Po D. Trumpo pareiškimo viešumoje Kremliaus pareigūnų nuotaikos keitėsi kaip rudeninis oras – nuo ūmių reakcijų ir grasinimų iki švelnaus įtikinėjimo bendradarbiauti. Tuo tarpu vietinėje žiniasklaidoje kaip grybai po lietaus ėmę dygti analitikai ir karo ekspertai puolė kurpti apokaliptines amerikiečių sunaikinimo istorijas.

Baugina branduoliniais smūgiais

Viena jų – susprogdinti branduolinį užtaisą JAV Vajomingo valstijoje stūksančiame Jeloustouno ugnikalnyje ir sukelti branduolinę žiemą. Šią sąmokslo teoriją portale „VPK-News“ išdėstė Informacinės politikos viceprezidentu ir Karo mokslų daktaru prisistatantis Konstantinas Sivkovas.

Straipsnyje paantrašte „100 megatonų arsenale padarytų Vakarus malonesnius“ jis rašo: „Rusijos pranašumas yra tas, kad tik mes turime technologiją kurti hiperkalibrinius branduolinius ginklus, kurių ekvivalentas – daugiau nei 100 megatonų TNT. <...> 40 – 50 tokių kovinių galvučių sukūrimas sunkiosioms tarpžemyninėms balistinėms raketoms (ICBM) ar ilgojo nuotolio torpedoms užtikrintų, kad jų užtektų ypač pavojingų geofizinių sąlygų zonoms, esančioms JAV (pavyzdžiui, Jeloustouno ugnikalniui, Ramiojo vandenyno pakrantės įtrūkimams).

Jeloustouno nacionalinis parkas JAV, Vajomingo valstijoje

Tokios atakos sunaikintų JAV, kaip valstybę, kartu su visu tarptautiniu elitu. Taigi, tai padaro didelio masto branduolinį karą iracionaliu ir sumažina galimybes jam įvykti iki nulio. Negana to, prisimenant SSRS patirtį, toks ginklas priverstų Vakarus sėsti prie derybų stalo, pamiršti bet kokias sankcijas ar kitus spaudimo Rusijai būdus.“

Per pusdienį kiek pakoreguota žinutė apie „rusų kariuomenės išrastą metodą, kuris neabejotinai sunaikins JAV“ pasklido po visą Kremliui palankią žiniasklaidą.

Tiesa, kituose šaltiniuose, pavyzdžiui, „mk.ru“, karo iracionalumo faktorius jau neminimas, o K. Sivkovo komentaras pateikiamas, kaip tiesioginis siūlymas Rusijai tokius ginklus tuojau pat kurti. Tuo tarpu JAV sankcijų sulaukęs Kremliaus ruporas - televizijos kanalas RT patobulino grasinimą sprogstančių žmonių ir bombų sprogimų .gif paveikslėliais, be to, pasidalino branduolinių ginklų bandymų vaizdo įrašu.

Išsiveržimas būtų pražūtingas žmonijai

Nors ir puikiai pritaikytas prie šiandieninio konteksto, siūlymas sunaikinti JAV nėra naujas. Tame pačiame portale „VPK-News“ tas pats K. Sivkovas 2015 metų kovą jau gyrėsi apie 2020 – 2025 metais Rusijoje pasirodysiantį asimetrinį mega-ginklą, kuris „pašalins bet kokią didelio masto karo prieš Rusiją grėsmę.

Konstantinas Sivkovas

Straipsnį K. Sivkovas pradėjo jau girdėtu skundu, esą „Vakarai vėl, kaip ir XX amžiaus viduryje, stato „geležinę uždangą“, vykdydami blokų politiką ir didindami NATO bei spausdami pajėgas prie Rusijos sienų. Vis dėlto, šiandieninė mūsų [Rusijos] situacija yra nepalyginamai blogesnė, nei prieš pusę amžiaus. Ekonominis potencialas susilpnėjo, aukštųjų technologijų priklausomybė nuo pagrindinio priešo išaugo, moralinis pagrindas, tai yra, komunistinė idėja, buvo prarasta <...>.“

Kaip vienintelį Rusijos išsigelbėjimą iš apverktinos padėties „ekspertas“ mato branduolinio potencialo stiprinimą. Kadangi, pasak jo, Amerikos žemyno teritorija, sprendžiant iš geologinės perspektyvos, yra itin jautri bet kokiems galimiems gamtos kataklizmams, daug resursų ginkluotės plėtotei net nereikės. Rusija JAV link pasiųs vieną branduolinę raketą, o visa kita nudirbs gamta.

„Rusija yra Eurazijoje. Pagrindinė jos teritorija, kur įsikūrusi didžioji dalis gyventojų, yra atokiau nuo vandenyno ir jūrų. Tuo pat metu, vidutinis pakilimas nuo jūros lygio praktiškai garantuoja apsaugą nuo potvynių, net kalbant apie didelio masto katastrofas, lydimas galingų cunamių.

Kalbant apie JAV, tai – visai kitas reikalas. Pakrantės zonose, vos pakilusiose virš jūros lygio, susispietusi beveik visa populiacija – daugiau nei 80%. Čia yra visa šalies pramonės galia. Net pakankamai silpnas cunamis, pakylantis vos į kelių dešimčių metrų aukštį, gali atnešti tragiškų pasekmių JAV“, - svaičiojo K. Sivkovas.

