„Kaip manote, kiek minimalių algų sudaro parlamentarų atlyginimas Lietuvoje ir kitose šalyse? O štai jums atsakymai kaip ant delno“, – toks į paveikslėlį įkeltas tekstas jau mėnesį plinta feisbuke ir iššaukia audringas komentuotojų reakcijas. Nenuostabu, kad „ant delno“ pateikti duomenys nesigilinančius lengvatikius gali šokiruoti.

Esą Maltoje 2,4 minimalūs atlyginimai sudaro parlamentaro algą. Liuksemburge – 3,8, Vengrijoje – 4, Nyderlanduose – 4,4, Prancūzijoje – 4,5, Belgijoje – 5, Ispanijoje – 5,9, Slovakijoje – 6, Airijoje – 6,2, Didžiojoje Britanijoje – 6,3, Čekijoje – 6,8, Portugalijoje – 8,1, Slovėnijoje – 8,8, Latvijoje – 8,9, Graikijoje – 10,2, Estijoje – 12,1, Lenkijoje – 12,7, o Lietuvoje esą net 28.9, taigi daugiausiai.

Tad iš pirmo žvilgsnio tarsi ir neturėtų kelti nuostabos tokios šokiruojančios informacijos plitimas internete – „originaliu: rugsėjo 25-osios įrašu jau pasidalijo 4,4 tūkst. feisbuko vartotojų.

Originalus melagingos naujienos įrašas

Įrašo autorė prie nuotraukos pridėjo savo komentarą: „liūdna, bet tai tiesa“, o pats įrašas sulaukė per 70 komentarų. Galima pažymėti, kad dauguma jų – neigiami ir įspėjantys apie melagingą naujieną bei patikslinantys oficialia statistika.

Lietuvoje minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) šiuo metu siekia 555 eurus per mėnesį. Jei, vadovaujantis įrašo logika, eilinis parlamentaras uždirba 28,9 tokius atlyginimus, Seimo nario atlyginimas turėtų siekti 16 tūkst. 39 eurus ir 5 centus per mėnesį.

Neblogai parlamentarams, jei tai būtų tiesa, mat tikrasis eilinio Seimo nario užmokestis prieš mokesčius – 3356 eurai, tai yra šešis kartus daugiau už MMA, bet ne 28,9. Apie tokią statistiką informavo ir Seimo feisbuko paskyra, kurioje siūloma susipažinti su atvirais ir visiems prieinamais duomenimis.

Postą išsaugojęs Seimo pirmininkas uždirba 4463,4 eur, o net ir priskaičiavus priedus (3 proc. nuo kiekvienų trejų metų, tačiau negali viršyti 30 proc. gaunamo atlyginimo), parlamentines išlaidas Seimo nariai niekaip negalėtų uždirbti 28,9 kartų daugiau, nei gaunantys minimalią algą.

Pavyzdžiui, pirmąjį šių metų pusmetį Seimo nariai parlamentinėms reikmėms išleido 633 tūkst. eurų – tai yra 49 tūkst. eurų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį, bet suma vienam Seimo nariui sudaro 898 eurus per mėnesį.

Galima žongliruoti ir kita statistika bei faktais. Pavyzdžiui, sąraše teigiamu kelrodžiu įrodytos Maltos parlamentarai iš tikrųjų daug metų buvo vieni mažiausiai uždirbančių visoje ES.

Šiemet maltos parlamentaras uždirba beveik 1,9 tūkst. eur, tačiau pagal gyventojų skaičių (475700) Malta turi daugiausiai parlamentarų visoje ES (67), nors daugeliui jų tai nėra vienintelis darbas.

Minimali alga Maltoje siekia 762 eurus. Tačiau dauguma tų, kurie dalijosi melaginga naujiena neatkreipė dėmesio į tai, kad toks atlyginimų skaičiavimas nėra naujas – pirmą kartą ji pasirodė ir ėmė plisti ne prieš kelias dienas ar mėnesį, ar net metus.

Pirmieji įrašai plito per krizę

2016 metų vasaris, mokytojų streikas Lietuvoje. Staiga internete ėmė plisti lygiai tokia pati informacija. „Kaip manote, kiek minimalių algų sudaro parlamentarų atlyginimas Lietuvoje ir kitose šalyse?“, – platinamas įrašas jau tuomet kėlė audringas reakcijas.

Bet ir vėl – ne pirmą kartą. 2012-ųjų vasaris, kai tuometinė Andriaus Kubiliaus vyriausybė derėjosi Trišalėje taryboje dėl minimalios algos jau buvo išlindęs tas pats „kaip manote“ klausimas – vėl šimtai pasidalijimų, komentarų ir kitų audringų reakcijų feisbuke. Istorijos pradžia? Žinoma ne.

