Oficialiais Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Kinijoje plintantis koronavirusas nusinešė 80 gyvybių, juo užsikrėtė apie 2,7 tūkst. žmonių. Tačiau internete tūkstančiai žmonių dalijasi gerokai siaubingesne statistika – esą kasdien nuo mirtino viruso žūsta tūkstančiai, o tai Kinija neva slepia.

Pavyzdžiui, radikalių dešiniųjų pažiūrų radijo stotis „The Hal Turner Radio Show“ prieš kelias dienas pateikė niekur nepatvirtintus duomenis iš „slaptų žvalgybinių šaltinių“, anot kurių karantino zonoje atsidūrė dešimtys milijonai Kinijos gyventojų, 2,8 mln. jau užsikrėtė virusu, o 112 tūkst. mirė.

Tokią informaciją amerikiečių politikos komentatorius Haroldas Turneris paskelbė neva remdamasis „buvusių kolegų iš Federalinių tyrimų biuro duomenimis“. Iš tikrųjų H. Turneris niekada nebuvo FTB darbuotojas – tik apmokamas šio biuro informatorius, pranešinėjęs apie rasistų grupes JAV nuo 2003 iki 2007 metų.

Dar daugiau, paties H. Turnerio radijo stotis dažnai skleidžia įvairiausius gandus, kursto antisemitines, rasistines sąmokslo teorijas. Už grasinimus JAV politikams 2010 metais jis buvo suimtas ir du metus praleido kalėjime.

Kita populiari ir plintanti melaginga naujiena apie koronavirusą taip pat gali pasirodyti šokiruojanti. Keliais vaizdo įrašais pasidalijęs „Twitter“ paskyros @AwStatistics autorius tikino, kad juose užfiksuoti gatvėse nuo koronaviruso mirę žmonės, o pats virusas jau nevaldomai plinta po pasaulį ir yra aptiktas 11-oje valstybių.

Kurstoma panika dėl koronaviruso

Neva cituojamas PSO direktorius Tedros Adhanomas Ghebreyesusas esą pareiškė, kad „kiekviena valstybė palikta pati tvarkytis“ su virusu, taip esą paliekant jas be pagalbos likimo valiai. Iš tikrųjų PSO direktorius nieko panašaus nebuvo sakęs, o Kinijos gatvėse nufilmuoti vaizdai, neva įrodantys chaosą ir mirštančius žmones niekaip nesiejami su naujausiu koronaviruso protrūkiu – šiuo metu Kinijoje žiema, o vaizdo įraše rodomi žmonės trumpomis rankovėmis.

Dar viena keista sąmokslo teorija apie koronaviruso sukėlėjus taip pat platinama „Twitter“ – esą virusą platina šikšnosparnius valgantys žmonės ir esą būtent šie skraidantys žinduoliai sukelia virusą, nors PSO duomenis naujasis koronavirusas jau kurį laiką platinamas žmonių, o ne šikšnosparnių.

Su mažais gyvūnais susijusi ir antiskiepininkų judėjimo socialiniuose tinkluose ypač aktyviai platinama keista sąmokslo teorija, esą naujasis korona virusas yra sukurtas dar 2015-siais, o protrūkis yra Microsoft įkūrėjo Billo Gateso plano dalis.

Esą dar 2015-siais Pirbraito institute Jungtinėje Karalystėje buvo registruotas koronaviruso patentas, kuris patvirtintas 2018-siais. Minėtas koronavirusas neva skirtas kuriant vakcinas, todėl dabar vakcinų kūrėjai esą ketina pasipelnyti iš galimos pandemijos.

Tiesa, šią sąmokslo teoriją platinantys skiepų priešininkai neatsižvelgia į faktą, kad Pirbraito institute nedirbama su koronavirusais, pavojingais žmonėms – minėtos įstaigos tyrėjai ieškojo vakcinos, kurią būtų galima taikyti tik prieš paukščiams pavojingus virusus.

Galiausiai garsusis vaizdo įrašas iš Kinijos, kuriame užfiksuoti kinų darbininkai statantys naują 1 tūkst. vietų ligoninę sąmokslo teorijų šalininkų interpretuoti kaip masinių kapaviečių rausimas. Tokią teoriją paviešinęs „Twitter“ vartotojas Maxas Howrouteas jau turi per 32 tūkst. sekėjų.

Įrašas apie tariamą koronaviruso pradžią

Galiausiai tinklapyje 9GAG, kuris garsėja įvairiais juokeliais ir žaibišku populiarių įrašų platinimu prieš kelias dienas ėmė platinti žinutę apie Nankino oro uoste neva paliktus vaikus, kuriuos ten paliko galimo užkrato išsigandę tėvai. Ši žinia iš pradžių ėmė sklisti Kinijos žiniasklaidoje, vėliau pasirodė britų spaudoje, tačiau taip ir nebuvo patvirtintas jos autentiškumas.

Tačiau visus galiausiai pranoko melagingų naujienų skleidimu pagarsėjęs rusiškas tinklapis „Tsargrad“, kuris ėmė kurstyti sąmokslo teoriją apie tai, kad iš tikrųjų naująją koronaviruso atmainą, kaip biologinį ginklą slaptose laboratorijose sukūrė ir į pasaulį paleido amerikiečių mokslininkai. Rusijoje netrūksta „ekspertų“ ir politikoje, kurie linkę dalintis panašiais įtarimais ir kaltinimais.

Sąmokslo teorijos apie koronavirusą Kinijoje

Pavyzdžiui, liūdnai pagarsėjusi buvusi okupuoto Krymo prokurorė, o dabar Rusijos Valstybės Dūmos deputatė Natalija Poklonskaja taip pat tikino, kad „kažkas tyčia paleido virusą“ tik todėl, kad Kinijos ekonomika pastaruoju metu beprotiškai augo ir ją reikėjo sutramdyti.