Tačiau grasinimai cunamiu – tik fantazijos pradžia, mat galutinis tikslas – nušluoti Ameriką nuo žemės paviršiaus. Jeloustouno Nacionaliniame parke snaudžiantis milžiniškas superugnikalnis, pasak kai kurių geologų, ir taip bet kuriuo metu gali išsiveržti. Nuo kitų ugnikalnių Jeloustouno superugnikalnio kaldera išsiskiria dydžiu - 3,8 tūkst. kv km., o didžiųjų išsiveržimų metu lava verždavosi ne pro vieną, o pro kelis kraterius.

Paskutinį kartą jis išsiveržė prieš 640 tūkst. metų. Tuomet į atmosferą buvo išmesta per tūkstantį kubinių kilometrų vulkaninių uolienų, pelenų, didelė dalis Šiaurės Amerikos buvo padengta kelių centimetrų storio pelenų sluoksniu, tai turėjo ilgalaikių pasekmių Žemės klimatui.

Tad ugnikalnio budinimas gerai nutaikytu branduoliniu sprogimu gali sulaukti pasekmių, kurios būtų katastrofiškos ne tik JAV. Visa šios šalies teritorija būtų nuklota storu (kelių metrų ar net kelių dešimčių metrų) pelenų sluoksniu. Tačiau kitaip, nei tikina K. Sivkovas, nukentėtų ir Rusija, mat superugnikalnio išsiveržimo metu vulkaniniai pelenai gali padengti visą žemės paviršių, o klimatas smarkiai atvėstų - nukentėtų derlius net tolimiausiuose pasaulio kampeliuose.

Beje, K. Sivkovas siūlo ir dar keletą Amerikos žemyno sunaikinimo variacijų. Pavyzdžiui, pasinaudoti San Andreaso tektoninių plokščių lūžiu, galinčiu sukelti didžiulius žemės drebėjimus, arba griebtis Sacharovo akademijos pasiūlytos išeities ir Atlanto – Ramiojo vandenyno plokščių susikirtimo taške sukelti mega-cunamį, kuris nušluotų visą JAV pakrantę.

K. Sivkovas tikina, kad „tai būtų išskirtinai „švarus“ ginklas – branduolinė žiema neateitų, nes nesusiformuotų milžiniškas dulkių debesis. Vandens garai kristų ant žemės didžiulio radioaktyvaus lietaus pavidalu šalia cunamio epicentro, tai yra, ant tos pačios JAV. Toks sprogimas, žinoma, paskatintų tektoninį judėjimą visame regione ir, gali būti, Jeloustouno ugnikalnio išsiveržimą. Atsakomoji banga nušluotų visą Europą. Vadinasi, visą NATO bloką. Kiltų absurdiškas kataklizmas.“

V. Putinas prakalbo apie rojų po karo

Kita vertus, K. Sivkovo pareiškimai sutampa su Rusijos prezidento Vladimiro Putino išsakytais žodžiais. Reaguodamas į temą apie branduolinius ginklus, jis Valdajaus forume pareiškė, kad „rusai po branduolinio karo patektų į dangų, o visi kiti tiesiog nudvėstų“.

Įdomu tai, kad branduolinio JAV sunaikinimo scenarijus vis iš naujo prisimenamas Vakarams subjurus dėl nepateisinamo Rusijos elgesio. Neatsitiktinai pirmosios kalbos apie Jeloustouną pasigirdo Vakarams ėmus vykdyti sankcijas dėl Krymo aneksijos. Dabartinė Rusijos situacija, D. Trumpui paskelbus apie ketinimą pasitraukti iš INF sutarties, taip pat nedžiugina.

Vladimiras Putinas

Apie šį nerimą trečiadienį, spalio 24 dieną, pareiškė pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, užsimindamas, kad „likviduota Priešraketinės gynybos apribojimo sutartis (Anti-Ballistic Missile, ABM), dabar kalbama apie Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF) (nutraukimą), neaiškus Strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutarties (START) likimas.

Jei jos bus išardytos, tai ginklavimosi augimo ribojimo sferoje apskritai nieko neliks. Tada, mano nuomone, situacija bus itin pavojinga: neliks nieko kita, kaip tik (pradėti) ginklavimosi varžybas.“ Dieną prieš tai internete pasirodė K. Sivkovo straipsnis.

K. Sivkovas – vienas pagrindinių karinės ir pramoninės tematikos portalo ir laikraščio „VPK-News“ autorius. 1995 – 2007 metais jis dirbo Rusijos karinėse pajėgose, įkūrė nevyriausybinę Geopolitinių problemų akademiją, yra Rusijos raketų ir artilerinių mokslų akademijos narys.

Šiuo metu karybos ekspertu laikomas K. Sivkovas veda televizijos laidas, aktyviai rašo į „VPK-News“. Laikraštis 2009 – aisiais buvo apdovanotas „Auksinio žiniasklaidos fondo“ premija. Konkursą organizavo Rusijos Federalinės asamblėjos federalinė taryba ir Rusijos žiniasklaidos ir masinės komunikacijos federalinė agentūra.