„Kreipiuosi į jus dabar, nes to negalėjau padaryti būdamas Ukrainoje, kur man ir mano šeimos gyvybėms kilo pavojus. Šiuo metu esu Helsinkyje, Suomijoje, iš kur galiu atvirai ir sąžiningai kreiptis į D. Trumpą“, – vaizdo įraše žiūrėdamas į kamerą rusiškai prabilo A. Medinskis.

Savo pranešime jis teigė, kad Ukrainos kariai mūšių metu prieš separatistus esą naudoja „tarptautinių konvencijų uždraustus cheminius ginklus“.

„Kai kas tai vaidina maištu Donbase, kiti sako, kad tai yra karas tarp Ukrainos ir Rusijos, dar kiti sako, kad tai yra pilietinis konfliktas. Tačiau faktas yra faktas: dauguma konflikto dalyvių yra Ukrainos piliečiai, o valdžia prieš juos naudoja uždraustą ginkluotę“, – tiesiai žiūrėdamas į kamerą, tarsi skaitytų jam paruoštą tekstą kalbėjo A. Medinskis.

„Veteranas“ kreipėsi į D. Trumpą

„Aš žinau jus, kaip principingą kovotoją su terorizmu ir už tai jus gerbiu. Taip pat žinau, kad jūs visomis išgalėmis kovojate su cheminio ginklo platinimu“, – D. Trumpui įsiteikti bandė ukrainietis, pažymėjęs, kad reaguodamas į Sergejaus Skripalio apnuodijimo atvejį JAV prezidentas uždarė Rusijos konsulatą JAV ir išvarė būrį rusų diplomatų, be to, sudavė raketų smūgį Sirijos režimui, kuris naudojo cheminį ginklą.

„Kreipiuosi į jus atsakingai, esu pasiruošęs liudyti ir Amerikos teismuose, duoti parodymus FTB, NSA, CŽA ar kitoms JAV spec. tarnyboms apie tai, kad Ukrainos kariškiai naudojo cheminį ginklą“, – toliau dėstė A. Medinskis, pažadėjęs „detalesnę informaciją perduoti amerikiečių pareigūnams“.

Toliau ukrainietis teigė, kad 2015 metais jis buvo mobilizuotas į Ukrainos armiją, kurios specialiųjų operacijų pajėgos (SOP) esą įsakė jam konfiskuoti cheminę laboratoriją iš savanorių bataliono „Donbas“ ir pristatyti ją į Kijevą. Šioje laboratorijoje esą kurtos „narkotinės, cheminės ir sprogstamosios medžiagos“.

Be to, A. Medinskis tikino, kad į Ukrainos SOP įsakė užverbuoti „Donbas“ bataliono „chemiką“, kurio vardo jis nesutiko atskleisti. SOP esą išvežė cheminių ginklų laboratoriją iš Kijevo į slaptą bazę, kur neva toliau dirbo „chemikas“.

„Vadovybės įsakymu kurti cheminiai ginklai, kurie naudoti Donbase prieš tuos asmenis, kurie kaunasi prieš centrinę valdžią. Visa tai planuota panaudoti ne tik prieš separatistus, bet ir prieš nesutinkančius su Porošenkos režimu – politikus, aktyvistus, žurnalistus ir valstybės priešus“, – tikino A. Medinskis.

Įtarimų pažėrė ir lietuviams

„Gerbiamas Donaldai Trumpai, kviečiu jus išsiaiškinti, prašau jus išsiaiškinti, – užstrigęs, tarsi skaitytų tą patį tekstą kalbėjo A. Medinskis, pabrėžęs, kad tariami nusikaltimai vyko 2015-ųjų vasarą, iki D. Trumpo išrinkimo prezidentu. Be to, tai esą vyko Ukrainos SOP štabe, kuris esą yra ne bet kur, – ten yra amerikiečių patarėjai, o JAV ir lietuvių patarėjų kabinetas yra šalia Ukrainos SOP vado kobineto.

