Feisbuke pastarosiomis dienomis ėmė plisti reklaminis įrašas, kuriame „Suzanne Pruitt“ tinklaraštis reklamuoja tariamą ir netgi atnaujintą „Naisių vasaros“ knygą.

Susidomėję lengvatikiai gal net neatkreipia dėmesio į tai, kad „Suzanne Pruitt“ iš tikrųjų yra vidutinio ryškumo JAV socialinių tinklų žvaigždutė, atlikėja Wolftyla ir spaudžia nuorodą ir nuvedami į puslapį, kuris atrodo beveik taip pat, kaip DELFI straipsnis.

Atlikėja Wolftyla

„Ramūnas Karbauskis investavo €5,000,000 į naują startuolį – tai gali tave padaryti turtingu, jei esi gimęs NaN – NaN!“, – skelbia pavadinimas, o po juo puikuojasi kelių nuotraukų koliažas, kuriame užfiksuotas pats LŽVS lyderis bei laimingai atrodanti šeima.

Toliau – dar gražiau, nes R. Karbauskis esą paskelbė, kad „ketina investuoti į naują Kripto prekybos platformą, kuri padėtų Lietuvos šeimoms gauti papildomų pajamų“. Tai esą yra naujas valstybės būdas padėti piliečiams.

„Kitos šalys, tai pavadino „finansiniu proveržiu“ ir planuoja taip pat pasekti mūsų pėdomis“ – neva cituojamas R. Karbauskis ir pabrėžiama, kad norint pradėti investuoti tereikės 220 eurų.

R. Karbauskis melagingų naujienų taikinys

Pats R. Karbauskis DELFI patikino nieko panašaus niekam nesakęs ir į bitkoinus neinvestavęs. Iš pradžių įtaręs, kad tai yra melaginga naujiena, susijusi su politiniais oponentais, LŽVS lyderis sutiko, kad tokia žinutė su jo atvaizdu bei tariamomis citatomis gali būti ir finansinėmis apgaulėmis užsiiminėjančių ir pinigus iš lengvatikių išvilioti mėgstančių sukčių kūrinys.

„Tai tikrai nėra mano citatos, pirmą kartą apie tokį dalyką girdžiu, aš niekada neinvestuoju į tai, ko nesuprantu. O jei tai yra kvietimas, reklama mano vardu investuoti, tai tokiu atveju tai reikia stabdyti, nes aš pats niekada nekviesčiau žmonių daryti to, ko pats nesuprantu“, – DELFI sakė R. Karbauskis, pabrėžęs, kad su teisininkais jau svarsto kreiptis į teisėsaugą.

Ir tai neturėtų stebinti, mat nors ir iš pirmo žvilgsnio visas tariamas straipsnis atrodo lyg tikras – atkartotas ir šriftas, netgi komentarai, pamėgdžiojamas paties R. Karbauskio tonas bei pamėgti palyginimai, pavyzdžiui užuominas, kad jo siūlomas proveržis paremtas kitų šalių patirtimi, įtarimų gali bent keli dalykai.

Pirmiausiai nuoroda – nors pats puslapis atrodo toks, tarsi būtum atsidaręs DELFI, nuoroda yra visiškai neaiški ir daugeliui, greičiausiai, negirdėta: suzannepruitt.info.

Pačiame DELFI portale tokių naujienų nerasite, o jei pats R. Karbauskis interviu DELFI būtų pripažinęs, kad „daugiau nei pusė jo pajamų 2018 m. buvo gauta iš vieno Bitcoin projekto“, apie tai, tikėtina būtų skelbę ir kiti portalai. Be to, pridėtą nuotrauką iš paties R. Karbauskio feisbuko paskyros su įrašu apie bitkoinus kovo 15-ąją taip pat nesunku patikrinti – tokio įrašo minėtą dieną R. Karbauskis neskelbė. Vietoje jo politikas dalijosi leidiniu „Už žemę ir žmogų“.

O sensacijas apie R. Karbauskio kasamus bitkoinus galima aptikti tik suzannepruitt.info. Šiame, tinklaraščiams pritaikytos turinio valdymo sistemos „Wordpress“ principu ne ypač gudriai sukurtame puslapyje, neva pardavinėjamos krikščioniškos knygos ir leidiniai apie garsenybes.

Pavyzdžiui, be knygos „Naisių vasara. Kelias atgalios“, kurios bendraautoriumi nurodomas ir pats R. Karbauskis, neva galima įsigyti ir tokius šedevrus, kaip „Numesk svorio per puikų seksą su žvaigždėmis“. Tiesa, susigundę kitomis knygomis liks nusivylę – įsigyti galima tik „Naisių vasara. Kelias atgalios“, kurios kaina – 32,99 eur. Ir tik ši knyga meta į kitą puslapį, kuris ir imituoja DELFI straipsnį, kuris galiausiai veda į bitkoinų puslapį ethereumcode2app.com.

Sukčių siūlomos knygos

Kitas įtarimas turėtų kilti susidūrus su sukčių dažnai naudojama fraze „Skamba neįtikėtinai, kad būtų tiesa?“, kuri paryškinta kaip nuoroda ir veda į ta patį bitkoinų puslapį ethereumcode2app.com. Esą jei netikite R. Karbauskiu, patikėkite „kauniečiu Luku“, kuris tiesiog švyti nuotraukoje su laiminga šeima. „Lukas“ esą pripažįsta, kad irgi netikėjo tokia pasaka, bet užsiregistravo ir staiga iš niekur į jo sąskaitą ėmė Kristi pinigai – po 7 tūkst. Eurų per mėnesį.

„Kabinu“ pinigus lyg ledus šaukštu. Tai puikus laikas pradėti, manau padariau viską, kad garantuočiau savo vaikų ateitį. Aš ir vaikai matome, kiek laimingesnė yra mama.
O mergaičių spinta dabar lūžta žaislų“, – esą džiūgavo „Lukas“ ir pasidalijo ne tik detalia instrukcija kaip pakartoti savo sėkmės receptą, bet ir paslaugiai pateikė banko išrašą.

Lukas tapo Matthew

Žinoma, vien „Google“ paieškojus laimingojo „Luko“ nuotraukos, nesunku suprasti, kad susidūrėte su sukčiais. Britų tinklapį „The Daily Mirror“ imituojančiame straipsnyje jau pasakojama kita istorija, kurios pagrindinis herojus – ne R. Karbauskis, o britų investuotojas Peteris Jonesas, jau ne sykį tapes interneto sukčių taikiniu.

Matthew tapo Jehovos liudytoju

Jo “investavimo į bitkoinus“ istorijoje taip pat atsiranda jau matyta laimingos šeimos nuotrauka. Tik joje „Lukas“ jau tampa „30-mečiu dviejų vaikų tėvu Matthew Grantu iš Mančesterio“, kuris esą neteko darbo ir rado išsigelbėjimą bitkoinų pasaulyje.

Išsamesnė šios „laimingos šeimos“ paieška veda į dar keistesnes vietas – Rusijos Jehovos liudytojų puslapį, kuriame puikavosi būtent „Luko/Mathew“ šeimos nuotrauka, įsigyta iš fotobanko.