Balsavimas nebuvo itin vieningas: už susitarimą balsavo 408 Parlamento nariai, 254 buvo prieš, o 33 susilaikė. Tai rodo, kad buvo daug abejonių, kurių turėjau ir aš, bet kaip ir dauguma EP narių balsavau už, nes manau, kad sutartis visgi bus naudinga Lietuvai.

Oficialiai laisvosios prekybos sutartis su Kanada vadinama „Išsamiu ekonomikos ir prekybos susitarimu“ (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA). Pavadinimas kyla iš to, kad prekyboje tarp ES ir Kanados bus panaikinta 99 proc. dabar taikomų muitų, o tai bus itin palanku tiek prekių, tiek paslaugų eksportuotojams. Ir šioje vietoje Lietuva gali išlošti.

Kanada, lyginant su visa ES – nėra itin didelė rinka: ES gyvena apie 500 mln. gyventojų, Kanadoje – 36, tačiau didžiausias Kanados privalumas – jos ekonominiai santykiai su JAV. Mūsų įmonės gali ja pasinaudoti kaip tarpine stotele siekiant patekti į pelningą JAV rinką.

Ekonomistų teigimu, didžiausia naudą iš CETA gali gauti Lietuvos maisto ir aukštų technologijų įmonės. Po Rusijos įvesto maisto produktų embargo Lietuvos įmonės greitai persiorientavo ir atrado naujas rinkas. Atsivėrusi Kanados rinka – tik privalumas, kuris gali būti išnaudotas.

Lietuva turi ką pasiūlyti ir aukštųjų technologijų srityje: mūsų lazerių ir biotechnologijų specialistai kuria nuostabius produktus, kurie gali būti paklausūs ir Kanadoje, o iš ten – tik vienas žingsnis iki tikrai pelningos (žinoma ir konkurencingos) JAV rinkos. Vilnius ir Kaunas užsienyje jau žinomi miestai, kaip puikių IT specialistų miestai. CETA atveria galimybes ne tik eksportuoti prekes, bet ir paslaugas.

Esu įsitikinęs, kad didžiausią naudą Lietuva gali pasiekti tik pritraukdama daugiau užsienio investicijų. CETA ratifikavimas gali tapti puikiu pretekstu pradėti vilioti Kanados įmones pas mus. Juk turim ne vieną JAV veikiančią įmonę, kuri čia perkėlė dalį savo veiklos – galime vilioti ir jų kaimynus. Lietuvos diplomatai turėtų jau šiandien pradėti dėlioti planus, kaip pradėti veikti šia linkme Kanadoje, nes neabejoju, kad tai netrukus pradės daryti kitos ES šalys – privalome neatsilikti.

Suprantu savo kolegas (ir protestuotojus prieš CETA), kurie nepalaikė ar susilaikė dėl sutarties. Sutinku, kad sutartis iš esmės turi per mažai saugiklių žemės ūkio ir maisto sektoriuje apsaugoti mūsų rinką nuo genetiškai modifikuotų (GMO) produktų. Kanada į juos žiūri daug laisviau, tuo tarpu ES ir Lietuva laikosi kitos pozicijos. Tiesa, kiekviena ES šalis vis dėl to turi svertus apsaugoti savo rinkas nuo nepageidaujamų produktų. Tai nereiškia, kad kiekviena prekė iš Kanados galės laisvai keliauti į bet kurias ES parduotuvių lentynas ir tam nebus galimybių pasipriešinti. Jų bus, kaip ir yra dabar.

Skirtingai nei kai kurios ES šalys, Lietuva laikosi, ir tam labai pritariu, itin atsargaus požiūrio į GMO. Gali būti, kad dėl CETA tai bus sunkiau daryti, jeigu kuri Kanados korporacija sugalvotų agresyviai čia veržtis su savo produktais, bet tai padaryti galimybių bus, jeigu tik mūsų institucijos ir politikai nežiūrės į tai pro pirštus ir bus principingi.

Laisvos prekybos susitarimą su Kanada dar turės ratifikuoti valstybių parlamentai, tarp jų ir mūsų Seimas. Kiekviena šalis dar turės pasirašyti atskirus susitarimus su Kanada, kuriuose galės būti ir kiek kitokios sąlygos nei bendrojoje CETA sutartyje. Šioje vietoje ir atsiveria galimybės mūsų diplomatams ir politikams susiderėti tokias sąlygas, kokios bus naudingos Lietuvai.

Kaip ir minėjau, Kanada gyventojų skaičiumi nėra itin didelė lyginant su ES. Prieš sutartį balsavę kolegos minėjo, kad dėl išaugsiančios konkurencijos ES galėtų netekti apie 200 tūkst. darbo vietų, nes Kanada galės pasiūlyti geresnes ir pigesnes prekes ar paslaugas kai kuriuose sektoriuose. Lietuva, tiesa, tas praktiškai negresia, nes mūsų rinka – itin maža, o Kanados įmones vilioja kur kas turtingesnės Vakarų valstybės – būtent todėl ir balsavau už sutartį, nes visuomet laikiausi nuomonės, kad EP dirbu ir atstovauju pirmiausia Lietuvos interesus, o ne kitų ES šalių.

Galiausiai egzistuoja ir moralinis apsisprendimas: pasaulis sparčiai keičiasi, darosi mažiau saugus. Kaip EP kalbėjo Kanados premjeras Justinas Trudeau: „CETA – tai ne tik komercija ir pelnas. Ja siekiama pagerinti žmonių gyvenimą. Tai – veiksmų planas siekiant užtikrinti atsakingą ekonominį bendradarbiavimą tarp šalių. Jeigu mums pavyks, CETA taps pavyzdžiu kitiems susitarimams. O jeigu nepavyks, ši sutartis gali tapti viena paskutiniųjų“.

Artimiausius keliolika metų Vakarų valstybių vienybė bus ne kartą smarkiai išbandoma, todėl šiandien kaip niekada anksčiau reikia stipresnio bendradarbiavimo ir glaudesnių ryšių, kad galimybė išsaugoti taiką būtų didesnė.

CETA – nėra pats tobuliausias dokumentas pasaulyje, bet tikiu, kad žalos Lietuvai jis nepridarys, o tik atvers galimybes mūsų įmonėms ir žmonėms. Reikia tik nesėdėti ir tuo pasinaudoti. Esu įsitikinęs, kad tai vis tiek žingsnis į priekį. Galime sau užsidaryti ir nieko nedaryti, apsimesti, kad pasaulio aplink mus nėra. Arba galime drąsiai pasitikti iššūkius ir eiti į priekį. Visuomet pasisakiau už antrąjį variantą. Todėl ir balsavau už sutartį.