savo interneto paslaugų teikėjo ryšio veikimo charakteristikas, prisijungę prie visose 27 ES valstybėse narėse, Kroatijoje, Islandijoje ir Norvegijoje veikiančios savanorių bendrijos. Pasirinktiems vartotojams bus išsiųstas mažas įrenginys, jungiamas prie namų interneto jungties. Šis įrenginys atliks seriją automatinių testų, kai linija nenaudojama. Jis nustatys vartotojo plačiajuosčio ryšio jungties spartą ir veikimo charakteristikas. Daugiau informacijos rasite čia.

Pagrindiniai faktai

Plačiajuosčio ryšio sparta reklamuojama kaip „iki XX Mbit/s“. Ši sparta vadinama reklamuojamąja, nominaliąja arba antraštine – ją matome reklamose. Tačiau reklamuojamoji ir faktinė vartotojų gaunama sparta gali labai skirtis. Atsisiuntimo spartos skirtumus įvairiose valstybėse narėse visų pirma lemia istorinės tų šalių technologijų plėtros aplinkybės.

Iš tyrimo matyti, kad 27–41 proc. Europos interneto abonentų teigia, kad jų duomenų atsiuntimo sparta neatitinka nurodytosios jų sutartyse. Beveik pusė ES abonentų teigia, kad retkarčiais jie patiria naudojimosi interneto turiniu ir taikomosiomis programomis sunkumų dėl nepakankamos spartos ar pajėgumo.

Tai pirmasis plačiajuosčio ryšio veikimo charakteristikų tyrimas, apimantis visas ES valstybes nares ir netrukus į ES įstosiančią Kroatiją, taip pat Norvegiją ir Islandiją, atliekamas naudojant bendrą metodą. Projektą įgyvendina plačiajuosčio ryšio veikimo charakteristikų tikrinimo specialistė – bendrovė „SamKnows“, kuri jau yra atlikusi panašių projektų Jungtinėje Karalystėje ir JAV.

Tyrimas grindžiamas metodika, pagal kurią naudojami techniniai įrenginiai ir gaunami tiksliausi ir nepriklausomi interneto veikimo charakteristikų rezultatai, kad ir kokia būtų prieigos technologija ir namų įranga. Šią metodiką taip pat taikė nacionalinės reguliavimo institucijos JAV, Jungtinėje Karalystėje, Brazilijoje ir Singapūre.

Pirmo etapo ataskaita parengta nepriklausomai nuo interneto paslaugų teikėjų (IPT), tačiau IPT kviečiami dalyvauti antrajame etape ir turėtų kreiptis adresu ec@samknows.com.

Rezultatai nustatyti iš duomenų, gautų 2012 m. kovo mėn. iš 9 104 dalyvių grupės. Iš viso atlikta 3 065 341 850 matavimų per 75 978 173 unikalius patikrinimus.