Melagingas naujienas apie NATO vaidmenį Ukrainos konflikte pastaruoju metu vis aktyviau platinantys Kremliaus remiami prorusiški separatistai, regis, įsijautė. Nesyk skelbę apie fronto linijoje esą pasirodančius NATO šalių, ypač Lietuvos karius, kurie neva tai šaudo iš snaiperių ginklų, tai nukenčia nuo pačių ukrainiečių, šį sykį separatistai išgalvojo dar vieną incidentą.

Gegužės 17-osios vakarą 22 val. 09 min. apsišaukėliškos „Donecko Liaudies Respublikos“ naujienų agentūra paskelbė, kad Ukrainoje, automobilis su NATO kariškiais sprogo įvažiavęs į minų lauką šalia Avdijivkos. Tariamo sprogimo metu esą žuvo trys Kanados kariai, o du JAV kariai buvo sužeisti.

Sprogimas neva nugriaudėjo NATO kariškiams lankant fronto liniją, o dėl to neva atsakinga Ukrainos pusė. Separatistų naujienų agentūros teigimu, ukrainiečiai esą surengė provokaciją – tyčia nukreipė NATO karius į minų lauką, ketindami dėl incidento apkaltinti „Donecko liaudies respubliką“.

Tokią informaciją greitai pasigavo virtinė separatistų ir Kremliaus finansuojamų propagandinių kanalų – RIA Novosti, RT, gazeta.ru, TV Zvezda ir kiti.

Ypač išsiskyrė kadaise paskutiniu nepriklausomu Rusijos kanalu vadintas, o vėliau saugumo pajėgų šturmo metu užimtas ir Kremliaus kontroliuojamas kanalas NTV.

Melaginga NTV informacija apie žuvusius NATO karius

Per jį parodytas reportažas, kuriame ne tik kaip faktas pristatyta žinia apie „žuvusius NATO karius“, bet ir parodyti užsklandiniai kadrai. Juose matyti ne tik ukrainiečių, bet ir Lietuvos kariai ir technika pratybose. Be to, reportažo metu paminėta, kad Ukrainos karius šioje šalyje treniruoja ne tik kanadiečių, bet ir JAV ir Lietuvos kariai.

Dezinformacija prieš svarbų vizitą

Tiesa, nė vienoje žinutė ne tik nepateikta įrodymų dėl tariamo incidento, bet ir nepaminėta, kad ukrainiečius išties mokantys kanadiečių, lietuvių ir amerikiečių kariai nėra dislokuoti šalia fronto linijos. Pavyzdžiui, kanadiečių ir lietuvių kariai ukrainiečius moko Vakarų Ukrainoje. Lietuvos ar kitų užsienio šalių karių iš viso nepasirodo karinių veiksmų zonoje Ukrainos pietryčiuose.

Apie patį incidentą nieko nežino ir užsienio šalių karinės misijos Ukrainoje, NATO ar netgi pačios Ukrainos kariškiai. Tiesa, dieną prieš tariamą minos sprogimą pasirodė specialios ESBO stebėjimo misijos ataskaita, kurioje lyg tyčia pažymėta, kad būtent prie Avdijivkos minų laukai sužymėti specialiomis lentelėmis, ant kurių užrašai apie minas skelbia ukrainiečių ir anglų kalbomis – jų nepastebėti būtų ypač sunku.

Be to, tą pačią dieną pati Ukraina pranešė, kad Avdiiivkoje žuvo du kariai ir dar keturi buvo sužeisti, tačiau ne per minos sprogimą, o salvinių sistemų „Grad“ apšaudymo metu.

Avdijivka, Ukraina

Tokių sistemų naudojimas pagal Minsko susitarimus yra uždraustas. Galiausiai melagingoje žinutėje teigiama, kad ukrainiečiai esą iš anksto planavo būtent tokią provokaciją prieš NATO karius, nors tokių teiginių įrodymų taip pat nepateikta.

Kita vertus, įdomu tai, patys separatistai prieš tai patvirtino vieno savo vadeivų – vietinės milicijos vadų, pravarde Mamajus žūtį. Be to, separatistų dezinformacijos taikiniu kanadiečiai galėjo būti pasirinkti neatsitiktinai. Būtent Kanados kariai dar balandžio 4-ąją su ukrainiečiais Podolės Kameneco poligone dalyvavo renginyje, skirtame minų grėsmės supratimui. Renginio metu ukrainiečių ir kanadiečių išminuotojai keitėsi įgytomis žiniomis ir patirtimi.

Be to, galima atkreipti dėmesį į tai, kad melaginga žinutė paskleista vėlyvą ketvirtadienio vakarą ir per Kremlaus propagandinius kanalus buvo platinama visą naktį. O gegužės 18-ąją į Ukrainą kaip tik turėjo atvykti NATO karinio komiteto viršininko, generolo Petro Pavelo vadovaujama delegacija.

Prieš šį vizitą P. Pavelas ukrainiečių žiniasklaidos priemonėms davė interviu, kuriame pareiškė, kad Aljansas „toliau rems Ukrainą, padės jos karinėms pajėgoms“. Vizito metu nebuvo suplanuoti apsilankymai fronto linijoje, kur esą įvyko incidentas.