Trumpas nepateisino Grybauskaitės vilčių. Ar Macronas nubaus Grybauskaitę už paramą Lenkijai? Taip pavadintais straipsniais Lietuvos prezidentės ir kitų Baltijos šalių lyderių – Latvijos prezidento Raimondo Vėjuonio ir Estijos vadovės Kersti Kaljulaid kelionę į JAV bei Prancūziją nušvietė Kremliaus propagandinis portalas rubaltic.ru.

To paties autoriaus – Olego Miroslavovo kūriniuose, gausiai platintuose socialiniuose tinkluose, netrūksta itin keistų išvedžiojimų, atvirai melagingų teiginių ir fantazijos protrūkių. Daugiausiai kliuvo būtent lyderės vaidmenį Baltijos šalių vadovų grupėje prisiėmusiai D. Grybauskaitei, kuriai Kremliaus finansuojamas rubaltic.ru pastaruoju metu ypač negaili neigiamo dėmesio.

Priešino Baltijos šalis ir kūrė pasakas

„Siekis pateikti save kaip Pribaltikos regiono lyderę vargu ar sulaukė Latvijos ir Estijos palaikymo, juk joms nepatinka stebėti Lietuvos bandymus stumti savus ekonominius interesus jų sąskaita“, – Baltijos šalis supriešinti bandė Rubaltic.ru, išskirdamas Lietuvą iš kaimynių ir stengiantis parodyti, kad Vilniaus pozicijos nepalaiko kitos Baltijos šalys, nors jokių įrodymų, kad estai ar latviai būtų reiškę nepasitenkinimą, nepateikiama.

Vietoje to ypač gausu įvairiausių prielaidų bei vertinimų, kurie pateikiami, tarsi faktai. Pavyzdžiui, apie praėjusios savaitės vizitą Baltuosiuose rūmuose rašoma, kad jis turėjo nuvilti D. Grybauskaitę ir „buvo toli nuo jos vilčių“.

Rubaltic straipsniai

„Dar prieš vizitą į Ameriką lietuvių lyderė interviu LRT tvirtino, kad sąjungininkai pasirašys deklaraciją ir įsipareigos ginti vieni kitas karinės agresijos prieš trečiąsias šalis atveju. Tačiau šios viltys – tai jos problema“, – tvirtinama straipsnyje, tarsi prezidentė vykdytų ne Lietuvos, o savo asmeninę užsienio politiką.

Rubaltic.ru kuriame taip pat pabrėžė, jog susitikimo metu JAV prezidentas Donaldas Trumpas esą „nusprendė apsiriboti siaurais ritualiniais patikinimais“. Be to, tikinama, jog „kokių nors dokumentų pasirašymą JAV administracija, tikriausiai palaikė pertekliniu, nes visos saugumo garantijos įtvirtintos NATO sutartyje, o prisiimti papildomų įsipareigojimų netikslinga“.

Tokį banalų faktų iškraipymą lengvai paneigia pačių Baltųjų rūmų išplatinta ir D. Trumpo bei Baltijos šalių vadovų pasirašyta bendra deklaracija, kurioje būtent ir įtvirtinami minėtieji saugumo garantijų ir kiti principai.

„Jungtinės Amerikos Valstijos ir toliau periodiškai dislokuos pajėgas Baltijos valstybėse, siekdamos sustiprinti atgrasymą ir gynybą bei katalizuoti Estijos, Latvijos ir Lietuvos pastangas toliau plėtoti jų nacionalinę gynybą. Jungtinės Amerikos Valstijos yra pasirengusios padėti Estijai, Latvijai ir Lietuvai pagerinti jų karinį pasirengimą ir pajėgumus teikiant ilgalaikę pagalbą saugumo srityje.

Siekdami užtikrinti stipresnį atgrasymą regione, plėtosime naujas idėjas ir galimybes, įskaitant oro gynybą, tiek dvišalių santykių pagrindu, tiek NATO aljanse“, – pažymima deklaracijoje, kuri ir buvo vienas svarbiausių paties vizito tikslų.

Įžeidimų ir grasinimų lavina

Tačiau Rubaltic.ru straipsnyje bandoma sudaryti įspūdį, kad svarbiausia esą buvo spaudos konferencija bei D. Trumpo pasisakymai pietų metu.

„Tai, kad ponia Grybauskaitė negalės panaudoti amerikietiškos aikštelės savo interesams – viešai Rusijos diskreditacijai, paaiškėjo pirmųjų JAV prezidento replikų metu“, – toliau stengiamasi sumenkinti Lietuvos vadovę, paradoksaliai ją pristatant, tarsi sumanią manipuliatorę.

