„Kodėl buvusį Lietuvos premjerą pavojinga nominuoti Europos Tarybos vadovo postui?“ – taip pavadintame tekste Kremliaus ruporo „eadaily.com“ žurnalistė vardija visas A. Kubiliaus „nuodėmes“. Ryškiausios jų – bičiulystė su Ukraina ir neva anti-rusiška politika.

Įniršo dėl draugystės su Ukraina

„Jis priklausė politikų, visais įmanomais būdais spaudusių prezidentą Viktorą Janukovyčių 2013 m. Vilniuje pasirašyti susitarimą tarp Ukrainos ir Europos Sąjungos.

Kai Janukovyčius atsisakė pasirašyti, Kubilius vienas pirmųjų pasirodė Maidano maištininkų pusėje. Nėra jokių tiesioginių įrodymų, bet negalima nepaminėti, jog jis buvo aktyvus konservatorius-rusofobas, kuris prisidėjo kuriant stovyklas, kuriuose buvo treniruojami būsimieji „orumo revoliucijos“ (įvykių Kijevo Maidane) vadai Lietuvoje (2013 metų lapkričio 21 – 2014 metų vasarį).

Šiandien Kubilius kartu su prezidente Dalia Grybauskaite ir Valdu Adamkumi yra geriausi Ukrainos bičiuliai. Jei tiksliau, Ukrainos oligarchų,“ – tekste rašo po Renatos Reingoldienės slapyvardžiu besidangstanti žurnalistė.

Ir nors jokių įrodymų apie „orumo revoliucijos“ stovyklas Lietuvoje nebuvo pateikta, A. Kubilius tikrai aktyviai reiškiasi Ukrainos klausimais. Mitingų metu Euromaidano aktyvistai po Lietuvos ekspremjero pasisakymo ukrainietiškai atsakė lietuviškai skanduodami „ačiū“.

Dešiniojo sektoriaus mitingas Kijevo Maidane

Dar viena A. Kubiliaus „nuodėmė“, pasak Kremliaus ruporo – „Maršalo plano Ukrainai“ sukūrimas.

„Jo idėja paprasta: turtingos Europos šalys, JAV ir Kanada turėtų supilti 100 mrld. dolerių į mirštančią Ukrainą. Tikėdamasis, kad naujasis fondas bus patikėtas jo autoriui, Kubilius keliauja po žemynus, ragindamas nacionalinių parlamentų ir vyriausybių narius įgyvendinti „Maršalo – Kubiliaus“ strategiją. Pašnekovai pritariamai linksi, bet mokėti neskuba.

Vis dėlto, užėmus Europos Tarybos vadovo postą, Kubiliui atsivertų naujos galimybės. Ir galbūt milijardai tekėtų jo prakaituotomis rankomis,“ – pašiepiamai samprotaujama „eadaily.com“.

Ir nors Lietuvos politikai bei diplomatai susidūrė su abejonėmis, ar pavyks įtikinti šalių vadovus skirti paramą Ukrainai, vis dar neįveikusiai korupcijos iššūkio, Aukščiausiosios Rados pirmininkas Andrijus Parubijus atrėmė, jog pastaraisiais metais šalyje įgyvendinta daug antikorupcinių reformų.

Be to, A. Kubiliaus pasiūlytu planu pasitikėjimą jau pareiškė ir Europos Komisija. Europos komisaro Johaneso Hahno laiške, išspausdintame ukrainietiškame interneto puslapyje „Evropeiskaja Pravda“ pristatyta paramos Ukrainai iniciatyva, pavadinta „Reformų sutartis vardan investicijų“.

Tiesa, pagal jį, Ukrainai bus skiriama parama tik tuo atveju, jei Ukrainos vyriausybė įvykdys šalyje labai konkrečias reformas. Pirmosios jų susietos su energetikos reguliavimu, Verslo ombudsmeno institucija ir dabartiniu reikalavimu, pagal kurį kovų su korupcija aktyvistai turi pateikti e-deklaracijas, panaikinimu.

Prabilo apie imperinę kiaulystę

Mažai ką nustebino palanki Ukrainos reakcija A. Kubiliaus sprendimui kandidatuoti į Europos Tarybos postą.

„Jūsų sėkmė būti išrinktam į generalinio sekretoriaus postą būtų didelė sėkmė Ukrainai. Tai mums leistų informuoti daug mūsų partnerių europiečių apie tikruosius pavojus ir grėsmes, kylančius ir Rusijos imperijos.“ Palaikymą A. Kubiliui išreiškė ir Gruzijos delegacija,“ – Vasario 15-ąją susitikimo su A. Kubiliumi metu sakė A. Parubijus. Po kelių dienų „eadaily.com“ pasirodė A. Kubilių kritikuojantis straipsnis.

Portalo eadaily.com ekrano nuotrauka

Tiesa, A. Kubilių, nepaisant daugybės Kremliaus kaltinimų netikusiu krizės Lietuvoje suvaldymu ir neįgyvendintais pažadais, oficialus Vilnius taip pat remia.

Sausio mėnesį Lietuvoje rezidavusiems Europos Tarybos valstybių narių ambasadoriams užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė: „Andrius Kubilius, du kartus ėjęs Lietuvos ministro pirmininko pareigas ypač sunkiais valstybei laikotarpiais, turi ne tik politinę patirtį, bet ir strateginį matymą, kuris reikalingas Europos Tarybai kovojant su šiandienos iššūkiais.“

Tuo metu Kremliaus ruporas retoriškai skaitytojų klausia: „Ar pakankamai dedama pastangų, siekiant užkirsti kelią lietuviškam svajokliui [A. Kubiliui]? Ar Rusija, su kuria konservatorius A. Kubilius dieną naktį kovoja nelygioje kovoje, demonstruoja absoliučią ramybę todėl, kad jau paruošė jam eilinę imperinę azijietišką kiaulystę?“