„JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo ketvirtadienį (2019 m. spalio 17 d.) Ankaroje paskelbė, kad Lietuvos Prezidentas Gitanas Nauseda pasiūlė pastatyti JAV karinę bazę Lietuvoje ir perkelti Incirliko oro bazėje laikomus taktinius branduolinius ginklus, atsižvelgiant į tebesitęsiančią įtampą su Turkija“, – žinutė su tokiu melagingu turiniu ketvirtadienio vakarą apie 1730 buvo įkelta į portalą „Kas vyksta Kaune“. Suveikė portalo apsaugos sistemos ir greitai įsilaužimą pastebėję portalo IT specialistai melagingą naujieną pašalino.

Tačiau tai buvo tik pradžia. Po 20 minučių į prezidentūros kanceliariją ir Karinių oro pajėgų aviacijos bazę atkeliavo laiškas, kuriame DELFI žurnalisto Vaido Saldžiūno vardu reikalaujama paaiškinti situaciją, kodėl G. Nausėda siūlė „sukurti bazę branduolinių ginklų dislokavimui“.

melagingas laiškas

Prie tokio įsakmiu tonu pateikto ir nepasirašyto prašymo pridėta ir nuoroda į tuo metu dar aktyvią „Kas vyksta Kaune“ nuorodą. Pastarąją portalui panaikinus ankstyvą penktadienio rytą sėkmingai įsilaužta dar kartą. Tik tada ėmė aiškėti daugiau detalių apie galimus melagingos naujienos tikslus ir kibernetinės atakos pobūdį.

Melas apie branduolinius ginklus

Iš pirmo žvilgsnio kibernetinė ataka nebuvo rafinuota. Jau ne kartą melagingas naujienas platinančių programišių taikinių pasirenkamas portalas „Kas vyksta Kaune“.

Įsilaužus į portalą ant esamo straipsnio įkeliama melaginga naujiena, kurį laiką kybojusi iš ten išimama, tačiau straipsnio kopiją, kaip įrodymą įsikelia Kremliaus dezinformacijos platinimu pagarsėję portalai, tokie kaip Ldiena.lt.

Melagingos žinutės turinys taip pat nebuvo įmantrus. Vis dėlto, siekdami sudaryti įspūdį, kad pati žinia buvo tikra, melagingos naujienos kūrėjai pasitelkė jau ne kartą išbandytą taktiką: sukurpę JAV valstybės departamento puslapį imituojančio puslapio atvaizdą, prie žinutės pridėjo ir tariamą M. Pompeo pranešimą spaudą.

Melagingas M. Pompeo laiškas

Jame pažymima, kad JAV valstybės sekretorius sveikina G. Nausėdos pasiūlymą iš Inčirliko oro pajėgų bazės perkelti amerikiečių branduolinius ginklus, be to, priduriama, kad tai siejama su 500 JAV karių ir įrangos dislokavimu, apie kurį buvo skelbta pastaruoju metu.

Žinutės turinys įdomus ne tik todėl, kad tokio pažado iš Lietuvos prezidento niekada nebuvo – pats G. Nausėda viešėjo Briuselyje, tuo metu, kai M. Pompeo buvo Ankaroje, derėdamasis su Turkija dėl paliaubų Sirijoje. Tokio pranešimo spaudai apie tariamą M. Pompeo padėką G. Nausėdai JAV Valstybės departamento puslapyje taip pat nebuvo.

Tačiau pats žinutės kontekstas neatsitiktinai siejamas su aktualijomis Sirijoje. Po to, kai Turkija pradėjo savo karinę operaciją prieš kurdus Sirijos šiaurėje, žiniasklaidoje išties pasirodė spėlionių, kad JAV gali išgabenti branduolinius ginklus iš Turkijos.

Kas vyksta Kaune feikas

Šiuo metu Inčirliko karinių oro pajėgų bazėje, kuria naudojasi JAV, dislokuota apie 50 taktinių branduolinių bombų B-61. Dėl įvairių neramumų ir nesutarimų susijusių su Turkijos valdžia JAV, anot šaltinių jau kelis kartus svarstė išgabenti branduolinius ginklus iš Inčirliko. Tiesa, iki šiol, joks JAV prezidentas išskyrus Donaldą Trumpą oficialiai nebuvo patvirtinęs, kad Turkijoje dislokuoti branduoliniai ginklai, o ir oficialių patvirtinimų apie tokių ginklų išgabenimą niekada nebuvo.

Kita vertus Lietuvoje branduolinius ginklus dislokuoti ir laikyti draudžia šalies konstitucija. Lietuvoje taip pat nėra sąlygų laikyti tokios ginkluotės.

Taikinių – jau ne vienas

Tačiau melagingos žinios siejimas su faktu, kad Lietuvoje bus dislokuota apie 500 JAV karių su technika ir įranga sudaro įspūdį, kad „naujiena“ apie branduolinių ginklų dislokavimą gali būti tikra. Melagingų naujienų kūrėjai jau ne pirmą kartą sukuria absurdišką istoriją ir jai pagrįsti panaudoja tariamą JAV institucijos patvirtinimą.

Praėjusį kartą dar 2017-ųjų birželį mėginta sudaryti įspūdį, kad virš Lietuvos JAV bombonešis pametė branduolinės bombos maketą. Tam pasitelkta ir Pentagono neva išplatintas pranešimas spaudai, kurio, kaip ir paties incidento iš tikrųjų nė nebuvo. Pernai Kremliaus ruporai ūžė apie „numuštą JAV lėktuvą“ Afganistane – kaip įrodymas pasitelkti 3 metų senumo gandai.

Vis dėlto tokioms informacinėms atakoms kartojantis, kinta ir jų pobūdis. Tai rodo ir naujausio išpuolio metu bandymai į provokaciją įvelti ir DELFI žurnalistą, rašantį apie informacinius karus. Elektroninių laiškų iš V. Saldžiūno pašto dėžutės sulaukę kariuomenės ir prezidentūros atstovai buvo nustebę, kaip ir pats žurnalistas, kuris tvirtino tokių laiškų nesiuntęs. Patikrinus el. pašto dėžutę nustatyta, kad iš jos tokie laiškai nebuvo išsiųsti, neaptikta ir įsilaužimo įrodymų.

Tariamas Lietuvos URM laiškas

Jau penktadienį tokio paties turinio žinutes apie tariamą Lietuvos pasiūlymą įkurti JAV karinę bazę su taktiniais branduoliniais ginklais ėmė platinti tariama Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pašto dėžutė. Iš jos išsiųstame laiške taip pat užsimenama apie JAV karių dislokavimą Lietuvoje, kuris iš tikrųjų prasideda kaip tik šį savaitgalį.

„Informuojame, kad spalio 18 dieną URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas neplatino pranešimo spaudai apie ketinimą steigti JAV karinę bazę Lietuvoje. Tikėtina, kad tai yra kompleksinė kibernetinė-informacinė ataka“, – pranešime spaudai teigė URM.

Specialistų teigimu, toks toks klastojimo būdas nėra sudėtingas, kai sukuriamas laiškas apsimetant kitu žmogumi.

„Pavyzdžiui, atakuotojantys žino žmogaus pašto dėžutę ir jos vardu išsiunčia elektroninius laiškus imituojant kito žmogaus pašto dėžutę. Kita vertus, bėda gali būti ir gavėjo serveriuose, kur ne iki galo sukonfiguruota antiviruso paslauga“, – DELFI informaciniu technologijų specialistas Marius Pareščius.