„Vakar į mus kreipėsi pareigūnai iš Lietuvos kariuomenės, KAM, URM su pranešimu, kad pas mus patalpinta melaginga naujiena. Patalpinta spalio 26 d., nors rašoma, kad publikuota 25 d. Prisijungta prie turinio valdymo sistemos prisijungta buvusio darbuotojo prisijungimo vardu iš užsienio serverių“, DELFI sakė „Kas vyksta Kaune“ vyriausioji redaktorė Brigita Sabaliauskaitė.

Padėkojusi institucijoms už pranešimą ji pridūrė, kad šiuo metu portalas ėmėsi papildomų saugumo priemonių ir paragino tą patį padaryti ir kitas regionines žiniasklaidos priemones, mat tokios atakos jau kartojasi ir jų ateityje gali tik daugėti.

„Niekas nepastebėjo, nes žinutė buvo patalpinta ir paslėpta giliai sraute. Skaitomumas buvo labai mažas, o komentarų iš viso nebuvo, tad mūsų prielaida – laukta tinkamo momento. Šiuo metu įvedinėjame papildomas apsaugos priemones, tikimės, kad ateityje tokių prisijungimų neįvyktų“, – pažymėjo B. Sabaliauskaitė.

Tariami invazijos planai

Vėliau išplatintame pranešime priduriama, kad publikacijos pavadinimu „NATO planuoja įsibrauti į Baltarusiją“ talpinimo data portale buvo nurodoma spalio 25 d. 16:30 val. Tačiau tyrimo metu paaiškėjo, kad publikacija buvo patalpinta dirbtiniu būdu pavėlinant talpinimo datą ir laiką.

Kibernetinės atakos buvo vykdomos spalio 26 d. tarp 13:11 ir 13:43 val. Analizuojant informaciją taip pat aptikta, kad jos turiniu buvo persidalinta kitame interneto portale valstietis.lt , kuriuos taip pat skubiai informuota apie būtinybę šalinti minėto turinio informaciją.

„Atkreipiame dėmesį, kad valstietis.lt neturi teisės dalintis mūsų publikacijomis ir iki šio momento neturėjome informacijos, kad jie dalintųsi kito pobūdžio mūsų skelbiamomis naujienomis“, – sako B. Sabaliauskaitė. Taip pat tokio paties turinio straipsnis aptiktas kitame propagandiniame kanale – svetainėje ldiena.lt

Paskleidė įtartini veikėjai

Melagingoje žinutėje rašoma apie iš tikrųjų Lenkijoje lapkričio mėn. prasidėjusias pratybas „Anakonda“. Tačiau melagingoje žinutėje teigiama, kad pratybų pagrindinis tikslas – surengti rimtą provokaciją prieš Baltarusiją ir okupuoti jos teritorijos dalį. Tai esą patvirtina pratybų planai, kurie „buvo publikuoti internete“.

Tariami invazijos planai1

Skelbiama, kad po provokacijos bus repetuojama NATO 5-ojo straipsnio aktyvavimo: Aljanso pajėgos įžengs į Baltarusijos teritoriją ir iš jos nesitrauks. Netaisyklinga lietuvių kalba surašytame ir iš nepatikimu laikomo portalo opednews.com išverstame straipsnyje pateikiamas tariamas invazijos scenarijus.

„Taigi, tarp Rusijos ir rytinės Aljanso sienos bus formuojama buferinė zona (užtikrinant regiono, o ypač Suvalkų koridoriaus saugumą ir gynybą). Tai sudarys tinkamos sąlygos į Baltarusijos teritoriją įsiveržimui. Pirmasis pratybų etapas: NATO stiprina savo karines pajėgas prie sienų su Rusija ir Baltarusija (karinės jėgos demonstravimas).

Antrasis pratybų etapas: Baltarusija įvykdo agresijos aktą prieš Lietuvos Respubliką. Trečiasis pratybų etapas: agresijos atrėmimas ir kontrataka.

