„Vygaudas Ušackas – pirmas Lietuvos politikas, oficialiai pareiškęs ketinimą dalyvauti prezidento rinkimuose. Jis priklauso Rusiją aršiai kritikuojančiai konservatorių partijai, bet jo požiūris į Rusijos Respubliką šiek tiek skiriasi nuo radikalų pozicijos.

V. Ušackas palaiko dialogą su mūsų šalimi, o pagrindine grėsme Lietuvai laiko ne Rusiją, kaip nuolat pabrėžia jo partijos nariai ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, bet didelį emigracijos mastą,“ – taip rašoma Rusijos parlamento portalo „Parlamentskaja gazeta“ pranešime.

Pagyrė kitų sąskaita

Melagingų naujienų platinimu jau pagarsėjęs oficialus Rusijos parlamento portalas ne pirmą kartą stengiasi įgnybti Lietuvos prezidentei, tad pagyros V. Ušackui, nepaisant jo priklausomybės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijai, kuri sulaukia daug kritikos iš Rusijos, gali būti ne atsitiktinės.

Be to, kovotojo prieš sistemą pozicija atsispindi ir paties kandidato veiksmuose. Pavyzdžiui, Rusijos žiniasklaida nepamiršto prieš 8 metus D. Grybauskaitės išreikšto nepasitikėjimo V. Ušacku dėl jo vykdomos užsienio politikos, nepasitarus su prezidentūra. Šalies vadovės ir tuometinio Užsienio reikalų ministro susikirtimas tuo metu baigėsi V. Ušacko pasitraukimu iš pareigų.

Panašu, kad šį kartą V. Ušackas trauktis neketina, net jeigu nesulauktų partijos palaiminimo.

„Aš esu V. Ušackas, Lietuvos Respublikos pilietis, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys. (…) Tikiuosi, kad pirmą sykį TS-LKD organizuojami pirminiai rinkimai įvyks oriai, garbingai ir džentelmeniškai, (…) ir kad visiems bus sudarytos lygios galimybės, kad geriausią kompetenciją ir vadybinę patirtį, teisingiausią ir patraukliausią Lietuvos viziją turintis žmogus būtų išrinktas Lietuvos prezidentu“, – žurnalistams sakė V. Ušackas, savo kandidatūros iškėlimu pažeidęs partijos įstatus.

Rusija sureagavo į V. Ušacko apsisprendimą kandidatuotį Prezidento rinkimuose

Kaip bus sureaguota į nesolidarų V. Ušacko žingsnį dar neaišku, bet kiek anksčiau partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis viešai užsiminė – dalyvavimas rinkimuose nesulaukus oficialaus partijos siūlomo kandidato „jam sukeltų ilgalaikių pasekmių“, tai yra, grėstų pašalinimas ne tik iš pirminių rinkimų partijos viduje, bet ir iš partijos.

Dialogo su partija megzti nenori

Kandidatas į Lietuvos vadovo postą ne kartą viešai pareiškė apie būtinybę kurti bendravimą su didžiąja kaimyne. Tiesa, ne besąlygiškai, o remiantis 5 ES nustatytais bendravimo su Rusija principais, dėl kurių susitarta Kremliui okupavus Krymą ir sukėlus karą Rytų Ukrainoje.

Dialogo su Rusija siekį V. Ušackas pademonstravo, organizuodamas ekspertų konferenciją „20 metų po „Nidos iniciatyvos“. Į spalio mėnesį vyksiantį renginį pakviestas buvęs GRU karininkas, pasak V. Ušacko, vienas įdomiausių priėjimą prie V. Putino turinčių analitikų, sukėlė politologų nerimą.

Nors svečias pranešė konferencijoje nedalyvausiantis, politologas prof. Raimundas Lopata viešai sukritikavo faktą, kad tokie žmonės apskritai yra kviečiami į Lietuvą, o pačią konferenciją pavadino keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui. „Tai, ką daro ponas Ušackas, tokio forumo organizavimas Lietuvoje – ne tik nenaudingas, bet ir pavojingas Lietuvos nacionalinių interesų ir Lietuvos nacionalinio saugumo prasme,“ – sakė politologas.

Po tokių pareiškimų stebėti forumo organizacinę eigą, svečių sąrašą ir turinį pasižadėjo DELFI žurnalistai. Tačiau, kaip paaiškėjo, tokie tyrimai taip pat gali būti pavojingi, mat paklaustas apie konferenciją V. Ušackas žurnalistei patarė „neatidarinėti Pandoros dėžės“.

