Viskas prasidėjo dar praėjusią savaitę, kai JAV per antskrydį Irake nukovė Irano generolą Qasemą Soleimani. Iranui pagrasinus žiauriu kerštu ir JAV ėmus telkti karines pajėgas Artimųjų rytų regione socialiniame tinkle „Twitter“ kaip mat ėmė sklisti Trečiojo pasaulinio karo tema.

Tokios grotažymės kaip #WWIII išprovokavo netikėtą ir milžinišką susidomėjimą kiek primirštu tinklapiu www.sss.gov, kurį, sulaukę 18-os teoriškai turėtų aplankyti ir užsiregistruoti jaunieji vyriškos lyties amerikiečiai. Formaliai tai yra registracija sistemoje, kurioje tvarkomi karinei tarnybai tinkamų žmonių sąrašai.

Milijonai 18-26 metų amžiaus amerikiečių kasmet atsiduria šiuose sąrašuose ir teoriškai gali būti pašaukti tarnauti, ypač jei kiltų poreikis smarkiai padidinti JAV karių skaičių, kaip tai buvo Antrojo pasaulinio, Korėjos ar Vietnamo karo metais.

Tad nenuostabu, kad kilus krizei su Iranu ir pasklidus kalboms apie galimą pasaulinį konfliktą susidomėjimas šiuo tinklapiu buvo toks didelis, kad jis tiesiog nulūžo ir neveikia iki šiol.

Bet tai tebuvo tik pradžia, mat po kelių dienų iki šiol neatskleidžiamas skaičius amerikiečių gavo sms žinutes, kuriomis jie kviečiami prisistatyti į rekrūtavimo dalinį iš kur bus iš karto permesti į Iraną.

Melaginga žinutė apie tariamą šaukimą JAV

Įspėja apie melagingas žinutes

Po tokių žinučių plitimo netrūko ir absurdų – vieni „Twitter“ vartotojai tiesiog blokavo JAV armijos paskyras, manydami, kad taip jie negalės būti susekti galimo šaukimo metu. Kiti kaip atsisakymą būti pašauktiems nurodė esantys homoseksualūs arba pasikeitę lytį – karo atveju JAV nenumatyta šaukti moterų, nebent jos jau tarnauja JAV pajėgose.

Vienintelis JAV rekrūtavimo tarnybos būdas komunikuoti buvo ir tebėra per oficialią „Twitter“ paskyrą ir žiniasklaidą. Čia jau kelias dienas amerikiečiai raminami netikėti melagingomis žiniomis apie tariamą šaukimą ar juo labiau kelionę į Iraną.

„JAV rekrūtavimo vadovybė sulaukė daugelio skambučių ir elektroninių laiškų dėl šių melagingų žinučių ir nori patikinti amerikiečius, kad tokių žinučių mūsų tarnyba nesiunčia“, – teigiama pranešime. Jame taip pat primenama, kad JAV rekrūtavimo vadovybė iš viso nepriima sprendimo dėl šaukimo, kuris JAV sustabdytas nuo 1973-ųjų. Paskutinis šauktinis JAV buvo pašauktas dar Vietnamo karo laikais – 1972-siais ir liko tarnauti JAV armijoje iki 2011 m.

Be to, norint atnaujinti šaukimą JAV, Kongresas privalo išleisti įstatymą, o prezidentas jį turėtų pasirašyti – kol kas tokių planų nėra, nors svarstymų apie galimą šaukimo sistemos atnaujinimą JAV pastaraisiais metais jau buvo.

Tariamos ir tikros baudos

Nepaisant tokių patikinimų, piktavalių melagingos žinutės įvairiais pavidalais pastarąją savaitę sklido toliau. Net ir „Twitter“ bei „Facebook“ pašalinus kai kurias paskyras, kurios platino melagingas naujienas arba įvardijo jas kaip neatitinkančias tikrovės, plitimo tai nesustabdė.

Juo labiau, kad vienoje žinučių tikinama, jog „tiems, kurie neatsakys į jas, grės mažiausiai 6 metų kalėjimo bausmė“. Dar daugiau, iškart po Q. Soleimani sunaikinimo operacijos sausio 3 d. „Twitter“ ir „Facebook“ ėmė sklisti suklastotos D. Trumpo žinutės, kuriose JAV prezidentas vardija valstijas, kuriose prasidės šaukimas – Alabama, Teksas, Kalifornija. Esą bus pašaukti net į Meksiką deportuoti asmenys, kurie turėtų būti pasiruošę Trečiajam pasauliniam karui. Tokiu tariamu D. Trumpo įrašu pasidalino dešimtys tūkstančių vartotojų.

Melaginga žinutė apie tariamą D. Trumpo sąrašą. jpg

Žinutės su gramatinėmis klaidomis taip pat pasirašytos tiek tikrų JAV rekrūtavimo tarnybos karininkų, tiek išgalvotų asmenų. JAV armija jau ėmėsi tyrimo ir neatskleidžia, kiek žmonių gavo tokias žinutes ir kas jas siuntinėjo, tačiau įspėjo, kad vadovaujantis nauju įstatymu, kurį D. Trumpas pasirašė praėjusią savaitę, tie, kurie sugeneravo botines sms žinutes, siunčiamas be gavėjo sutikimo, gali būti baudžiami 10 tūkst. dolerių bauda. Be to, apgavikams gali grėsti baudos, net jei jie naudojasi suklastotais svetimų asmenų telefonų numeriais.

Dezinformacijos ataka – ir prieš suomius

Įdomu tai, kad panaši sukčių ataka po kelių dienų jau šią savaitę pasikartojo ir Suomijoje. Čia prisidengus gynybos pajėgų vardu taip pat imta platinti sms žinutes. Jas gavo mažiausiai kelių šaukiamojo amžiaus jaunuolių tėvai bei draugai. Jaunieji suomiai raginami su pasais prisistatyti į kariuomenės mobilizacinius punktus iš kur jie esą bus siunčiami į Iraną.

Suomijos karinių pajėgų komunikacijos departamento atstovas Maxas Arhippainenas patikino, kad žinutėse nurodytas „Gynybos pajėgų operacijų departamentas“ iš viso neegzistuoja. Ir nors Suomija, kitaip nei JAV, išties turi šauktinių kariuomenę, pasak M. Arhippaineno, Suomijos gynybos pajėgos nesiunčia tokios informacijos sms žinutėmis.