„Šiuo metu pradėta bombonešių Tu-160 ir Tu-95MS modernizacija, kurie per artimiausius metus bus tiekiami tolimosios aviacijos pajėgoms“, – prieš gynybos atašė iš 70-ies pasaulio valstybių didelėje salėje dar antradienį kalbėjo Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas V. Gerasimovas. Virš jo milžiniškame ekrane buvo demonstruojama ir gynybos ministerijos paruošta skaidrė, rodanti Rusijos strateginių pajėgų modernizavimo kryptį.

Iš pirmo žvilgsnio skaidrėje be jau anksčiau ne kartą skelbtų naujovių, kuriomis jau naudojasi Rusijos ginkluotosios pajėgos arba priims į ginkluotę artimiausioje ateityje, buvo ir kelios naujovės: naujos kartos povandeninių laivų raketos, naujos sparnuotosios raketos bombonešiams.

Kokiems bombonešiams? Skaidrėje be V. Gerasimovo paminėtų Tu-160 ir Tu-95MS buvo ir naujos kartos bombonešis PAK DA. Pirmieji šio bombonešio kūrimo darbai prasidėjo dar prieš 5 metus.

Kaip atrodo šis bombonešis iki šiol yra griežta paslaptis, nors jau kitą dieną Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad dalinius pirmieji tokie bombonešiai esą pasieks jau 2027 metais, o pirmasis skrydis numatytas jau 2021 metais – šiemet patvirtinti brėžiniai ir pasirašytos sutartys dėl pirmųjų prototipinių modelių gamybos.

Rusijos gynybos viceministras Aleksejus Krivoručko išdidžiai pareiškė, kad bombonešis nors ir nebus viršgarsinis, vis dėlto naudos slapiąsias technologijas (stealth), galės išbūti ore net 30 valandų ir nuskristi 20 tūkst. km. Tai gerokai viršija anksčiau oficialiai skelbtus reikalavimus – 12 tūkst. km skrydžio nuotolis ir pirmasis skrydis 2025 metais.

Tad kai skaidrėje virš V. Gerasimovo buvo parodytas bombonešio modelis, gynybos atašė žvilgsniai nukrypo į dešinį viršutinį skaidrės kampą. Bet akylesni suglumo ir tada ėmė šypsotis.

Iš tikrųjų gynybos ministerija neatskleidė būsimojo rusiško bombonešio vizualizacijos – skaidrėje užfiksuotas jau anksčiau rodytas modelis. Bet gėdingiau buvo tai, kad tai tebuvo JAV būsimojo bombonešio B-21 „Raider“ konceptualaus modelio vizualizacija, kurią dar prieš dešimtmetį pademonstravo tuomet tik planus kūrusi JAV gynybos korporacija „Northrop Grumman“.

Skaidrėse pademonstruotas bombonešis ir JAV bombonešio konceptualus modelis

JAV ilgojo nuotolio bombonešio programa jau gerokai pasistūmėjusi į priekį ir tai, ką pademonstravo Rusijos gynybos ministerija, pavogusi amerikietiško bombonešio vizualizacijos nuotrauką ir pristačiusi ją kaip rusišką „PAK DA“, jau nebeatitinka realybės.

Tai, kaip atrodys B-21 „Raider“ pademonstravo „Northrop Grumman“ – naujausia vizualizacija gerokai skiriasi nuo prieš dešimtmetį parodytos konceptualios vizualizacijos. Pentagonas skubina programos dalyvius laikytis įsipareigojimų, o prototipas turėtų pakilti į dangų jau 2021 metų gruodį. Šį gruodį JAV Kongrese Senato ginkluotųjų pajėgų komitetas jau numatė 3 mlrd. dolerių šio bombonešio programai.

Northrup Grumman B-21Raider

Plakatuose – grubiai iškraipyta istorija

Tuo metu Rusijos gynybos ministerijos demonstracija susilaukė pašaipų pačioje Rusijoje. Ir ne pirmą kartą. Šioje šalyje jau ne vienerius metus pademonstruoti rusiškos karinės galios pasiekimus skubantys įvairių valdžios institucijų atstovai sugeba įspūdingai susimauti.

Istorijos apie tai, kaip Rusijoje gegužės 9-ąją švenčiamos vadinamosios Pergalės dienos proga iškabinami „su pergale“ sveikinantys plakatai sukelia pašaipų ar pasipiktinimų bangą kartojasi kone kasmet. „Jie kovėsi už tėvyne“, – rašoma sovietų pergalę šlovinančiame plakate, kuriame pavaizduota viena garsesnių nacių propagandos nuotraukų su vokiečių bombonešio Ju-88 pilotais.

Prieš 8 metus Permėje specialiai veteranams 1,5 tūkstančio egzempliorių tiražu buvo išleistas spalvingas kalendorius. Pamatę šią dovaną, kai kurie veteranai net sunegalavo ir jiems prireiktų medikų pagalbos, nes iš šešių plakate išspausdintų nuotraukų tik dviejose buvo įamžinti sovietų kariai, likusiose – nacių SS divizijos kariai, sveikinantys su pergale.

Su Pergalės diena sveikinantys plakatai Rusijoje

Vienoje nuotraukoje – vokiečių pašautas sovietų tankas T-34 Lvove pirmosiomis karo dienomis. Ar iš to pasimokyta? Po kelių metų toks pats sveikinimas su vokiečių kariais pasirodė Čeliabinske. Ir ne kalendorių, o milžiniško plakato pavidalu.

Kitame plakate su Pergales diena rusus kažkodėl sveikina JAV jūrų pėstininkas, dalyvavęs mūšiuose Ramiojo vandenyno salose, kur sovietų iš viso nebuvo. Dar viename plakate, begėdiškai pavadintame „Tai mūsų pergalė“ pavaizduoti kariai, keliantys vėliavą. Pastaroji – raudona, sovietinė, bet įtartinai kažkur kitur jau nesyk matyta.

Pergalės dienos plakatai Rusijoje

Ir neatsitiktinai – juk tai JAV jūrų pėstininkai, keliantys JAV vėliavą Ivo Džimos saloje po kruvinų kautynių 1945-ųjų vasarį, o nuotraukos autorius – legendinis fotografas Joe Rosenthalis.