Raimundas Lopata

Palygino su Donaldu Trumpu

Dėl atlaidaus požiūrio į Rusiją, V. Ušackas yra sulaukęs kritikos ir anksčiau. Žiemą buvusio Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose ELTAI išsakytos mintys apie tai, kad „mes Rusijos nepakeisime“, išprovokavo aštrią kito tas pačias pareigas ėjusio politiko Žygimanto Pavilionio reakciją.

„Toliau jau seka anksčiau jo pasakyti teiginiai, kad Rusija niekada neįvykdys Minsko susitarimų. Žodžiu, ką mes, transatlantinė bendruomenė, bedarytume, tai yra beprasmiška politika. Kremliaus Rusijos nepakeisi, iš Ukrainos ji nepasitrauks, Sirijoje išliks, branduoline jėga grasins“, – savo komentare rašė Ž. Pavilionis, pabrėždamas, kad Kremlius supranta tik jėgos, vadinasi, ir sankcijų, kalbą. Pasak jo, šia kalba ir reikia bendrauti su Rusija.

Pastarieji įvykiai parodė, kad pompastiška jėgos retorika nėra svetima ir V. Ušackui. Rinkiminė kampanija, pradėta pamynus partijos interesus, daugiau nei pusė milijono potencialiems rinkėjams išsiuntinėtų laiškų su klausimu, ar verta kandidatuoti į šalies vadovo postą, galiausiai, iškilmingi pažadai sukurti „laimingą ir laiminčią Lietuvą“ – drąsūs politiko žingsniai. Juos žiniasklaida netruko palyginti su agresyvia Donaldo Trumpo rinkimine kampanija.

Kolkas V. Ušackas – pirmasis viešai iškėlė savo kandidatūrą į kitų metų pavasarį vyksiančius šalies vadovo rinkimus. Kiti populiarūs kandidatai, Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda bei Visvaldas Matijošaitis, apie savo kandidatūrą oficialiai dar nepranešė.

Valstybės saugumo departamentas, šiemet pristatydamas Nacionalinių grėsmių šalies saugumui analizės ataskaitą, įspėjo, kad artėjantys rinkimai Lietuvoje, ypač šalies Prezidento rinkimai, gali tapti Rusijos taikiniu. Ataskaitoje nurodoma, kad Rusija kišis į rinkimus ir netgi gali turėti savo interesams palankų kandidatą.

V. Ušackas: tai gali būti FSB kerštas

Savo ruožtu trečiadienį LRT laidoje „Dienos tema“ Vygaudas Ušackas taip aiškino gandus apie jo tariamą „prorusiškumą“:

– Mes kalbame apie Rusiją dabar. Ar jūs keistumėte santykius su Rusija?

V. Ušackas: Su Rusija santykių nekeisčiau. Nenaudočiau įžeistinos retorikos, kaip, pavyzdžiui, pavadinti visą Rusiją ir visą Rusijos tautą teroristine valstybe. Laikyčiausi tokios pačios valstybinės pozicijos ir manau, kad Dalia Grybauskaitė padarė didelį indėlį, kad Vakarai išgirstų, suprastų apie rizikas ir pavojus.

Tačiau aš toliau dar labiau remčiau žmogaus teisių gynėjus ir opoziciją, ką dariau būdamas Europos Sąjungos ambasadoriumi. Mes didinome dvigubai ES biudžetą laisvai pilietinei visuomenei Rusijoje, man atstovaujant ES. Tą patį daryčiau, bet taip pat kalbėsiu, ką kalbėjau ir darau su kitomis visuomenės grupėmis apie tai, kokie galėtų būti santykiai tarp Rusijos ir Vakarų, jeigu režimas Rusijoje pasikeis, kai Rusija gerbs Ukrainos suverenitetą, Ukrainos laisvą pasirinkimą.

– Pone Ušackai, „Sputnik“ propagandinis kanalas jau pirmadienį paskelbė, kad jūs kandidatuosite, o mūsų VSD įspėtas politologas Vadimas Volovojus pasakė, kad jūs esate geras, tinkamas pasirinkimas, profesionalus kandidatas. Tas jūsų siejimas su Rusija ir tokios pagyros, kaip manote, jums čia į naudą ar ne?

V. Ušackas: Manau, kad tai tiesiog kenkia. Esu gavęs įspėjimų iš man patikimų šaltinių, iš savo draugų, bendraminčių, kad Rusijos FSB rengia medžiagą tam, kad man atkeršytų už tą veiklą, kurią vykdžiau kaip ES ambasadorius, kuris gynė Ukrainą, jos teritorinį vientisumą, ir kuo jis gynė bei rėmė žmogaus teisių rėmėjus, kovotojus ir opoziciją.