Kiekvienas, apsilankęs sveikatos priežiūros įstaigose akivaizdžiai įsitikina kaip ES fondų parama keičia sveikatos priežiūros paslaugų kokybę. Tai ir moderni diagnostikos, gydymo įranga įvairiems susirgimams gydyti ar teikti naujas, veiksmingesnes sveikatos priežiūros paslaugas bei rekonstruotos pacientams ir medicinos personalui patogios patalpos.

Pasak LR Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerio Rimanto Remeikos, ES paramos siekis – kokybiškos ir prieinamos sveikatos priežiūros paslaugos visiems Lietuvos gyventojams, nesvarbu ar jie gyvena didžiuosiuose Lietuvos miestuose ar regionuose.

„Gydymo įstaigos, gaunančios 2007–2013 m. ES struktūrinę paramą ir ją investuojančios į diagnostikos įrangą, gali daug tiksliau ir anksčiau diagnozuoti ligas. Tai ypač svarbu, nes kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo efektyvesnė pagalba pacientams gali būti suteikiama. Žinoma, daug įtakos tam turi ir žmogiškasis veiksnys – medikų profesionalumas, tačiau medicinos įranga taip pat labai svarbu,“, – kalbėjo kancleris R. Remeika.

Beveik pusė (48 proc.) Lietuvos gyventojų žino apie tai, kad Lietuvai yra teikiama ES struktūrinių fondų parama sveikatos apsaugai.

Gyventojų nuomone, ES struktūrinių fondų lėšomis daugiausia yra finansuojama onkologinių ligų diagnostika ir visavertis gydymas (40 proc.), širdies ir kraujagyslių ligų diagnostika ir gydymas (36 proc.). Kiek mažiau apklaustųjų žinojo apie ES paramą greitajai medicinos pagalbai, skubiai konsultacinei sveikatos priežiūros pagalba (18 proc.), visuomenės sveikatos priežiūrai (savivaldybių visuomenės sveikatos biurų modernizavimui) – 15 proc., o apie ES paramą skubiai medicinos pagalbai traumų ir kitų išorinių priežasčių sąlygotais atvejais ir psichikos ligų gydymui atitinkamai žinojo tik 12 proc. ir 8 proc.

Sveikatos apsaugos ministerija administruoja 2007-2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemones, skirtas tiesioginėms investicijoms į sveikatos sektorių. Šių priemonių įgyvendinimui numatyta skirti 930 mln. litų (iš jų 85 proc. sudaro ES lėšos, 15 proc. – valstybės biudžeto, savivaldybių biudžeto ir kitos lėšos).

Šiuo metu pagal patvirtintas finansuoti paraiškas įgyvendinami 236 projektai, kuriuos administruoja SAM. Įgyvendinamų projektų vertė – 877 mln. litų, iš jų 740 mln. Lt ES lėšos.

ES parama skirta 236 projektams, kuriuos parengė per 200 sveikatos sistemos įstaigų.

Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu, gyventojų apklausą apie ES struktūrinių fondų parama sveikatos sektoriui atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ birželio mėn. Interviu respondento namuose buvo apklausta 1002 Lietuvos gyventojai, 18 metų ir vyresni.

Informacija apie ES paramą sveikatos sektoriui interaktyviame žemėlapyje:

Užs. Nr. 2012/07/19-01

Šaltinis
Sveikatos apsaugos ministerija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)