Jau kelias savaites skandalingais įrašais apie sovietų diktatorių Josifą Staliną gluminusi Kremliaus propagandinio kanalo RT (buvusio „Russia Today“) korespondentė Vašintone Sameera Khan savaitgalį sukėlė tikrą audrą. Socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje ji įkėlė du Stalino priverstinio darbo stovyklų tinklo – gulagų sistemą ginančius įrašus.

Juose S. Khan pabrėžė, kad liūdnai pagarsėjusiuose Stalino gulaguose įkalintieji esą galėjo mėgautis puikiomis gyvenimo sąlygomis: buvo išleidžiami dviejų savaičių atostogų, galėjo tuoktis, su sutuoktiniais gyventi atskirose patalpose, gaudavo gerus atlyginimus, nedėvėjo kalinių uniformų ar grandinių, galėjo laisvai judėti, buvo skatinami apdovanojimais, jiems leista rengti muzikos, teatro pasirodymus.

Sammeros Khan įrašai apie Stalino gulagus

Kitame įraše S. Khan teigė, kad 80 proc. atvejų, kalinių likimus sprendė „liaudies teismai“, o gulagai esą buvo visai ne kalėjimai su spygliuota viela – tik „tolimos darbo kolonijos“, kuriose buvo spaudos ir žodžio laisvė, o kaliniai esą praleisdavo daugiausiai 5 metus, bet už gerą elgesį būdavo paleidžiami, iš karto gaudavo visas „piliečių teises“, gerą darbą.

Sovietų režimo aukų – milijonai

Tokie melagingi ir milijonus buvusių gulago kalinių įžeidę pareiškimai sukėlė audrą internete. Mat iš tikrųjų sovietinių gulagų sistema, turėjusi šimtus lagerių garsėjo siaubingomis kalinimo sąlygomis.

Darbas dažnai trukdavo 14 valandų, primityviais įrankiais, atšiauriomis sąlygomis. Kaliniams buvo skiriami menki maisto racionai, jie nebuvo tinkamai aprūpinami drabužiais ir avalyne, dėl to kaliniai mirdavo nuo išsekimo ir ligų. Ne darbo metu kaliniai buvo laikomi tvoromis ar spygliuota viela aptvertose teritorijose, barakuose.

Gulagas, Sibiras

Į Sibirą ir kitas atšiaurias Sovietų sąjungos vietas gyvuliniais vagonais 1929 m. iki 1953 m. buvo ištremta 20 milijonų žmonių. Vien 1930–1956 m. vienu metu buvo kalinama nuo 0,5 iki 2,5 mln. žmonių (didžiausiais skaičius pasiektas šeštojo dešimtmečio pradžioje dėl pokarinio baudžiamosios teisės griežtinimo[32] ir socialinių 1946–1947 m. bado pasekmių.

Pagal 1993 m. sovietų archyvinės medžiagos tyrimus, nuo 1934 m. iki 1953 m. gulaguose mirė per milijoną žmonių, tačiau tai – tik oficiali statistika, o tikrasis mirusiųjų skaičius – nuo ligų, bado, šalčio, sunkaus darbo gali būti gerokai didesnis. Nepriklausomų vertinimų duomenimis šis skaičius svyruoja nuo 1,6 mln. 1929–1953 metais iki daugiau nei 10 mln. žmonių.

Apie pusę politinių kalinių Gulago lageriuose buvo įkalinti be teismo, tačiau net ir fiktyvūs teismo nuosprendžiai tebūdavo niekiniai – žmones į gulagus trėmė už kriminalinius nusikaltimus, pajuokavimus apie sovietų sistemą arba tiesiog už priklausymą nepageidaujamoms klasėms.

1941 metų birželio 14-ąją pradėti masiniai trėmimai iš okupuotos Lietuvos. Per kelias dienas iš Lietuvos buvo deportuota apie 18 tūkst. žmonių. Į Lietuvą grįžo mažau nei pusė. Tačiau tai tebuvo pirmasis iš kelių didžiųjų trėmimų.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, 1940–1953 m. iš Lietuvos buvo ištremta 131 600 žmonių. 1948 m. gegužės 22 d. įvykdytas didžiausias masinis Lietuvos gyventojų trėmimas, kurio metu panaudojus gyvulinius vagonus ištremta apie 40 tūkst. žmonių. Tarp jų – 10 tūkst. vaikų, kurių pusė žuvo. Dar apie 156 tūkst. Lietuvos gyventojų buvo įkalinta. Iš 300 tūkst. deportuotų Lietuvos gyventojų apie 50 tūkst. buvo nužudyti arba mirė.

Norėjo mirti už Staliną

S. Khan jau ne pirmą kartą garsėja skandalingais įrašais. Dar pernai ji vėlėsi į diskusija „Twitter“, neigdama Stalino režimo nusikaltimus, kurių faktą vadino „Vakarų propaganda“. Tačiau per pastarąsias savaites iš RT „žurnalistės“ aršia Stalino gynėja tapusi S. Khan, regis, pranoko save. Viename įraše ji pareiškė, kad ji „būtų mirusi už Staliną, Raudonąją armiją ir Sovietų sąjungą“.

Sammeros Khan pažadas

„Be jokių dvejonių atiduočiau savo gyvybę už Stalino sugrįžimą“, – leptelėjo buvusi Mis Naujasis Džersis, kuri save pristato, kaip Vašingtone dirbančią žurnalistę. Iš tikrųjų ši amerikietė jau pernai buvo sulaukusi JAV Valstybės departamento dėmesio.

Po to, kai JAV įvardijo RT Kremliaus įtakos agente, šiam žiniasklaidos kanalui apribotas patekimas į JAV Kongresą, o JAV Valstybės departamento atstovė Heather Nauert atsisakė atsakyti į S. Khan klausimus, pavadinusi ją Rusijos vyriausybės atstove, o ne žurnaliste.

Sammeros Khan pažiūros

Pati S. Khan toliau glumino skaitytojus, mat viename įraše grasino artimiausiuose rinkimuose protestuodama balsuoti už respublikonus, nors prieš tai buvo pasiskelbusi kairuole, kuri 2016 metais pirminiuose demokratų partijos rinkimuose palaikė Bernie Sandersą, o prezidento rinkimuose – žaliųjų atstovę Jill Stein.

Tiesa, po paskutiniųjų pasisakymų apie Stalino gulagus S. Khan vis dėlto išplatino atsiprašymą. Esą ji tik dabar sužinojo, kad jos paskleista informacija apie Stalino gulagus „buvo netiksli“.

Sammeros Khan atsiprašymas

„Mano atsiprašymai visiems, kurie įsižeidė“, – lakoniškai pareiškė S. Khan, o vėliau jos asmeninės paskyros „Twitter“ ir feisbuke buvo ištrintos. Tiesa, jos gerbėjų puslapio paskyra feisbuke - vis dar atvira.