„Visų rūšių antirusiški „balsai“ ir Kremlinologai švenčia „istorinę pergalę“: Europoje „prorusiški „troliai“ imti bausti tikromis laisvės atėmimo bausmėmis“, – skelbia neva žodžio laisvę ginanti agentūra RIA Novosti, kurios kontrolę dar prieš 5 metus perėmė Kremlius. Tai, kad Vakaruose Kremliaus kontroliuojamų informacinių kanalų ir jų ruporų jau nebelaiko žiniasklaida, Maskvai, regis, kelia vis didesnį galvos skausmą.

Už „trolinimą“ laukia kalėjimo vienutė

Gynybinę reakciją dėl neva nepagrįstai baudžiamų prorusiškų veikėjų iššaukė liūdnai pagarsėjusio suomiško anti-imigracinio portalo MV-Lehti vyriausiojo redaktoriaus Ilja Janitskin teismo nuosprendis. Remiantis juo, už 16 pagal įvairius punktus įvykdytų nusikaltimų I. Janitskin teko 22 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Be to, nubaustas ir kitas Kremliaus gynėjas Suomijoje – šalyje, kuri paprastai laikosi nuosaikios pozicijos Rusijos atžvilgiu. Propagandistui Johanui Backmanui skirta vienerių metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė. Abu nuteistieji kaltinti garsios suomių žurnalistės Jessikos Aro šmeižimu, persekiojimu ir grasinimais susidoroti. Nuteistiesiems taip pat teks sumokėti 136 000 eurų baudą aukų patirtai žalai atlyginti.

Keliose Europos šalyse nepageidaujamu jau paskelbtas Kremliaus ruporas, kuris nesyk svečiavosi pas prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje, visus vyrams pateiktus kaltinimus interpretavo savotiškai. „ „Suomis buvo nuteistas dėl prorusiškos neapykantos kampanijos prieš žurnalistę“, „Suomis nuteistas kalėti už prorusišką internetinę neapykantos kampaniją“, „Troliui“ – kalėjimas.

Prokremliško portalo įkūrėjas sulaikytas Suomijoje“ – tai viską atskleidžia. „Prorusiškas“, „prokremliškas“, sprendžiant iš šių publikacijų, yra pagrindiniai kaltinimai“, – tokios išvados prieina RIA Novosti žurnalistas. Pasak jo, „Suomijoje būti prorusišku yra nusikaltimas.“

Išgarsėjo neapykantos imigrantams kurstymu

Tačiau Suomijos teisėsauga mano kiek kitaip. Portalo MV-Lehti adresu iš viso buvo sulaukta 90 kriminalinių kaltinimų. Pagal 16 iš jų portalo redaktorius ir buvo nuteistas. Ilgame sąraše – kaltinimai už šmeižtą, neapykantos etninėms grupėms kurstymą, autorinių teisių pažeidimus, konfidencialumo nesilaikymą, neteisėtus lošimus ir neteisėtą lėšų rinkimą.

Antraštė: „Tyrimas: ar suomiai yra atskira rūšis?“

Būtent etninės neapykantos angažavimas užtraukė MV-Lehti portalui liūdną reputaciją. Nors RIA Novosti skelbiama, kad „portalas išgarsėjo 2015 metų pavasarį, paskelbęs savo atliktą tyrimą apie imigrantų grupės iš Somalio įvykdytą išprievartavimą Tapanilos stotyje.

Tuomet jį aplankė 800 000 žmonių per savaitę, o tai yra labai didelis skaičius Suomijoje“, iš tiesų, masiškai pasklidusi žinia apie šį nusikaltimą sukėlė didžiulę nemotyvuoto smurto prieš imigrantus bangą, kurią Suomijos teisėsauga turėjo numaldyti. Kremliaus ruporas skandalą pateikia kaip teigiamą portalo praktiką, neva siekiant atskleisti tiesą apie nusikaltėlius imigrantus.

Moteris baugino seksualiniu smurtu ir susidorojimu

Nežinia, ar I. Janitskin ir J. Backman būtų gavę, ko nusipelnę, jei ne prieš keturis metus išgarsėjusi ir „trolių“ medžiotoja viešumoje prisistatanti žurnalistė Jessikka Aro. DELFI jau rašė apie tai, kaip drąsi žurnalistė sugebėjo atskleisti Sankt Peterburge, Savuškino gatvėje, esančiame pastate, įsikūrusią Kremliaus „trolių“ fermą. Oficialiai pavadintoje „interneto tyrimų agentūroje“ darbas vyko visą parą – vienus „trolius“ kitais keičiantys darbuotojai savo pamainos metu turėdavo išplatinti 50 – 100 Vladimirui Putinui palankių žinučių socialiniuose tinkluose.

Šis J. Aro žygdarbis neliko neįvertintas ne tik Suomijos žurnalistų bendruomenės, bet ir pačių „trolių“. Kaip interviu pasakojo pati žurnalistė, „pasipylė purvo lavinos per „Facebook“ ir „Twitter“. Mano paskyros buvo atakuojamos, jie paimdavo mano naujas ar senas nuotraukas ir viešai iš jų tyčiodavosi, pridėdavo absurdišką kontekstinę informaciją.“

Pašiepianti J. Aro karikatūra, patalpinta portale MV-Lehti

Be to, kad bandė įsilaužti į J. Aro asmenines anketas, kūrė įžeidžiančius komentarus ir vaizdo įrašus, užtvindė moters elektroninį paštą šlamštinėmis žinutėmis, propagandistai bandė ją įbauginti ir telefonu. J. Aro sulaukė skambučio iš tėčiu prisistačiusio vyro, kuris telefonu pranešė ją stebįs (iš tiesų, žurnalistės tėvas mirė prieš 20 metų).

