Vienu pagrindinių Kremliaus išlaikomų ruporų vadinamas portalas REGNUM.ru trečiadienio vakarą išplatino naujieną, kuri esą paremta JAV televizijos kanalo CBS News pranešimu.

Esą pačių amerikiečių „ir jų šaltinių“ teigimu, Afganistane, Džalalabado provincijoje sudužo JAV karinių oro pajėgų transporto lėktuvas C-130J, o „visi 11 juo skridusių žmonių – šeši įgulos nariai ir penki civiliai, NATO misijos dalyviai žuvo“. Oficialiame pranešime katastrofos priežastys nenurodomos, tačiau Talibano kovotojai jau prisiėmė atsakomybę „už lėktuvo numušimą“.

Toliau REGNUM.ru straipsnyje pabrėžiama, kad situacija Afganistane blogėja, mat čia persikraustė „Islamo valstybės“ teroristai, pasitraukę iš Sirijos. REGNUM.ru, kaip šaltiniu rėmėsi ir daugiau Kremliaus išlaikomų informacinių kanalų – „Interfax“, „Komsomolskaja pravda“ ir kiti.

Melagingos naujienos sklaida

Rėmėsi 3 metų senumo gandais

Vis dėlto DEMASKUOK.lt patikrinus informaciją, vos per kelias sekundes paaiškėjo, kad tokia REGNUM paskleista žinutė tėra įžūlus melas ir prieš 3 metus įvykusios katastrofos interpretacija.

Iš tikrųjų REGNUM.ru „cituojama“ CBS News tokio pranešimo apie numuštą JAV transporto lėktuvą Afganistane iš viso neskelbė. Dar daugiau, pati žinutė paremta angliško straipsnio ištrauka, kuri publikuota vienoje „Twitter“ paskyrų „Crystal #Team Putin“. Ir nors pačios žinutės šaltinis nenurodomas, paties pranešimo turinys bei detalės visiškai sutampa su dar 2015 metų spalio pranešimu tinklapyje defensenews.com.

Melaginga naujiena apie numuštą JAV lėktuvą skirtingais metais

Tuomet Talibano atstovas per „Twitter“ taip pat „prisėmė atsakomybę“ už neva numuštą lėktuvą , o katastrofos metu žuvo 11 žmonių. Be to, cituojamas tas pats JAV Armijos pulkininkas Brianas Tribusas.

Dar daugiau, Rusijos karinių naujienų apžvalgos tinklapyje topwar.ru teigiama, kad tai yra dvi skirtingos katastrofos, įvykusios būtent Dažalabade, būtent spalio pradžioje, o abiem atvejais cituojamas plk. B. Tribusas. Be to, antroji katastrofa iliustruota dar 2005 m. daryta nuotrauka ne Afganistane, o Irake, kai avariją patyrė kitas orlaivis C-130J – to incidento metu aukų nebuvo, nukentėjo tik keli įgulos nariai.

O ir tikrosios katastrofos 2015 metų spalio 2-ąją priežastis buvo nesusijusi su talibų veikla. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad orlaivio pilotai grubiai suklydo: iškrovę krovinius jie pamiršo, kad naktinio matymo dėklą paliko šalia vairalazdės.

Nelaimės priežastis

Ant šalmų užsidėję naktinio matymo prietaisus, pro kuriuos žiūrint arti esančius objektus pastebėti sunku, pilotai dėklo nematė, nors būtent dėklas, padėtas tarp prietaisų skydelio ir vairalazdės pakreipė aukščio vairą pernelyg stačiu kampu, nei būtinas pakilimo metu. Lėktuvui ėmus lėtėti pilotai ėmėsi netinkamų procedūrų, nes nematė dėklo, tad galiausiai orlaivis neteko traukos ir rėžėsi į sargybos bokštelį. Nelaimės metu išties žuvo 11 lėktuvu skridusių žmonių ir trys afganai.

Įdomu tai, kad apie talibų pergalę ištrimitavęs Kremliaus ruporai tai padarė įdomiu laiku. Kaip tik pastaraisiais mėnesiais planuotos talibų atstovų ir Afganistano vyriausybės takos derybos Maskvoje, kur Talibanas vis dar laikomas uždrausta organizacija. Tačiau JAV vis garsiau kalba, kad būtent Rusija pastaraisiais metais talibus remia ginklais ir kita įranga – šį teiginį Maskva griežtai neigia.