Balandžio 18-ąją spaudos konferenciją surengęs apsišaukėliškos prorusiškų separatistų kontroliuojamos „Luhansko liaudies respublikos“ atstovas, papulkininkis Andrejus Maročko eilinį sykį vardijo „nusikalstamos Kijevo chuntos“ neva įvykdytus nusikaltimus: ukrainiečiai esą apšaudė taikius gyventojus ir provokavo mūšiams separatistų pajėgas.

Vienas didesnių separatistų nuostolių – apgadintas tankas T-34, kuris turėjo dalyvauti gegužės 9-ąją rengiamame Pergalės dienos parade. Ukrainiečiai esą tyčia taikėsi į paradui rengiamą techniką. O tai, kad ukrainiečiams nepavyksta išprovokuoti separatistų, anot A. Maročko, rodo ir papildomos pastangos: fronto linijoje esą pasirodė „brangiai kainuojantys samdiniai“.

„Mūsų žvalgyba nustatė pajėgų telkimą, siekiant naikinti savo tautą. Pritraukta ir grupė brangiai kainuojančių samdinių. Į Katerinovkos sritį, kur yra Ukrainos kariuomenės 10-sios atskirosios kalnų šturmo brigados zona atvyko 12 samdinių iš Lietuvos ir Gruzijos“, – tikino A. Maročko, tačiau jokių „atvykimo“ įrodymų nepateikė. Vis dėlto melagingą naujieną apie lietuvių snaiperius kaip mat pasigavo ir platinti ėmė Rusijos žiniasklaida – vesti.ru, RIA Novosti ir kiti kanalai.

Lietuvius „regėjo“ ne sykį

Tai jau ne pirmas kartas, kai pats A. Moročko skelbia apie fronto linijoje esą pasirodančius samdinius būtent iš Lietuvos. Pernai jis pasakojo apie įtampą bei konfliktus, kurie esą kyla tarp antiteroristinėje operacijoje dalyvaujančių Ukrainos karių ir juos mokančių užsienio instruktorių.

„Gyvenamajame punkte Tioploje karinės prokuratūros tyrėjai pradėjo tyrimą dėl lietuvių karinių instruktorių sumušimo, kurį įvykdė vieno Ukrainos 14-osios brigados dalinio kariai“, – tikino A. Maročko.

Jo teigimu, rugsėjo 12-ąją „lietuvių samdiniai“ mokyklos teritorijoje, kur jie esą gyvena, išprievartavo dvi nepilnametes. Tačiau vietinės policijos skyriuje, į kurį esą kreipėsi neįvardyti nukentėjusieji, neva patarta „užčiaupti burnas“.

Šis „faktas“ esą supykdė vietinius gyventojus, o tai, savo ruožtu, paskatino Ukrainos karius pačius įvykdyti „teisingumą“. „Trys samdiniai pristatyti į ligoninę Charkove, kur jiems nustatyti daugybiniai lūžiai ir mėlynės“, – tikino vietos milicijos pareigūnas.

Jis dar rugsėjo 11 dieną kitoje spaudos konferencijoje aiškino, kad už maždaug 40 km nuo Luhansko esančio Tioploje miestelio mokykloje, kurioje iki šiol mokosi per šimtą moksleivių, „neteisėtai įsikūrė keliasdešimt Ukrainos karių“.

Naujausioje istorijos versijoje teigta, kad ukrainiečiams neva padeda užsienio instruktoriai iš Lietuvos, kuriuos neva sumušė ukrainiečiai.

„Šis faktas rodo tikrąją užsienio pagalbą nusikalstamam Kijevo režimui ir „tvarkos“ įvedinėjimą Donbase genocido priemonėmis prieš vietos gyventojus“, – ramiu veidu aiškino A. Maročko. Be to, istorijas apie lietuvių samdinius jis pasakojo dar prieš dvejus metus.

„Sčastje gyvenvietės rajone į medžiotojų ūkio teritoriją atvyko keturi krovininiai automobiliai „Kamaz“ su nenustatytu padaliniu“, – dar 2016-ųjų gruodį tikino A. Maročko.

Be to, tokia „naujiena“ apie lietuvių samdinius kaip ir 2016 m. taip ir dabar išplito ir Rusijos poziciją palaikančiuose socialiniuose tinkluose bei portaluose lietuvių kalba.

Lietuvos kariuomenės instruktoriai nuo 2015 metų rugpjūčio mėnesio išties padeda rengti Ukrainos karius. Pernai liepą įsteigta Lietuvos nacionalinė karinė mokymo operacija Ukrainoje, kuriai pagal Seimo suteiktą mandatą Lietuva gali siųsti iki 60 karių.

Lietuvos kariuomenės instruktorius su Ukrainos kariškiais

Karinė mokymo operacija Ukrainoje skirta Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms mokyti. Tačiau Lietuvos kariai tiesiogiai nedalyvauja kovos veiksmuose ir antiteroristinės operacijos zonose Ukrainoje. Kariai dislokuoti šalies vakarinėje ir centrinėje dalyse.

Be to, aktyviai ukrainiečius palaikantys lietuviai Ukrainos kariams yra dovanoję šimtus vėliavų, kurias atpažinę separatistai galėjo pamanyti, jog antiteroristinės operacijos zonoje išties pasirodė lietuvių kariai.

Ruošia dokumentus Hagos tribunolui

Vis dėlto separatistai, regis, nusiteikę psichologiškai spausti visus Ukrainoje esančius, buvusius ar netgi nebuvusius užsienio šalių karius. Pavyzdžiui, kitos apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ pajėgų vadeiva Eduardas Basurinas tikino, kad prieš NATO kariškius jau kurpiama baudžiamoji byla.

„Šiuo metu renkami faktinę kaltinamąją medžiagą tyrėjams dėl baudžiamosios bylos parengimo NATO šalių kariškiams, kurie kaltinami karo nusikaltimais. Duomenis pateiksime Tarptautiniam teismui Hagoje“, – tikino E. Basurinas, kuris nesyk pasakojo istorijas apie tariamus NATO karininkų nusikaltimus.

Be to, „Luhansko liaudies respublikos“ saugumo tarnyba paskelbė gavusi „karinės NATO grupuotės narių sąrašą“. Teigiama, kad šiame paviešintame sąraše – ne tik kelių NATO šalių karininkų pavardės, bet ir asmeniniai duomenys, pavyzdžiui pasų numeriai.

Tarp paviešintų duomenų atsidūrė ir Norvegijos, Kanados, Danijos bei Latvijos piliečių pavardės. Šiuos asmenis separatistai taip pat paskelbė norintys teisti „už nusikaltimus prieš taikius gyventojus“, nors įrodymų, kad NATO šalių kariškiai įvykdė kokius nors nusikaltimus ir ar iš viso kada lankėsi fronto linijoje pateikta nebuvo.

„Net nesvarbu ar duomenys tikslus – viskas tinka, kas gali pasitarnauti NATO samdinių legendai. Su snaiperiais ta pati technologija. Anksčiau, pavyzdžiui, Čečėnijos kare tai buvo „baltųjų pėdkelnių“ mitologija, dabar Lietuviai su Gruzinais (ir jau ne pirma kartą) Ukrainoje. Tokie priešų vaizdiniai skirti Putino kovotojų mobilizacijai“, – nesistebėjo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.