Pirmadienio vakarą V. Simuliko feisbuko paskyroje pasirodžiusi nuoroda sukėlė nemažai klausimų. „Kviečiu visus drąsius, laisvus žmones išsakyti savo poziciją. „Grietinėlė“ niekada to neleis“, – rašoma V. Simuliko paskyroje po judėjimo „Būkime vieningi“ straipsniu, kuris informuoja apie internete neva plintančią peticiją, raginančią surengti apkaltą prezidentei Daliai Grybauskaitei.

„Lietuvos Respublikos konstitucinis teismas ir Lietuvos Respublikos Seimas turi įvertinti galimus nusikaltimu padarytos LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės jos kadencijos metu.

Turi būti analizuota ar nepažeistas LR Korupcijos Prevencijos Įstatymas, LR Prezidento Įstatymas, LR Nacionalinio Saugumo Pagrindų Įstatymas, taip pat ar nepažeminta LR Konstitucija ir ar nesulaužyta LR Prezidento Priesaika.

Turi būti įvertinti galimi Prezidentės Dalios Grybauskaitės ryšiai su E.Masiuliu, kompanija „MG Baltic“, R.Kurlianskiu. Taip pat turi būti įvertintas galimas spaudimas žurnalistams ir Seimo nariams“, – teigiama pranešime. Balandžio pabaigoje paskelbtą peticiją kol kas pasirašė mažiau, nei 300 žmonių.

Nuteisė už antivalstybinę veiklą

Tiesa, susidomėjimą sukėlė ne tiek pats V. Simuliko įrašas, kuris vėliau paslaptingai dingo, kiek pati nuoroda. „Būkime vieningi“ 2015 metų Valstybės saugumo departamento Grėsmių saugumui ataskaitoje įvardijamas kaip „Rusijai parankus politinis visuomeninis judėjimas“.

„2015 m. suaktyvėjo save „nesistemine opozicija“ vadinančios politinės ir visuomeninės organizacijos ir judėjimai. „Visuomenės saugumo koncepciją atstovauja Vaido Lekstučio koordinuojamas sambūris „Būkime vieningi“. Didžiausią dėmesį šios organizacijos skyrė prorusiškos propagandos sklaidai lietuviškame internete“, – rašoma VSD ataskaitoje.

Žemaičių separatizmą reklamavęs skandalingasis judėjimo „Būkime vieningi“ lyderis Vaidas Lekstutis dėl savo pasisakymų jau buvo sulaukęs teisėsaugos dėmesio. Kartu su kitais pagarsėjusiais antivakarietiškais veikėjais, tokiais, kaip šiaulietis Žilvinas Razminas ir Olegas Titorenko.

Šie platino skrajutes, kuriuose ragino kovoti prieš Lietuvą ir JAV. Sambūris „Būkime vieningi“ 2014 m. kovo mėnesį parėmė Rusijos agresiją prieš Ukrainą, o kovo 11 dieną pradėjo rinkti parašus po peticijomis dėl Latvijos ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos.

Panašiai, kaip ir Krymo atveju, peticijoje buvo teigiama, kad ankstesnė Rusijos (t. y. SSRS ) valdžia savavališkai padovanojo šį kraštą Lietuvai. Kilus triukšmui, Sambūrio vadovas pradėjo teisintis, kad šias peticijas jis „surado“ neva amerikietiškame tinklalapyje „Avaaz.org“ ir norėjo patikrinti tokiu būdu Lietuvos žmonių budrumą.

Vis dėlto netrukus tame pačiame „Avaaz.org“ tinklalapyje pasirodė kreipiamasis į Prezidentę Dalią Grybauskaitę ir Jungtinių Tautų generalinį sekretorių „Dėl Kaliningrado srities atsiskyrimo nuo Rusijos Federacijos“.

Iliustracijos I. Meliano straipsniui

Šia peticija Kaliningrado srities gyventojai raginami rinkti parašus, kad kraštas būtų atskirtas nuo Rusijos Federacijos ir prišlietas prie Lietuvos „su plačia administracine, kultūrine, ekonomine ir kalbos autonomija“. Šalia buvo patalpinta išgalvota „Kaliningrado liaudies respublikos“ vėliava.