Tariami invazijos planai2

Ketvirtasis pratybų etapas: NATO pajėgos įžengia į Baltarusijos teritoriją ir užima jos teritorijos dalį. Akivaizdu, kad per pratybas NATO vadai planuoja spręsti ne tik gynybos klausimus!“, – bauginama naujienoje, kurią pastarąsias savaites platino britų bulvarinio leidinio „The Daily Mail“ žurnalistu prisistatantis „Johnas Scotas“. Iš tikrųjų toks asmuo „Daily Mail“ nedirba.

Pats portalas „OpEdNews“ save pristato, kaip JAV Robo Kallo 2003 m. įkurtą „progresyvų, liberalių žinių, antikarinių aktyvistų ir nuomonių portalą“.

Ragina stiprinti saugumą

Ketvirtadienio popietę DELFI TV Gyvai studijoje apsilankęs Krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza kalbėdamas apie kibernetinį saugumą ir dezinformacijos užkardymą, minėjo ir įsilaužimo į „Kas vyksta Kaune“ sistemą atvejį.

„Problematiką užtikrinant vietinių naujienų portalų saugumą matome. Pirmojo švietėjiško etapo metu regioninei žiniasklaidai buvo suorganizuoti seminarai. Kitas dalykas – tikiu, kad čia padėtų mūsų gerųjų praktikų rinkinys, nes ten būtų paeiliui pasakyta, ką portalas turėtų padaryti, kad jis taptų saugesnis“, – aiškino viceministras. Įdiegus minėtas priemones, anot E. Kerzos, nusikaltėliai negalėtų iš bet kurios pasaulio valstybės imti ir prisijungti arba išlaužti slaptažodį. Esą, yra priemonių, kurios tai tikrai gali užtikrinti.

Be to, kalbama apie privačius portalus, uždarąsias akcines bendroves, kurioms valstybė iš principo (finansinės – „Kas vyksta Kaune“) paramos teikti negali, tačiau gali pasiūlyti mechanizmus ir proaktyvią pagalbą.

Edvinas Kerza

„Iš kitos pusės, tai yra savivaldybėse veikiančios žiniasklaidos priemonės, todėl manau, kad savivaldybių administracijos galėtų pagalvoti apie kolektyvinės gynybos savivaldos aprėptyje sukūrimą“, – svarstė Krašto apsaugos viceministras.

„NATO – viena labiausiai propagandos atakuojama temų ir šis pavyzdys tai patvirtina. Ji nuolat sulaukia dėmesio. Ypač tokie išpuoliai suaktyvėja didesnių Lietuvos ir sąjungininkų pratybų metu. Kaip žinia, Lenkijoje šiuo metu prasidėjo didelės tarptautinės pratybos „Anakonda“, Lietuvoje vyksta – „Geležinio vilko“ pratybos. Panaudotas dezinformacijos būdas klasikinis – mažas faktas aplipdomas savo versijomis, prielaidomis ir pan.“, – portalui teigė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos skyriaus atstovas Laimis Bratikas.

Pasak jo, kalbant apie šios melagingos naujienos turinį ir panaudotas vaizdo priemones, jos akivaizdžiai neatitinka nei Aljanso vertybių, nei karinių pratybų turinio ar vykdomų užduočių.

„Ši melaginga „naujiena“ pilnai atitinka Kremliaus vykdomos politikos kryptį – neva NATO yra didelė grėsmė Rusijos saugumui ir ruošiasi pulti. Tai kartojasi eilę metų, panašaus braižo provokacijos fiksuojame nuo 2015 metų – nuo įsilaužimo į kariuomenės Jungtinio štabo puslapį iki vakar aptiktos informacijos nelegalaus patalpinimo portale „Kas vyksta Kaune“. Vienintelis šios išskirtinumas, kad labiau akcentuojama Baltarusija, o ne Rusija“, – teigė L. Bratikas.