Dar vieną įrašą tinklaraštyje „Laukinė Moteris dienoraštis“ galima aptikti 2009 metų kovą. Tuo metu Lietuvoje dar net nebuvo įvestas euras, siautė krizė, smuko šalies BVP, augo nedarbas, o sausio mėnesį prie Seimo buvo sukeltos riaušės. „Kaip manote, kiek minimalių algų sudaro parlamentarų atlyginimas Lietuvoje ir kitose šalyse?“, – klausta interneto vartotojų.

Originalųjį gandą galima atsekti net 2008 metų gruodį, kai darbą tik pradėjęs Seimas ėmėsi įvairių reformų ir pritarė tuometinio prezidento Valdo Adamkaus siūlymui įstatyme palikti apribojimą (Seimo priimtame įstatyme šis apribojimas buvo panaikintas), kad priedų ir priemokų suma negali viršyti 70 procentų pareiginės algos.

Būtent tada šią melagingą naujieną apie tariamą skirtumą tarp Seimo narių atlyginimų ir minimalios algos komentatoriai bruko įvairiuose naujienų portaluose, profsąjungų svetainių komentavimo dalyje, supermamyčių, net kultūrizmo formuose. Šiais įrašais, kaip „įrodymais“ remtasi ir jį kartojant 2012 metais, ir 2016-siais.

Originalus melagingos naujienos įrašas 2009 metais

Tačiau kodėl ir kaip šis melas ėmė vėl plisti 2019-ųjų rudenį? Originalus rugsėjo 25-osios įrašas paskelbtas, regis, niekuo neišsiskiriančioje feisbuko vartotojos anketoje – po keliolika įrašų, daugiausiai motyvacinių, juokingų, elektroninių parduotuvių reklamų ir pasidalijimų paliekanti vartotoja, regis, labiau mėgsta gėles – kasdien ji dalijasi nuotraukomis su gėlėmis.

Rugsėjo 25-ąją 10:30 pradėjusi įrašų ir pasidalijimų maratoną iki vidurdienio vartotoja spėjo 14 kartų pasidalinti gėlių nuotraukomis, 3 sykius pasidalijo motyvaciniais, įkvepiančiais įrašais, dukart įkėlė grybų nuotraukas, o tada smogė su „statistika apie Seimo narių atlyginimus“. Tiesa, tuomet įrašas nebuvo ypač sėkmingas – tesulaukė 463 pasidalijimų ir vieno komentaro.

Net antrą kartą tą pačią dieną pakartojusi melagingą naujieną ir įkėlusi dar tris motyvacinius įrašus bei vieną linksmą video turinio vaizdelį, nesulaukė didelio pasisiekimo. Panašaus rezultato sulaukė ir spalio 13-ąją pakartotas įrašas su prierašu „siaubas, kokie godūs tie valdžios atstovai“ – vos du pasidalijimai ir trys komentarai, įspėjantys apie melagingų naujienų platinimą – į juos vartotoja niekada nereaguoja, o daugiau pasisiekimo sulaukė kačiukų ir motyvacinių citatų įrašai.

Tačiau tuomet įvyko kai kas keisto: originalusis įrašas imtas platinti įvairiose feisbuko grupėse, turinčiose tūkstančius sekėjų. Nuo kelių šimtų pasidalijimų originalaus įrašo pasidalijimų skaičius ėmė augti.

Spalio 13 pasidalijimas ir bendras pasidalijimų skaičius

Pavyzdžiui, spalio 17-ąją įrašą vienas vartotojas paliko kuklioje grupėje „Šilalės turgelis“, turinčioje net 14,6 tūkst sekėjų. Spalio 20-ąją įrašas jau puikavosi per 4 tūkst. sekėjų turinčioje „Mindaugo Puidoko palaikymo grupėje“. Po kelių dienų įrašas po feisbuką ėmė plisti kaip miško gaisras ir pasiekė mažiausiai 4,4 tūkst.

Patikrinus vos keliolika tokių paskyrų, kurios dalijasi šia melaginga naujiena, į akis gali kristi vienas sutapimas: visi jie vienaip ar kitaip aktyviai dalijasi feisbuko grupės „Lietuvos naujienos“ įrašais. Net 124 tūkst. sekėjų turinti (dalis jų – netikros tik balsavimui sukurtos paskyros) grupė dalijasi beveik išskirtinai tinklapio refa.lt platinama medžiaga.

Paties refa.lt kontaktinis telefono numeris sutampa su skelbimuose anksčiau nurodytu numeriu, į kurį reikėtų kreiptis norint įsigyti fanų puslapį feisbuke – kitaip sakant pasitelkus netikras anketas sudaryti įspūdį, kad puslapis turi daugiau sekėjų, nei iš tikrųjų.

Dauguma tokių grupės „Lietuvos naujienos“ žinučių – šokiruojančio pobūdžio įrašai ir melagingos naujienos. Viena žinute, raginančia pasirašyti po peticija, kad minimali alga siektų 500 eurų „į rankas“ rugsėjo 27-ąją pasidalijo ir melagingą naujieną apie Seimo narių atlyginimus platinusi minėta feisbuko vartotoja.