Jai esą tai nepavyko, mat „Rusijos temą amerikiečių žurnalistai tepaminėjo sykį, klausdami apie būsimą Vladimiro Putino vizitą į Baltuosius rūmus“. Tokie teiginiai taip pat prasilenkė su tikrove, kaip ir rubaltic.ru iškraipytas D. Trumpo atsakymas, mat JAV prezidentas susitikimo su Baltijos šalių lyderiais Rusiją minėjo ne kartą, apie sutarimą su V. Putinu viešai išsakė abejones. Be to, Rusiją D. Trumpas minėjo ne tik karinio saugumo kontekste, bet ir energetinių projektų.

Iš tikrųjų susitikime kalbėta ir apie energetinio saugumo stiprinimą bei JAV dujų importo galimybes. Lietuva viena pirmųjų iš Europos valstybių per Klaipėdos terminalą pradėjo tiekti dujas iš JAV.

Tai labai svarbus veiksnys užsitikrinant saugų, diversifikuotą tiekimą ir panaikinant „Gazprom“ įtaką šalies politiniams procesams. Vizito metu „Klaipėdos nafta“ ir „Lietuvos dujų tiekimas“ pasirašys memorandumus su JAV įmone „Freeport LNG“ dėl bendradarbiavimo SGD srityje. Vizito metu taip pat atkreiptas dėmesys į Baltijos jūros dugnu tiesiamą „Nord Stream 2“ dujotiekį.

Šalies vadovės teigimu, tai geopolitinis projektas, kuriuo siekiama padidinti ES priklausomybę nuo rusiškų dujų. JAV laikosi principingos pozicijos ir įvedė griežtas sankcijas šį projektą įgyvendinančioms įmonėms. Baltijos valstybės ir JAV taip pat aktyviai bendradarbiaus kibernetinio saugumo, strateginės komunikacijos ir branduolinės saugos sektoriuose. Baltijos šalių ir JAV prezidentai taip pat aptarė padėtį Ukrainoje ir paramos jai klausimus.

Vis dėlto Rubaltic.ru pasistengė sukurti įspūdį, kad Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra idiotės, ištraukdamos iš konteksto D. Trumpo citatą apie tai, jog „tik idiotai nesupranta dialogo su Rusija svarbos“. Būtent šią citatą, esą „D. Trumpas D. Grybauskaitę išvadino idiote“ vėliau pasigavo ir Kremliaus propagandą platinantys portalai Lietuvoje – „Laisvas laikraštis“ ar VSD dėmesio jau ne sykį sulaukęs judėjimas „Būkime vieningi“.

„Toks JAV prezidento nusiteikimas privertė Lietuvos vadovę keisti savo antirusišką liniją, kuria ji garsėja tarptautiniuose renginiuose. Tuo galima paaiškinti ir jos minkštą retoriką“, – tokią niekuo nepagrįstą citatą paneigė net pats D. Trumpas, užsiminęs, jog su Baltijos šalių vadovais kalbėjęs nuoširdžiai ir išgirdęs itin atvirų D. Grybauskaitės komentarų. Be to, Lietuvos vadovė prieš kameras pati kalbėjo apie Rusijos keliamą grėsmę, o panašią retoriką D. Trumpas vėliau naudojo itin griežtai pasisakydamas apie patį V. Putiną, kurį apkaltino nusikalstamo Sirijos režimo rėmimu.

Rubaltic.ru autorius, regis, spjovė į bet kokią logiką ir jau pernelyg nesirinkdamas žodžių toliau išsijuosęs kritikavo būtent Lietuvą, kurios užsienio reikalų ministras esą yra „rusofobijos ekspertas, prašinėjantis amerikiečių karinės paramos“, nors būtent tokią paramą Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims neprašomas skyrė JAV Kongresas, palaikomas tiek Pentagono, tiek paties D. Trumpo.

Galiausiai straipsnyje pasipylė ir atviri grasinimai, tikinant, kad JAV kongresmenai esą sulaukė moralinės paramos ir pažadų dislokuoti priešraketinę gynybą – PRG ( iš tikrųjų ape priešraketinę gynybą net nebuvo kalbama, deklaracijoje užsiminta apie bendrą oro gynybos stiprinimą), rubaltic.ru pratrūko.

„Dar ko: kongresmenams juk negyventi Lietuvoje, kuri su PRG ar be PRG to paties kongresmeno sukurstyto konflikto metu bus sunaikinta per kelias minutes“, – svaičiojama straipsnyje.

Jame D. Grybauskaitės, o ne visų Baltijos šalių vadovų vizitui „rašomas riebus dvejetas“, tarsi Lietuvos prezidentė yra ne tik pavojinga priešininkė, bet ir negabi mokinukė – elgiasi vaikiškai, kaltina kitus, tyčiojasi iš bendraklasių ir skundžia juos mokytojams. Be to, darsyk priminta išgalvota citata, esą „D. Trumpas rusofobus pavadino ypač kvailais žmonėmis“.