Kreipimosi retorika primena vartotą ankstesnėje peticijoje dėl Latvijos ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos Federacijos. Kiek anksčiau prieš judėjimą „Būkime vieningi“ bei V. Lekstutį už panašią veiklą buvo išgarsėjęs kitas „Blogeriu Kantu“ besivadinantis Robertas Mažitova.

Jis buvo nuteistas Lietuvoje už tautinės nesantaikos kurstymą. Jo pateiktuose žemėlapiuose lyg tyčia parodyta Rusijos nacionalistų siūlomos idėjos: Lietuvos pajūryje galima išvysti „Klaipėdos Federacinę (kituose tekstuose – Liaudies) Respubliką“ – šalia dar 5 tokių pat „federacinių respublikų“, o aukščiau paminėto „koridoriaus“ vietoje – „laisvas ekonomines zonas“, kurios dar kitaip pavadintos „internacionaliniais poligonais“.

Pats R. Mažitovas nurodo gyvenantis Londone. Prieš kelerius metus jis buvo itin aktyvus ir reiškėsi rašinėdamas į Lietuvą dergiančius tinklapius, feisbuko grupes. Jis netgi buvo paviešinęs mėgėjišką planą, kaip įkalinimo įstaigose kalinčius nusikaltėlius paversti Rusijos įrankiais. Kad tokios kalbos yra ne juokai, patvirtino ir teisėsaugos veiksmai.

2015-ųjų kovą Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje atliktos kratos, remiantis Generalinės prokuratūros ikiteisminiu tyrimu dėl antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimo ir veiklos. Pabūgęs teisėsaugos dėmesio V. Lekstutis paskelbė apie savo veiklos nutraukimą.

„Išeinu atostogų (neapmokamų). Kovoti vardan debilų, kurie visiškai nieko nesupranta, yra beprasmiška. Žmonės nenori žinoti, Jie renkasi pigų, beprasmį gyvenimo būdą, kurį Jiems liberastinė tvarka paduoda kartu su iliuzijomis.

Iliustracijos I. Meliano straipsniui

Suprantančių tikrąją Lietuvos situaciją Lietuvoje yra vos keli asmenys“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė V. Lekstutis. Pareigūnų vizito sulaukęs veikėjas tikino nebenorintis „erzinti“ saugumiečių ar prezidentės bei bijantis dėl savo gyvybės.

Tiesa, tai jam nepadėjo išsisukti nuo atsakomybės. Pernai „Būkime vieningi“ lyderis stojo prieš teismą ir buvo nuteistas už tai, kad skatino neapykantą Lietuvos žydų atžvilgiu dėl jų tautybės. Be to, nuteistasis viešai pritarė Sovietų Sąjungos agresijai prieš Lietuvos Respubliką ir prieš Lietuvos Respublikos gyventojus įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui, juos neigė ir šiurkščiai menkino.

Klaipėdos apygardos teismas atmetė V. Lekstučio apeliaciją ir patvirtino, kad Klaipėdos miesto apylinkės teismo apkaltinamasis nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas. V. Lekstučiui skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė, nuteistasis įpareigotas per šį laikotarpį be bausmę vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos. V. Lekstutis taip pat turėjo neatlygintinai išdirbti 100 valandų sveikatos priežiūros, globos, rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose.

Vaidas Lekstutis

Vis dėlto pažadas nutraukti savo veiklą, regis, liko neįgyvendintas. V. Lekstutis vėl ėmė aktyviai reikštis „Būkime vieningi“ puslapyje. Pavyzdžiui, gegužės 11 d. „Youtube“ išplatintas V. Lekstučio ir skandalingojo Seimo nario Petro Gražulio pokalbis.

Kalti padėjėjai ar atmintis?

