„Keletą metų amerikiečių ekspertai išvadose pabrėždavo, kad Baltijos šalių geležinkelių infrastruktūra nėra pritaikyta greitam NATO šalių kareivių ir įrangos perkėlimui konflikto atveju ir rekomendavo ją kaip galima greičiau modernizuoti.

Greitaeigės geležinkelio vėžės „Rail Baltica“ projektas, o taip pat ir geležinkelio vėžės modernizavimas Šiaurės Atlanto bloko partnerėms padės įveikti šią kliūti ir greitai perkelti karines pajėgas prie Rusijos sienų“, – skaitytojus klaidina portalas rusvesna.su

Bandė sudominti senomis nuotraukomis

Sensacingai pavadinto straipsnio „NATO užbaigia karo kelią“ žinutę galima skaityti ir kitaip – NATO siekia tobulinti karinės technikos perkėlimą NATO Aljanso narėje.

Be perspėjimų apie neva link Rusijos sienų judančią NATO karinę techniką, žurnalistas Vladimiras Vujačičas žada ir nuotraukų. Žinutė iliustruota provokuojančiu amerikiečių kario, rodančio į raudonai nudažytą Rusijos teritoriją žemėlapyje, koliažu. Kitos fotografijos provokuoja mažiau, mat nė viena jų neatspindi tekste pateikiamos informacijos.

Geležinkeliu judančios karinės technikos atvaizdu propagandiniai Kremliaus kanalai naudojasi dar nuo 2014 metų. Pirmasis jo panaudojimas – žinutė apie Latvijoje ir Estijoje prieš ketverius metus dislokuotą JAV karinę techniką.

Nuotrauka viršuje - karinė technika gabenama į Latviją ir Estiją; nuotrauka apačioje - rusų tankai karinėje bazėje

Kita, ant tanko užsilipusių kareivių nuotrauka – dar senesnė. Prieš penkis metus ja iliustruotas pranešimas apie Krasnodaro srityje pastebėtą karinio biudžeto neatitikimą, kitoje publikacijoje nuotraukos aprašas byloja, kad tai – rusų tankai jų karinėje bazėje. Paskutinė NATO naikintuvo nuotrauka padaryta 2016-aisiais Šiauliuose, Zoknių oro bazėje.

Aleksandro Gorbarukovo karikatūra, pasiskolinta iš portalo „Regnum“, taip pat nebuvo piešta šiam straipsniui. Ja buvo siekiama pasityčioti iš suomių siekio bendradarbiauti su NATO, nepaisant neva nedidelės Rusijos keliamos grėsmės pačiai Suomijai.

Nuotrauka viršuje - NATO naikintuvas Zoknių oro bazėje; nuotrauka apačioje - karikatūra, pašiepianti Suomijos santykį su NATO

Šį kartą rusvesna.su žurnalistas karikatūra pašiepia Baltijos šalių santykį su NATO, teigdamas, kad „visiškai aišku, jog Rytų Europos šalys yra labai priklausomos nuo savo užjūrio partnerių. Tačiau būtina suprasti, kad JAV požiūris drastiškai pasikeitė – joms egzistuoja pirmos rūšies NATO šalys ir antros rūšies NATO šalys. Būtent pastarosiomis Vašingtonas laiko Rytų Europos šalis.“

Prieštarauja patys sau

Pirmo teiginio pagrindimas visiškai priešingu teiginiu – gana dažna Kremliaus propagandistų technika, kuria siekiama suklaidinti skaitytoją.

Taip nutiko ir šiuo atveju, mat keturių šalių pasirašytą geležinkelių modernizacijos projektą „RUK-001-Rukla Rail Head" finansavo pati NATO. Projektas finansuotas ERI Projektų programos lėšomis. Šią programą finansuoja JAV pajėgų Europoje vadavietė (EUCOM/USAREUR).

Neseniai įgyvendintu projektu Gaižiūnų geležinkelio stotyje buvo rekonstruota krovos rampa, taip pat įrengta sutankinto skaldos žvyro mišinio dangos aikštelė, išlygintas, suprofiliuotas ir sukeltas paviršius taip, kad paviršinis vanduo nesikauptų ant naujai įrengtos infrastruktūros.

Tai – pirmasis „Lietuvos geležinkelių" bandymas bendradarbiauti su KAM ir Lietuvos kariuomene, siekiant pritaikyti geležinkelių vėžę karinei technikai gabenti. Tačiau, kaip teigia Geležinkelių infrastruktūros direkcijos vadovas Karolis Sankovski, ateityje tokių bendrų projektų bus daugiau.