Vienas pagrindinių „Sostų karų“ herojų Jonas Snow – išties nevienareikšmiai vertinamas personažas. Vieniems jis – kilnus, drąsus, nesavanaudis jaunuolis iš kilmingos karališkos giminės, patyręs nepaprastų išbandymų. Kitiems – nieko nežinantis mažakalbis karštakošis, nevertas dėmesio ir aistrų. Bet abejingų jis nepalieka – tai ypač svarbus ir originalus personažas. Tik ar tikrai jis toks originalus?

Tuo suabejota Rusijos žiniasklaidoje, kurioje pasirodė naujiena su skambiomis antraštėmis: pasirodo, vienas pagrindinių „Sostų karų“ veikėjų tėra pasakų plagiatas. Ir ne bet kokių veikėjų, o paties Ivanuškos Kvailelio kopija – tiesiog nurašytas iš rusų liaudies pasakų.

Sostų karai

Bent jau taip Rusijos žiniasklaidoje interpretuojama praėjusią savaitę Atominės energetikos informaciniame centre vykusi Sankt Peterburgo valstybinio universiteto kultūrinės antropologijos ir etninės sociologijos katedros docentės Darijos Vasiljevos paskaita.

„Tokių herojų ryšys su mirtimi yra ypatingas, jie yra chaoso katalizatoriai, o jų pergalė lemia visuomenės atstatymą“, – sakė D. Vasiljeva, kurios teigimu, herojaus vardas Jonas pagal semantinę liniją gali turėti ryšį su Ivanu. Rusų liaudies folklore Ivanas (arba mažybine forma Ivanuška) yra paprastas, bet laimingas, geraširdis ir mėgstamas personažas – dažniausiai neturtingas valstietis, vienas iš trijų brolių. Ir jam labai sekasi, o būtent Ivanuškos naivumas padeda susirasti draugų, laimėti princesių širdis bei gauti karalystę.

„G. R. R. Martinas ne veltui renkasi vardus savo personažus – Jonas, Johnas, o pas mus Ivanas, nes jis rėmėsi pasakų motyvais, sutinkamais daugelyje kultūrų, o „Sostų karuose“ galima sutikti mitologinės kovos su gyvatės pavidalo pabaisomis. Herojus kaunasi su ta pabaisa, kuri simbolizuoja priešingybes ir saugo ribą tarp mirusiųjų bei gyvųjų“, – tikino universiteto docentė. Tiesa, „Sostų karuose“ Jonas Snow ne tik nesikauna su gyvatės pavidalo pabaisomis – drakonais, bet ir skraido vienu jų, tad tai tebuvo vienas palyginimų.

Rusijos mokslininkės teigimu, yra ir daugiau panašumų, mat vienas svarbiausių Jono Snow priešų – Nakties karalius taip pat gali būti lyginamas su kitu rusų liaudies pasakų herojumi – Koščėjumi Nemirtinguoju. Tad esą jei vadovausiesi rusų liaudies pasakomis, gali iš anksto nuspėti kuo Jonui Snow baigsis „Sostų karai“.

„Šis „Sostų karų“ herojus, kaip ir dauguma pasakų personažų, pereina svarbius etapus: išėjimą iš namų, išbandymus, lyderio formavimo etapą. Tad galima tvirtai teigti, kas sės į Geležinį sostą“, – tikino ekspertė. Sankt Peterburgo valstybiniame universitete ji dėsto kursą, pavadintą „Kultūrinės sienos ir tarptautiniai santykiai Europoje“.

Beje, pati Rusijos mokslininkė, kuri skaitė ne tik „Ledo ir ugnies giesmės“ knygas, kuriomis paremtas serialas „Sostų karai“, bet ir kitus G. R. R. Martino kūrinius, nevadino Jono Snow – Ivanuškos plagiatu, nors būtent tokią žinią ištransliavo Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida.

Darija Vasiljeva įrašas VK

„Dėl šios publikacijos mano pasirodymą apie „Sostų karus“ jau citavo visi, kas galėjo. Vietomis žiauriai iškraipė. Ką aš jums galiu pasakyti, esu pasibaisėjusi. Diskurso epicentre vos laikausi už simuliakro nuolaužos“, – savo socialinėje paskyroje vėliau rašė pati paskaitos autorė.