DELFI paklaustas apie pasidalijimą už antivalstybinę veiklą nuteistų veikėjų žinute V. Simulikas tikino, kad „gal netyčia“ paspaudė nuoroda, tačiau neatmetė galimybės, jog tai esą padarė ir jo paskyrą administruojantys jo padėjėjai. Tokiais Seimo nario puslapyje nurodomi 7 žmonės. Pats V. Simulikas Seime yra Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, LVŽS frakcijos narys bei Seimo tarpparlamentinių ryšių su Rusija grupės narys.

„Aš nesigilinau, nepykit, yra mano padėjėjai, kurie prižiūri tuos dalykus, neturiu komentaro“, – DELFI teigė V. Simulikas. Tiesa, gegužės 2-ąją jis jau dalijosi DELFi straipsniu, kuriame pažymėta, kad teisininkų vertinimų D. Grybauskaitei išties galėtų grėsti apkalta.

Valerijus Simulik

„Gal ir aš dalinausi, neatsimenu. Frakcijoje sprendėme dėl ypatingos komisijos, sakiau, kad Teisės ir teisėtvarkos komitetui reikia suteikti statusą, siekiant išsiaiškinti tuos dalykus. Apie apkaltą nešnekame, siekiame išsiaiškinti ar tie pokalbiai žinutės yra teisybė, ar prifabrikuota. Išsiaiškintų iki galo ir būtų padėtas taškas“, – apie savo poziciją dėl apkaltos pasakojo V. Simulikas, pabrėžęs, jog kol nėra išvadų, apie tai kalbėti per anksti.

– Ar žinote tokį judėjimą „Būkime vieningi“?

– Aš, žinokit, nenagrinėju interneto, nesu specialistas.

– Kas tada jūsų feisbuko paskyrą tvarko?

– Aš kartais ir mano padėjėjai Gal jie netyčia, gal aš pats netyčia paspaudžiau kur nors, nesu profesionalas. Tiesiog pasižiūriu, kad nebūtų nesąmonių, o yra mano tekstai, kuriuos teikiu, tai už juos ir atsakau. Galiu pasakyt ir istoriją, kai mano pašte atsirado nuorodos „Youtube“, kur prie mano nuotraukos buvo prikabinti sekso puslapiai, tai domėjausi, kas tas yra. Ar virusai, ar dar kažkas? Mano prielaida tokia, kad kandidatuojant į Šiaulių merus yra kolegos, kurie to nenori. Yra feisbuko puslapis, kur besišypsantis berniukas ieško priekabių prie Simuliko, aš nebekreipiu dėmesio.

– O tai kas vis dėlto iš jūsų septynių padėjėjų tvarko jūsų feisbuko paskyrą?

– Yra keletas. Čia nesvarbu, jūs nepykit, nesikiškit į mano vidinę tvarką.

Vis dėlto DELFI susisiekus su keliais V. Simuliko padėjėjais, nė vienas neprisipažino, kad jie tvarko Seimo nario feisbuko paskyrą. O padėjėja Roberta Dubosaitė-Lepeškevičė DELFI netgi tikino, kad paskyrą tvarko tik pats V. Simulikas.

Pozavo su V. Putiną remiančių fašistų atstovais

Tai jau ne pirmas kartas, kai V. Simulikas turi teisintis dėl sąsajų su Kremlių palaikančiais judėjimais. DELFI kalbintas Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius priminė, kad nesyk dalyvavo realiose ar virtualiose akcijose, kurias organizuoja prokremliškos organizacijos.

„Nuo kai kurių jis vėliau atsiriboja, bet, kaip matome, vėl pakartoja savo rolę – tai klasikinė Kremliui „naudingo idioto“ rolė, skirta tiražuoti ir garsinti panašias akcijas“, – sakė informacinius karus nagrinėjantis N. Maliukevičius.

Išties, dar 2016-siais atvirai Kremliaus poziciją palaikantis euroskeptiškas kraštutinių dešiniųjų aljansas ironišku pavadinimu „Už taiką ir laisvę“ (APF) įrašė V. Simuliką į savo rėmėjų gretas.
APF tinklapyje skelbiama, kad V. Simulikas kartu su Latvijos ateities tyrimų institutui vadovaujančiu Normundu Grostinu, kuris garsėja savo euroskeptiškomis nuotaikomis, neseniai pradėjo „sėkmingą informacinę programą“.