Lietuvos kariuomenės instruktorius su Ukrainos kariais

Mano klausimas toks: ar jie žino apie tai, ar tai kontroliavo? Kas už tai atsakingas? Ar jūsų SOP žino apie tai, kas vyksta Ukrainoje? Aš manau, kad jūs esate vienas labiausiai informuotų žmonių planetoje, bet galbūt jūsų informatoriai nepateikė jums šios informacijos, tad ją pateikiu aš. Ir prašau jus spausti Kijevo režimą ir imtis ryžtingų veiksmų prieš tokį teroristinį karą“.

Mėgstamas Kremliaus ruporų balsas

Tokį jo sprendimą viešai kreiptis į JAV prezidentą „YouTube“ kanale „Open Ukraine“ neatsitiktinai pasigavo daugelis Kremliaus poropagandinių portalų. Mat tai nėra eilinis, niekam nežinomas ar Kremliaus retoriką aklai kartojantis vyras.

Lakoniškoje A. Medinskio biografijoje nurodoma, kad jis yra nuo 2014 iki 2018 m. Ukrainos pietryčiuose vykdytos antiteroristinės operacijos (ATO) dalyvis, nuo 2015-ųjų mobilizavimo metus esą tarnavęs specialiųjų operacijų pajėgose.

Išleistas į atsargą jis užsiėmė visuomenine veikla – save pristato kaip apžvalgininką ir žurnalistą, kurį ypač pamėgo Kremliaus ir netgi jo kontroliuojamų separatistų informaciniai kanalai. Pernai A. Medinskis dalyvavo keliose prieštaringai vertinamose Rusijos valstybinių kanalų laidose, jį kalbino net apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ „žurnalistai“.

Tad kaip gali žmogus, kuris viešai nepritaria Krymo aneksijai, rusus vadina okupantais, o su jų remiamais separatistais esą kariavo Donbaso kare, bendrauti su to paties Kremliaus išlaikomais informacinio karo dalyviais?

„Man jis panašus į klasikinį sąmokslo teorijų tiražuotoją. Susikūrė ATO veterano legendą ir pristato save, kaip ekspertą, o tada platina sąmokslo teorijas. Ar tai būtų apie cheminį, ar branduolinį ginklą – visai nesvarbu, nes atrodo baugiai“, – A. Medinskio vaizdo įrašą įvertino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

Priglaudė V. Putino rėmėjas?

Į akis gali kristi kelios konkrečios ir keistos detalės, susijusios tiek su A. Medinskio pasakojimu, tiek su jo asmenybe ir veiksmais. Keliuose ankstesniuose vaizdo įrašuose vyriškis tikino, kad jį esą tardė ir net kankino Ukrainos specialiosios tarnybos.

Be to, ukrainiečiui esą buvo grasinta, iškeltos bylos dėl grėsmės konstitucinei santvarkai. Tiesa, nei A. Medinskis, nei jo rėmėjai niekada iki šiol nepateikė jokių įrodymų apie neva vykdytą persekiojimą ar iškeltas bylas. Vis dėlto, be jau minėto šilto bendravimo su Kremliaus remiama žiniasklaida, A. Medinskis neatsitiktinai pripažino apie savo pabėgimą iš šalies į Suomiją.

Manoma, kad šioje šalyje prieglobsčio pasiprašiusį A. Medinskį laikinai priglaudė vietinio Antifašistinio komiteto lyderis Johanas Bäckmanas. Šis itin prieštaringai vertinamas veikėjas nuolat skelbia priešiškas Baltijos šalių atžvilgiu kalbas ir pateisina Sovietų sąjungos elgesį, neigia jų okupaciją, trėmimus.

J. Bäckmanas su separatistais

Be to, jis yra atviras Sirijos diktatoriaus Basharo Al Assado ir paties V. Putino rėmėjas. J. Bäckmaną gegužę svečiavosi apsišaukėliškoje Donecko liaudies respublikoje, kur vilkėjo karinę separatistų uniformą, bičiuliavosi su separatistų vadeivomis, dalyvavo Pergalės dienos parade. J. Bäckmaną kaip grėsmę yra įvardiję estų žvalgybininkai ir uždraudę atvykti į Estiją. Su J. Bäckmanu A. Medinskį sieja ir dar vienas asmuo.

Ukrainos diplomatinių šaltinių duomenimis, A. Medinskis nėra tarnavęs savo šalies SOP. Jokių oficialių duomenų apie jo tarnybą ir mūšius su separatistais ATO zonoje taip pat nepateikiama. Keliuose interviu pats A. Medinskis tikina kovojęs šalia Donecko.

