Tikrinantys VSAT tinklapį ankstyvą ketvirtadienio rytą galėjo nustebti pamatę išties sensacingą žinutę, kurioje teigiama, kad „Lenkijos ambasados Lietuvoje trečiasis sekretorius ponas Paweł Tadeusz Purski buvo sulaikytas įvažiuojant į Lietuvą“.

Esą VSAT pareigūnai, specialios operacijos metu, pas sulaikytąjį rado daug pinigų, narkotikų ir ginklų.

„Remiantis operatyvine informacija, Lenkijos diplomatas žinojo, kad muitinėje pareigūnai netikrina automobilių su diplomatiniais numeriais, nes jie turi imunitetą. Jis ne kartą per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabenęs pinigus, šaunamuosius ginklus, šaudmenis, sprogstamąsias medžiagas, stipriai veikiančias, narkotines, psichotropines medžiagas (4,5 kg), radikalaus ir ekstremistinio turinio literatūrą, skirta Lenkijos piliečiams, vykdantiems ekstremistinę veiklą Lietuvos teritorijoje. Užsienio reikalų ministerija įteikė protesto notą Lenkijos ambasadai Vilniuje“, – teigiama pranešime.

Įsilaužimas į VSAT tinklapį

Netrukus tokia žinutė iš VSAT tinklapio tinklo, tiesa, jos kopiją vis dar galima aptikti. VSAT „Delfi“ patvirtino, kad buvo įvykdytas neteisėtas įsilaužimas į sistemą, o incidentas tiriamas.

„Informacija apie įsilaužimą perduota Kertiniam valstybės telekomunikacijų centrui ir kitoms institucijoms“, – sakė VSAT Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis, pažymėjęs, kad pati istorija apie lenkų diplomato sulaikymą yra visiškas išsigalvojimas. Tiesa, įsilaužėliai pasirūpino įdėti P. Purskio nuotrauką, pavogtą iš Lenkijos naujienų portalo tv.rp.pl.

Įdomu tai, kad įsilaužimas įvykdytas praėjus vos kelioms dienoms po to, kai VSAT šventė savo 30-metį. Dar įdomiau, kad tai jau ne pirma kibernetinė ataka su dezinformacijos prieskoniu, kuriame akcentuojamas Lenkijos diplomatų vaidmuo.

Iš pradžių buvo sukurtas tinklapis su melaginga žinute: puslapis lrw.lt yra kone identiškas Lietuviškam domenui lrv.lt, kur galima gauti informaciją apie Lietuvos vyriausybę, jai pavaldžias institucijas, ministerijas, kitas tarnybas – sukeista tik viena raidė, paradoksaliai – vietoje „v“ tereikia įvesti „w“. Atsidariusiame straipsnyje kurpiama dramatiška istorija, kaip Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Valstybės saugumo departamento pareigūnai neva „sulaikė keturis (22 m., 24 m., 25 m., 31 m., 37 m. amžiaus) bendrininkus, įtariamus teroristine veikla Lietuvos teritorijoje“.

Tai jau ne primas panašus atvejis, kai bandoma paskleisti melagingas naujienas apie lenkų ir lietuvių pareigūnų bei kariškių tariamai pašlijusius santykius. Šių metų liepą plito melagiena apie Lenkijoje neva sulaikytą šnipinėjimu įtariamą Lietuvos karininką, kuris esą rinko slaptą informaciją ir ją perdavinėjo Lietuvai, siekiant perkelti JAV pajėgas iš Lenkijos.