„Londonas jau susigrūmė rimtai. Mes ir kita šalies dalis – dar tik daugmaž pavieniai atvejai. Vienas teigiamas ir buvęs simptominis ligonis iš mūsų šiandien jau išrašytas namo.

Šiaip, laukiame dar neregėto dydžio ligonių antplūdžio. Sustojo viskas, kas nėra būtina. Grumiamasi dėl tam tikrų onkologinių ligonių galimybės būti gydomiems net ir šiomis sąlygomis. Transplantacijos kol kas vyksta, bet matome, kad greitai išnyks donorai ir jos natūraliai pasibaigs. Etinės dilemos – milžiniško dydžio. Daug suirzusių chirurgų, onkologų“, atmosferą aprašė R. Tamošauskas. Jo teigimu, kol kas turimų dirbtinių plaučių ventiliavimo apartų užtenka, nors jų skaičių norima padidinti iki 160-170.

„Plaukia nauji Drager ventiliatoriai iš Vokietijos, bet Vokietija, atrodo, stabdo visą eksportą, tai nežinome, ar atplauks. Kita vertus, australai prognozuoja, kad iki trečdalio bus sumažėjęs personalo kiekis per pačią krizę, tai gali būti, kad net ir turint daug ventiliatorių, nebus kam dirbti prie ligonio“, – teigė gydytojas.

Rokas Tamošauskas

„Užtat ligoninės kavinėse ir parduotuvėlese gana erdvu ir greitai aptarnauja. Šiandien operacinėse sprendėme, modeliavome kaip optimaliai paskirstyti ribotus vaistų, vienkartinės įrangos išteklius.

Žaidėme su manekenais. Kai kurių vaistų trūks, bet ne pasaulio pabaiga, versimės su kitais. Stengiamės, kad visi pradėtų galvoti, projektuoti kaip jiems reikės dirbti kasdien. Gydytojai – labai kūrybiški, inovatyvūs piliečiai. Daug pasiūlymų užrašyta, surinkta, bus apdorota ir išanalizuota per naktį. O daugiau – viskas kaip ir gerai“, – optimizmo neprarado R. Tamošauskas.

Vis dėlto jis pažymėjo kitą problemą, su kuria susidūrė ne tik jo ligoninė, bet ir kitos – per paskutines dvi savaites buvo itin daug mėginimų įsilaužti į ligoninės sistemas. Įtariami įsilaužimai – iš Kinijos ir ypač Rusijos.

„Bandoma siųsti elektroninius laiškus neva iš Public Health England (Sveikatos apsaugos agentūra prie Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos departamento, – Red. Past.). Laiškų tema – „Emergency“. Liepta labai gerai pamąstyti prieš atidarant bet kuriuos savo el. pašto dėžutės laiškus“, – įspėjo gydytojas.

Panašių kenkėjiškų laiškų sulaukiama visoje Europoje. Lietuvoje jau taip pat įspėta, kad Programišiai platina el. laiškus su kenkėjiškomis nuorodomis ar priedais, jų pavadinimuose naudodami terminus „Covid-19“ ar „Coronavirus“.

Sukčių laiškai

Taip pat jie prisistato gerai žinomų organizacijų, tokių kaip Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ar nacionalinių sveikatos priežiūros institucijų, atstovais ir ragina paspausti pateiktas nuorodas ar atidaryti prisegtus failus, skubina atlikti kitus veiksmus. Apie bandymus įsilaužti į ligoninės IT sistemas praėjusią savaitę skelbė Čekijos Brno miesto universitetinė ligoninė.

Europos politikos analizės centro (CEPA) išplatintame tyrime pažymima, kad pastaruoju metu išties suaktyvėjo dezinformacijos kampanijos ir kibernetiniai įsilaužimai vykdomi iš tokių šalių, kaip Rusija ir Kinija. Viena popu

Jakubas Janda – ekspertas iš Europos vertybių ir saugumo politikos centro pažymėjo, kad Rusija ir Kinija naudoja panašią taktiką – tiek viešo bauginimo, tokioms šalims, kaip Estija, Lenkija arba Čekija, kurios patiria agresyvų diplomatinį ir dezinformacinio srauto spaudimą

„Tačiau jei Kremlius siekia pakirsti europiečių pasitikėjimą savo demokratiškai išrinktais lyderiais, pakeisti visuomenės ir ypač politikų bei sprendimų priėmėjų požiūrį į temas, kurios susijusios su Rusija, tai Kinija žiūri labiau strategiškai – į ateitį, naudodamasi jaunaisiais ir galbūt būsimais Europos šalių lyderiais, tačiau aklai nerizikuoja išskyrus kibernetines operacijas, kurias ypač sunku tiesiogiai priskirti vienai ar kitai šaliai“, – rašė J. Janda.