Vatikanas pradėjo naudoti euro zonos valiutą 2002 m., bet eurų monetos iki šiol retai pasitaikydavo apyvartoje. Pirmosios monetos su popiežiaus Jono Pauliaus II atvaizdu, kurių bendra vertė siekė 310 400 eurų, buvo išleistos tik kaip kolekciniai rinkiniai.

Ketvirtadienį religinė Prancūzijos naujienų agentūra „I.Media” pranešė, kad monetos yra platinamos po dvi, atiduodant grąžą kiekvieno apsipirkimo Vatikano maisto prekių parduotuvėje, pašte ar degalinėje metu. Pasak naujienų agentūros, apsiribojant tik vienos rūšies monetų įtraukimu į apyvarta, padės išlaikyti kolekcinių rinkinių kainas.

Remiantis 2009 m. gruodžio mėn. pasirašytu ES ir Vatikano valiutos susitarimu, Šventasis sostas turėjo padidinti apyvartoje esančių eurų monetų skaičių. Vatikanas privalo apyvartoje turėti mažiausiai 51 proc. savo valiutos nominalios vertės, be to, jam buvo leista daugiau nei du kartus padidinti išleidžiamų eurų monetų skaičių. Kasmet Vatikanas gali išleisti eurų monetų už 2,3 mln. eurų.

Remiantis ankstesniu, 2000 m. gruodžio mėn. Vatikano ir Italijos susitarimu, Vatikanas gali išleisti monetas, kurių bendra metinė nominali vertė neviršija 670 tūkst. eurų, ir papildomų monetų už 201 tūkst. eurų, jei Šventasis sostas yra laisvas.