Tai dar galima būtų paaiškinti, kad kaip ir bet kurios kitos šalies SOP karių misijos paprastai būna įslaptintos, tačiau SOP taip pat taikomi ir griežti atrankos kriterijai. Sunku ne tik paaiškinti, kaip 2015-siais mobilizuotas A. Medinskis staiga esą buvo priskirtas SOP, bet ir tai, kaip jis ten galėjo patekti, mat vienas patekimo kriterijų – patikimumas, kuriuo vargu ar gali pasigirti A. Medinskis.

Kremliaus ideologo auklėtinis

Dar 2005 metais jis vadovavo Eurazijos jaunimo sąjungos skyriui Charkove. Ironiška, kad vėliau aršiu Maidano judėjimo rėmėju tapęs A. Medinskis 2006-siais buvo sulaikytas po to, kai su 9 kitais aktyvistais bandė šturmuoti Ukrainos žvalgybos – SBU pastatą.

Eurazijos sąjungos įkūrėjas yra Kremliaus ir paties V. Putino ideologu laikomas nacionalistas Aleksandras Duginas. Būtent pastarasis yra ir J. Bäckmano įkvėpėjas. Tai, kad A. Medinskiui buvo patikėtos A. Dugino įkurtos ir imperinio „rusiškojo pasaulio“ ideologiją skatinančio judėjimo skyriaus vadovo pareigos, rodo, kad jis turėjo bent kažkuo pasižymėti.

A. Duginas ir J. Bäckmanas

Dar viena A. Medinskio biografijos dėme galima laikyti ir priklausymą judėjimui „Brolija“, kuris taip pat siejamas su A. Duginu. O 2013-siais jis įtartas palaikęs prorusiškos Regionų partijos kandidatą Charkove, kur organizavo vadinamųjų „tituškių“ – režimą už pinigus remiančių jaunų skustagalvių kresnų vyrukų būrį. Ir tik kitais metais, įsisiūbavus revoliucijai Kijeve, jis save jau priskyrė Maidano gynėjų gretoms.

Abejonių kelia ir patys A. Medinskio teiginiai apie cheminio ginklo panaudojimo aplinkybes Ukrainoje. Laboratorija, kuri pajėgi gaminti net ir primityvų cheminį ginklą, pavyzdžiui, ipritą ar sprogmenis tokiais kiekiais, kurie galėtų būti naudojami kare (t.y., tonomis) paprastai būna didelė.

A. Medinskio teiginiai, kad tokią laboratoriją, kurią iš pradžių kontroliavo jokios patirties su cheminiu ginklu neturintys savanoriškojo bataliono kariai su vieninteliu „chemiku“ taip pat kelia daug abejonių. Be to, nesuprantama, ką su cheminiais ginklais galėtų veikti Ukrainos SOP, kurie esą „iš pradžių perkėlė laboratoriją į Kijevą, o vėliau – į savo slaptą bazę“.

Vien toks pavojingų medžiagų gabenimas gali sukelti grėsmę patiems vežėjams ir sukelti užterštumą – tai priklauso ir nuo pačių medžiagų. Todėl įtarimą gali sukelti ir tai, kad A. Medinskis tyčia nepatikslina kokie būtent cheminiai ginklai buvo gabenami ar naudojami.

Galiausiai dar lyg tyčia dar praėjusią savaitę prorusiškų separatistų žiniasklaida skelbė apie paslaptingus sviedinius, nukritusius fronto linijoje. Tai esą galėjo būti cheminio ginklo panaudojimo įrodymas, tačiau tariamų ir mirtinai nuodingų cheminių ginklų dalis be jokių apsaugos priemonių prieš kameras čiupinėjantys separatistai nesugebėjo patikslinti, kokie tai ginklai.

Panašių teiginių apie Kijevo esą naudojamus cheminius ginklus pasirodė dar 2014-siais, tačiau Ukrainoje veikiantys tarptautiniai ESBO stebėtojai niekada nepatvirtino nė vieno atvejo, kad šalyje būtų naudojami cheminiai ginklai.