Visos prieš moterį nutaikytos informacinės atakos pasirodė bevaisės. J. Aro ne tik neapleido tyrimų, bet ir dar labiau įsijautė į „trolių“ medžiotojos vaidmenį. 2016 metais ji pradėjo kampaniją paramai savo rašomos knygos „Vladimiro putino „trolių“ imperija“ surinkti. Per specialią platformą J. Aro pavyko surinkti daugiau nei 30 000 dolerių, bet, kaip pati žurnalistė įsiminė, vertingiausi buvo komentarai ir informacija, kurią siuntė daugybė su „trolių“ veikla susidūrusių žmonių.

Už J. Aro šmeižimą kliuvo ir minėtam portalui MV-Lehti. Jame buvo nuolat viešinami žurnalistės tyrimus išjuokiantys straipsniai, kuriami pašiepiantys nuotraukų koliažai. Už panašius nusikaltimus apkaltintas ir Kremliaus gynėju Suomijoje vadinamas J. Backman. Pasak RIA Novosti, „Rusijoje žinomas, kaip vaikų, kilusių iš rusiškų šeimų, gynėjas“. Savo socialinėje paskyroje jis taip pat nevengė kurti J. Aro „memų“ ir patyčias kurstančių žinučių.

Pašiepianti J. Aro nuotrauka, patalpinta portale MV-Lehti

Be to, kaip pats prisipažino, nusiuntė J. Aro miniatiūrinę gipsinę bronzinio kario skulptūrėlę. Kopiją monumento, stovėjusio Taline ir simbolizavusio sovietinės okupacijos metus. Tokia „dovana“ teismo buvo priimta kaip grasinimas.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad patyčias kentė ir daugiau žmonių. I. Janitskin taikiklyje buvo atsidūrusi studentė, lygių žmonių teisių aktyvistė, rengusi protesto akcijas, nutaikytas prieš MV-Lehti portalą, bei viena pabėgėlių centro darbuotoja. Visos aukos iš portalo redaktoriaus sulaukė grasinimų mirtimi, seksualiniu smurtu. Minėtos studentės nuotrauka panaudota koliažo gamybai – Photoshop programa įklijuota į pornografinį paveikslėlį ir išplatinta internetu.

Visus šiuos faktus RIA Novosti žurnalistas įvertino kaip saviraiškos suvaržymą „kažkada buvusioje demokratinėje Europoje, kuri kažkada gyrėsi žodžio laisve.“

Pratrūko grasinimais karu

Kalbos apie skriaudžiamus „trolius“ ir Europos šalių planai pratęsti sankcijas Rusijai išprovokavo naują Kremliui palankių politikų grasinimų bangą. Latvijos atstovas Europos Parlamente Miroslavas Mitrofanovas, įnirtingai ginantis rusų mažumos teises, davė interviu portalui rubaltic.ru, kuriame aptarė už dviejų savaičių vyksiantį Europos Rusijos forumą:

„Ankstesniais metais Europos Rusijos forume buvo diskutuojama apie Vakarų ir Rusijos bendradarbiavimą, vėliau – apie sunkumus bendradarbiaujant, dar vėliau – vietinės 2014 metų krizės pasekmes (sankcijų taikymą), o tada – apie visapusišką politinį konfliktą tarp Rusijos ir Vakarų. Dabar kalbos apie bendradarbiavimą priklauso praeičiai. Aišku, kad Pasaulis ir Europa juda link karo ir šiuo metu situacija labai primena buvusią prieš Pirmąjį Pasaulinį karą.“

MEP: Vakarai su Rusija nedraugaus. Svarbiausia - išvengti karo

M. Mitrofanovas savo požiūrį pagrindė kartų kaita. Pasak jo, daugumos žmonių, prisimenančių Antrojo Pasaulinio karo žiaurumus, jau nebėra tarp gyvųjų, o naująją kartą kursto naivūs patriotiniai įsitikinimai ir troškimas varžytis. Be to, europarlamentaras užsimena apie partizaninių karų dalyvių idealizavimą.

„Latvijos nacionalinių partizanų judėjimas prieš sovietinę galią (po Antrojo Pasaulinio karo) istorikų dabar yra romantizuojamas ir Latvijos patriotai tramdo troškimą pakartoti jų žygius.

Tai yra, Latvijos jaunimas nori bėgti į miškus ir kulkosvaidžiais šaudyti į rusų kareivius, kurie, jų manymu, tikrai turėtų ten pasirodyti. Bet šie jaunuoliai atsisako pripažinti, kad yra tokių ginklų, kaip, pavyzdžiui, vidutinio nuotolio raketos su branduolinėmis arba įprastinėmis galvutėmis, prieš kurias automatiniai ginklai yra bejėgiai“, – dėstė M. Mitrofanovas, susiedamas menamą troškimą bėgti į miškus su Baltijos šalių siekiu išsaugoti istorinę atminti ir nuo šmeižto apginti laisvės kovų dalyvių reputaciją.

Iš tiesų, lapkričio 25 – 26 dienomis Europos Parlamente (EP) vyksiančio forumo metu ketinama aptarti naujo karo Europoje grėsmę. Forumo dalyviai diskutuos apie galimas tokio konflikto grėsmes ir pasekmes civiliams. Pagrindinis forumo tikslas – būdų, kaip išvengti ginkluoto susidūrimo, aptarimas ir bendrų taškų tarp Rusijos ir Europos Sąjungoje paieška.