Analitikai ir buvę Lietuvos ambasadoriai JAV, vertindami įvykius už Atlanto, tikino, kad trečiadienio įvykiai atskleidė rimtas JAV problemas – visuomenės susipriešinimą, politinį radikalėjimą ir demokratijos eroziją.

Minia – paskatinta demokratijai „nedraugiškų“ jėgų

Kaip minia galėjo įsiveržti į kruopščiai saugomą Kapitolijų? Toks klausimas kilo daugeliui įvykius JAV stebėjusių žmonių. Pasak Delfi.lt kalbintų ekspertų, vertėtų suprasti, kad minia buvo organizuota, o ją paskatinti tikrai galėjo ir demokratijai „nedraugiškos“ jėgos.

„Už vakarykščių įvykių stovi judėjimas, kuris remiasi sąmokslo teorija, kad D. Trumpas kovoja prieš pedofilų tinklą ir pedofilų tinklas bando pavogti iš jo pergalę. Šio judėjimo nariai vakar tikrai grojo pirmais smuikais. Be Rusijos kurstymo čia tikrai neapsieita. Rusija tai daro nuolat ir daro sistemingai“, – patikino Vilniaus politikos analizės instituto analitikas Marius Laurinavičius.

Rusijos veiksnio sureikšminti, pasak M. Laurinavičius, nereikia, ji nėra vienintelis veiksnys, nulėmęs vakarykščius įvykius, bet Rusija dirba aktyviai, kad visuomenės supriešinimas JAV būtų matomas.

Jam antrino ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, 2010—2015 m. Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis. Viena vertus, jo teigimu, nebuvo tikimasi tokio masto antpuolio. Kita vertus, į Kapitolijų įsiveržusi minia galimai buvo pakurstyta.

„Apsauga nesitikėjo tokio antpuolio. Iš vienos pusės, patikra ten yra labai griežta, tačiau į Kongresą gali įeiti kiekvienas pilietis. Vašingtone Kongreso politinis svoris ir įtaka yra nenuginčijami, jie įkūnija demokratijos vertybes, kurios JAV yra labai svarbios.

Žygimantas Pavilionis

Amerikiečiai nesitikėjo, kad šios vertybės gali būti pamintos ir radikalumas taip stipriai prasiverš. Gali būti, kad radikalumas buvo pakurstytas trečiųjų valstybių, kurios, kaip žinia, investuoja į radikalius judėjimus“, – teigė Ž. Pavilionis.

Pavedė pasirinkta taktika?

Diplomatas, buvęs užsienio reikalų ministras, 2001–2006 m. ėjęs nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus JAV pareigas Vygaudas Ušackas neatmetė, kad trečiadienį, saugant Kapitolijų, galėjo būti padarytos tam tikros klaidos.

„Kaip Lietuvos ambasadorius, mačiau, kaip po rugsėjo 11 d. pasikeitė išorinis ir vidinis saugumas, ypač saugant Kapitolijų ir Baltuosius rūmus bei kitas strategiškai reikšmingas institucijas. Vakar buvau šokiruotas to, kaip žmonės galėjo patekti į Kongreso vidų. Matyt, kai eina tokia masė žmonių, kažkur buvo padarytos klaidos. Po bet kokio įvykio JAV tarnybos daro išsamius vertinimus, tai vakarykščiai įvykiai bus pamokos ateičiai“, – pastebėjo jis.

M. Laurinavičius pabrėžė, kad gali būti įvairių priežasčių, kurios nulėmė matytą įvykių eigą. Tačiau analitikas neatmetė, kad pareigūnų taikyta strategija galėjo būti netinkama.

„Gali būti, kad pareigūnams tiesiog buvo duoti įsakymai nereaguoti ginklu į minios provokacijas. Ginklai Kapitolijaus išorėje, kiek žinoma, nebuvo panaudoti. Gali būti, kad buvo neteisingai pasirinkta pareigūnų strategija, bandant suvaldyti minią. Yra pranešimų, kad minia nebuvo šiaip minia – ji buvo gerai organizuota, puolimas buvo organizuotas. Kai minia yra pasiruošusi pulti, kartais nėra kitos išeities kaip tik stabdyti ją ginklu“, – detalizavo M. Laurinavičius.

Marius Laurinavičius

Kas iš tiesų vyksta JAV?

Delfi.lt kalbinti pašnekovai vieningai sutarė, kad trečiadieniniai įvykiai JAV atskleidė rimtas šios šalies vidaus problemas: visuomenės susipriešinimą, radikalizaciją ir demokratijos eroziją.
Tai, kas vakar įvyko, anot M. Laurinavičiaus, yra D. Trumpo politikos, kuri sąmoningai kurstė įtampas JAV visos kadencijos metu, rezultatas. Vis tik vakar pasirodžiusios žinutės, kad prasideda JAV demokratijos galas, M. Laurinavičiaus akimis, yra pernelyg apokaliptinės.

„Tai yra JAV vidinės stiprybės erozija, kuri vyksta jau kuris laikas ir yra kurstoma tiek D. Trumpo, tiek išorės jėgų. Ta erozija tęsis ir šis procesas yra pavojingas, susipriešinimas ir toliau didėja. Tai pačiai JAV yra ir iššūkis, ir grėsmė“, – sakė jis.

Analogiškas priežastis išskyrė ir Ž. Pavilionis. Remiantis jo pastebėjimais, visose Vakarų visuomenėse – tiek JAV, tiek Europoje – jau kurį laiką vyksta politinės dešinės ir kairės radikalizavimasis. Politinis centras sparčiai nyksta, kartu visame pasaulyje vyksta demokratijos recesija – demokratijos mažėja visame pasaulyje.

Būtent demokratija ir su ja vykstantys neigiami procesai, pasak V. Ušacko, šioje situacijoje vaidina itin svarbų vaidmenį.

Vygaudas Ušackas

„Tai yra giluminis klausimas: kaip tokia demokratinė visuomenė, kuri pati skleidė demokratijos idėjas, dabar yra labai giliai susiskaldžiusi tiek politiniu, tiek rasiniu pagrindu. Valstybės stiprybė prasideda nuo vidaus. Joe Bidenui ir visai pilietinei visuomenei bei intelektualiniam elitui teks rimta užduotis – sutaikyti skirtingas visuomenės dalis.

Tai, kas vyksta JAV, smarkiai sukrečia – tai sukrėtimas ne tik pačiai JAV, bet ir jos draugams. Priešininkams šis laikas yra džiaugsmo valanda: jie mato, kaip demokratijos lopšys neišlaiko. Tai yra didelis išbandymas. Esu tikras, kad JAV atsities, tačiau reputacinė žala yra labai didelė – masinė medija visame pasaulyje parodo, kaip JAV yra nesilaikoma tvarkos ir įstatymų, ne tik kad nepripažįstami rinkimų rezultatai, bet juos paveikti bandoma fizine jėga“, – kalbėjo buvęs ambasadorius JAV.

Šis sukrėtimas, anot V. Ušacko, turės pasekmių visam demokratiniam pasauliui. Kartu įvykiai JAV, buvusio užsienio reikalų ministro V. Ušacko teigimu, parodo ir ką reiškia fake news: tai yra, ką padarė D. Trumpas, kvestionuodamas rinkimų rezultatus ir supriešindamas visuomenę iš vidaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (666)