Ką galima padovanoti žmogui, kuris turi viską? Rusijos prezidento Vladimiro Putino atveju vienas prokremliškas portalas sugalvojo originalų būdą, kaip pradžiuginti prezidentą – parengė knygą, kurioje per popkultūros prizmę pasakojama apie V. Putiną.

Penktadienį, spalio 7 dieną, ilgametis Rusijos prezidentas atšventė 64-ąjį gimtadienį.

Knyga, pavadinimu „Lead Role: Putin in Contemporary Culture“ (Vadovo vaidmuo: V. Putinas šiuolaikinėje kultūroje“) – 288 blizgaus popieriaus lapai apie V. Putiną iš žurnalų ir knygų, televizijos ir kino, grafičių, skulptūros, muzikos ir vartojimo prekių. Leidinyje surinkta ir nemažai nuotraukų, vaizduojančių viešųjų ryšių akcijas, skirtas išreikšti palaikymą Rusijos prezidentui – pavyzdžiui, rusai, rankose laikantys raides, iš kurių susideda frazė „Su gimtadieniu, Vladimirai“.

Arba akcija „Plėšykis dėl Putino“, kurioje dalyvavusios jaunos merginos plėšė nuo savęs marškinėlius ir ragino padaryti viską dėl šalies prezidento.

Nuo tada, kai 2014 metais Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, marškinėliai ir dėklai „iPhone“ su V. Putino atvaizdu tapo itin populiaria preke – tokios atributikos galima įsigyti bet kuriame oro uoste ir praktiškai bet kurioje parduotuvėje.

Iniciatyvos kūrėjai sako spalvingos knygos kopiją nusiųs ir pačiam Rusijos vadovui praėjusio gimtadienio proga, skelbia „The Guardian“.

Prokremliško naujienų portalo „Gosindex“ redaktorius Viktoras Levanovas žurnalistams Maskvos centre esančioje fotostudijoje sakė, kad gimtadieninė knyga skirta pažvelgti ir įvertinti, kaip V. Putinas „peržengė asmenybės ribas ir tapo pasauliniu kultūriniu fenomenu“.

Knygos pristatymui menininkas iš Sankt Peterburgo Kirilas Šamanovas svečiams pagamino savo 2000 metų kūrinio „Putin Gioconda“ reprodukcijų. Darbo esmė – pirmąjį V. Putino prezidentinį portretą jis papuošė ūsais ir smailia barzdele. Jo kūrinys – 1919 metų Marcelio Duchampo LHOOQ interpretacija. Tai atvirukas, kuriame vaizduojama Mona Liza taip pat papuošta ūsais ir barzda

.

K. Šamanovo teigimu, jo kūrinys skirtas atkreipti dėmesį į faktą, kad V. Putino politika ir įvaizdis – tikrų tikriausia postmodernizmo manifestacija. Ji labai skiriasi nuo Vakarų valstijų, kurios „braunasi į kitas šalis ir per prievartą bruka savo kultūrą ir valdymą, prasideda persekiojimai, kalinimai, koncentracijos stovyklos ir žudynės“.

„Modernizmas paremtas ideologijomis, kaip reikia gyventi, tai, pavyzdžiui, fašizmas, komunizmas ir dabartinis liberalizmas. Tikrai yra vietų, kur taip gyventi nenorėčiau“, – pareiškė menininkas ir pateikė Sirijos, kur Rusija vykdo karinę kampaniją, skirtą padėti Basharo al Assado režimui, pavyzdį.

„V. Putinas niekam per prievartą nebruka „McDonald‘s“ ir neverčia mūvėti džinsų. Štai kas yra tikrasis daugiakultūriškumas ir postmodernizmas“, – teigia K. Šamanovas.

Knygos pristatyme dalyvavo ir Rusijos prezidento V. Putino gerbėjų socialiniame tinke „Facebook“ paskyros vadovas Michailas Antonovas, kuris taip pat daug prisidėjo sudarant knygą apie V. Putiną. Kai 2014 metais buvo minimas 62-asis Rusijos prezidento gimtadienis, jis surengė tapybos darbų parodą.

Ir ne šiaip tapybos, o paveikslų, vaizduojančių V. Putino pasiekimus kaip 12 Heraklio žygdarbių.

„Kaip mėgstame sakyti, šiuo atveju negali būti šaukštai po pietų. Buvo mūsų prezidento gimtadienis, tad panorome suburti žmones, kuriems V. Putinas įdomus ir svarbus“, – teigia M. Antonovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (534)