Biržuose V. Simulikas pozavo kartu su N. Grostinu, Latvijos Ateities tyrimų instituto atstovu Edzusu Apeltinsu ir euroskeptiškomis pažiūromis garsėjančiu Biržų rajono meru Valdemaru Valkiūnu.

„Sakykime taip, tai yra bendradarbiavimas. Ne tiesiogiai su APF, o su su latviais dėl informacijos pateikimo apie referendumus, apklausas imigracijos politiką.

Mūsų tikslas yra pateikti aljanso nariams informaciją apie esamą situaciją pasienyje su mūsų didžiuoju kaimynu. Kadangi daugelis kolegų tų mūsų problemų nesupranta, tai su latviais pateikiame informaciją, kad tas pasienis yra daug pavojingesnis nei jiems atrodo“, – apie bendradarbiavimą su APF tuomet kalbėjo parlamentaras.

APF vienija įvairius kraštutinės dešinės judėjimus Europoje ir jau spėjo išgarsėti, kaip remianti Vladimiro Putino režimą, ypač Ukrainos klausimais. Be to, šios kraštutinės dešinės politinės jėgos vadovai neslepia savo paramos Basharo Al Assado režimui Sirijoje.

Maskvoje žygiavo nacionalistai ir antifašistai

Partijos pirmininkas„ italas Roberto Fiore save atvirai įvardija kaip fašistą. O jo pavaduotojas Nickas Griffinas pasirodė pernelyg radikalus netgi Britanijos nacionalistų partijai, iš kurios jis buvo išmestas 2014 metais. Tad ką su tokia marga kompanija veikia Lietuvos valstiečių-žaliųjų (LVŽS) kandidatas „Saulės“ vienmandatinėje apygardoje kandidatuojantis V. Simulikas?

„Bandome paaiškinti, kad Lietuva, Latvija yra nukentėjusios nuo sovietų, tremta, žudyta, bandome kalbėtis tai paaiškinti. APF veikla ne visiškai priimtina. Jei kažkas nepriimtina, pavyzdžiui, V. Putino, tai bandome su jais šnekėtis. Tik šnekantis ir aiškinant galima pakeisti požiūrį. Ir aš tai jau bandžiau būdamas Briuselyje. Vieni aljanso nariai sakė, kad aš durnius, kiti palaikė diskusijos būtinybę“, – sakė parlamentaras. Jis žadėjo, kad nesutapus nuomonėms su APF nariais atsiribos nuo pastarųjų.

R. Karbauskis ėmėsi veiksmų

V. Simulikui su bendradarbiavimo su APF teko atsiriboti dar greičiau. Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis, paklaustas, kaip vertina tokį V. Simuliko bendradarbiavimą su kraštutinių dešiniųjų vertybes propaguojančia partija, tuomet DELFI sakė esąs labai nustebęs.

„Fašistinis aljansas, sakot? Tai būtų nepriimtina, pasidomėsime ir, be abejonės, reaguosime. Jei mūsų partijos narys taip elgtųsi, tai keltume klausimą dėl pašalinimo iš partijos, – žadėjo R. Karbauskis.

Po kurio laiko LVŽS lyderis pranešė apie priimtą sprendimą: išsiaiškinome ir V. Simulikas nutraukė bet kokius kontaktus su ta organizacija. Kadangi kyla abejonių – pagrįstų ar ne, tai jis nutraukė, nes mums tai yra nepriimtina“.

Tai patvirtino ir pats V. Simulikas, teigdamas, kad sprendimą priėmė tam, kad „nekiltų politinių aistrų ir nereikėtų šnekėti, kad esu kokios nors kitos rasės“. „Tikslai buvo patys geriausi, bet pasiklausiau DELFI argumentacijos ir norėdamas, kad rinkiminėje kampanijoje nebūtų kokių nors lipdukų“, – pabrėžė parlamentaras.