„Tai yra nuostabūs žmonės, aš esu itin maloniai nustebintas šių trijų Baltijos šalių ir jų lyderių“, – iš tikrųjų sakė D. Trumpas. Panašiais faktų iškraipymais ir atvirais grasinimais iki šiol labiau garsėjo vienu pagrindinių kremliaus propagandos ruporu vadinamas Dmitrijus Kiseliovas.

Lietuvos valstybiniu medaliu apdovanotas, o vėliau dėl savo propagandinės veiklos netekęs D. Kiseliovas jau kelerius metus savo autorinės TV laidos metu kryptingai lieja purvą ant JAV ir Baltijos šalių. Įdomu tai, kad dar 2016 metais po D. Trumpo išrinkimo JAV prezidentu pastarąjį liaupsinęs D. Kiseliovas po Baltijos šalių vadovų vizito Baltuosiuose rūmuose, kanalo „Rosija 24“ laidoje „Vesti Nedelia“ jau negailėjo pagiežingos kritikos ir pačiam D. Trumpui.

Pasišaipęs iš „prieš šimtmetį nuo Rusijos atsiskyrusių“, o dabar „paties D. Trumpo kvailėmis išvadintų“ Lietuvos, Latvijos ir Estijos, D. Kiseliovas tikino, kad „rusofobija esą yra Baltijos šalių lyderių nacionalinė idėja, užsienio politikos pagrindas ir pagrindinė eksporto prekė“. O patį D. Trumpą D. Kiseliovas šį sykį jau lygino su „ne visai išsivysčiusiu vaiku“.

Išgalvojo tariamas bausmes

Ne mažiau Baltijos šalims kliuvo ir jų vadovų vizito Prancūzijoje metu. Dar viename rubaltic.ru Straipsnyje peršama mintis, jog ir vėl labiausiai nusivilti esą turėjo būtent D. Grybauskaitė. Balandžio 9-ąją R. Vėjuonį, K. Kaljulaid ir D. Grybauskaitę Eliziejaus rūmuose priėmęs Emmanuelis Macronas pastarąją esą „išsikvietė ant kilimėlio“.

„D Grybauskaitės kūno kalba liudijo apie tvyrančią įtampą. Kitaip, nei Latvijos ar Estijos vadovams, jai šis vizitas tapo iškvietimu ant kilimėlio, o už uždarų durų reikėjo atsiskaityti prieš Prancūzijos vadovą už viešą paramą Lenkijai, šios konflikte su Europos Komisija“, – niekuo nepagrįstą sąmokslo teoriją kūrė rubaltic.ru.

Panašu, kad vasario 16-ąją įvykęs Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos vizitas į Lietuvą, lietuvių parama lenkams ir šylantys Varšuvos ir Vilniaus santykiai, regis, ne juokais siutina ir net baugina Maskvą. Mat visas likęs straipsnis apie tariamą E. Macrono priekaištus būtent Lietuvos vadovei dėl paramos Lenkijai sukurptas nesiremiant jokiais šaltiniais. Ir nors Lenkijos bei ES konfliktas yra nepaneigiamas faktas, kol kas niekur nebuvo pasirodžiusi šaltiniais paremta informacija apie tai, jog Paryžius ar kuri nors kita įtakingos ES šalies sostinė spaustų lietuvius.

Emmanuelis Macronas ir Dalia Grybauskaitė

Rubaltic.ru autorius priminė savo paskvilį apie Baltijos šalių vizitą Baltuosiuose rūmuose, kur D. Trumpas „lyg vasalę auklėjo Grybauskaitę gyvenimo, viešai reikalavo atsiskaityti už savo bejėgiškumą“. O to vizito metu susirinkusiai žiniasklaidai visa tai esą priminė cirką, kurio metu D. Grybauskaitės neva įžeidinėjo pati save.

„Taip, jūsų šviesybe, mes labai laimingi, kad jūs pasirenkate tokias nestandartines spaudimo formas, tai mums, žinoma, padėjo. Būsime laimingi dėl jūsų tvirtos rankos, mylėkite mus tvirčiau“, – šaipėsi rubaltic.ru autorius.

Pamiršus paminėti, kad būtent E. Macronas parėmė kovą su rusiškomis propagandos ir melagingų naujienų priemonėmis, tokiomis, kaip RT arba pats rubaltic.ru, autorius toliau tikino, kad „Paryžiuje, kaip ir Vašingtone, niekas su Lietuva nesiruošia elgtis, kaip su lygia“.

„D. Grybauskaitės vizitas Prancūzijoje tapo paskutiniu įspėjimu, kuriuo aiškiai leista suprasti, jog Lenkijos nubaudimas susijęs su Prancūzijos lyderio projektu „Dviejų greičių Europa“. Bet koks Lietuvos išstojimas balsavimo metu dėl Lenkijos ateities įkals kryžių D. Grybauskaitės ambicijoms atsikraustyti į aukštus Briuselio kabinetus“, – tradiciniu grasinimu straipsnį baigė rubaltic.ru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1487)