Nors dar nėra žinoma, kuri sukilėlių grupuotė Sirijoje numušė Rusijos karinį sraigtasparnį ir pražudė penkis juo skridusius įgulos narius, nuolaužų nuotraukos ir vaizdo įrašai atskleidžia, kad tai, ką Rusija pristato kaip taikią priemonę humanitariniam kroviniui gabenti, iš tiesų buvo kovinis sraigtasparnis su įrengtais raketų paleidimo konteineriais.

Generolo Sergejaus Rudskojaus teigimu, sraigtasparnis skrido atgal į rusų valdomą Hmeimimo oro bazę, esančią Latakijos provincijoje pajūryje, iš misijos, kurios metu į Alepą buvo gabenamas maistas ir medikamentų atsargos, bet buvo pašautas nuo žemės. Jis taip pat pareiškė, kad teritoriją, esančią netoli Sarakebo miesto, kurioje sudužo sraigtasparnis, kontroliuoja „Jabhat al-Nusra“ grupuotė – anksčiau buvusi oficiali „al-Qaeda“ atšaka Sirijoje.

Tačiau kol kas atsakomybės už numuštą lėktuvą neprisiėmė nė viena sukilėlių grupuotė.

Dviejų žuvusiųjų kūnai nuolaužas radusių sirų buvo išniekinti – tampomi ir trypiami, ir tai užfiksuota vaizdo įraše, kurį agentūra „Thiqa“ įkėlė į vaizdo įrašų svetainę „YouTube“. Ši agentūra naujienas apie karą pradėjo skelbti prieš keturis mėnesius.

Internete taip pat pasirodė pasų ir kitų įgulos nariams priklausančių dokumentų nuotraukų. Vienas iš įgulos narių identifikuotas kaip Olegas Šelamovas iš Toržoko. Šį vyrą nepriklausomų tinklaraštininkų, tiriančių karinius konfliktus, grupė, pasivadinusi „Conflict Intelligence Team“ (CIT), susiejo su kariniu daliniu Kline, kuriame buvo eksploatuojami tokio paties tipo kaip numuštasis sraigtasparniai. Olegas Šelamovas buvo numuštojo sraigtasparnio pilotas.

Generolo S. Rudskojaus teigimu, du sraigtasparniu skridę keleiviai buvo pareigūnai iš Rusijos Konfliktuojančių šalių Sirijoje sutaikymo centro – parodomosios taikos kūrimo iniciatyvos, kurios tikslas suteikti Kremliaus karui Assado pusėje humanitarinio spindesio.

Tačiau dabar, nustačius sraigtasparnio modelį, suabejota primygtinu Rusijos gynybos ministerijos tvirtinimu, esą šis sraigtasparnis nedalyvavo kovinėje misijoje, ypač turint omenyje Rusijos karinių oro pajėgų baudimo kampaniją Alepe.

Nuolaužos atskleidžia, kad tai buvo „Mil Mi-8AMTSh“, teigia Josephas Dempsey iš Tarptautinio strateginių studijų instituto. „Mil Mi-8AMTSh“, pramintas „terminatoriumi“, yra kovinė krovininio sraigtasparnio atmaina, pritaikyta gabenti raketas. Keliuose vaizdo įrašuose matyti „B-8V20A“ paleidimo konteineriai.

Nicas Jenzenas-Jonesas iš Ginklavimosi tyrimų tarnybos (ARES), Australijoje įsikūrusios ginklų stebėjimo grupės, pasakė leidiniui „The Daily Beast“:

„Šiuo atveju „Mil Mi-8AMTSh“ turėjo du „B-8V20A“ paleidimo konteinerius, kurių kiekvienas galėjo gabenti 20 80 mm S-8 raketų. Iš turimų nuotraukų nėra aišku, ar raketų konteineriai buvo užtaisyti. Mūsų aptariamas sraigtasparnis taip pat buvo aprūpintas „Prezident-S“ elektroninių kontrapriemonių rinkiniu, įspėjančiu sraigtasparnį apie gresiantį pavojų iš žemės, taip pat jūros ir oro platformų, ir apsaugančiu nuo jo.“

Jei raketų konteineriai tušti, reiškia, kad arba sraigtasparnis pakilo neginkluotas – o tai karo zonoje nepatartina – arba prieš suduždamas išnaudojo visą savo ginkluotę.

Nors ginkluoti sraigtasparniai neretai naudojami nekovinėms misijoms, pavyzdžiui, sužeistųjų evakuacijai, Maskva teigia, kad sraigtasparnis gabeno humanitarinį krovinį. Iš archyvinės filmuotos medžiagos matyti, kad „Terminatoriaus“ viduje per mažai vietos, kad tilptų maisto ir vaistų dėžės, net ir be dviejų keleivių.

Karinis analitikas Christopheris Harmeris iš Vašingtone, JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto, pasakė leidiniui „The Daily Beast“: „Rusijos krovininiai sraigtasparniai dažniau būna pritaikyti koviniams tikslams, negu JAV krovininiai sraigtasparniai. „Mi-8“ buvo sukurtas kaip vidutinį svorį pakeliantis pagalbinis transportas, bet rusai jį plačiai naudoja ir kaip karinį sraigtasparnį. Šis konkretus modelis, ko gero, buvo pasirinktas tam, kad jie galėtų apsimesti, jog tai humanitarinė misija, bet didžioji dalis Rusijos sraigtasparnių operacijų Sirijoje yra kovinės misijos.“

Nepaisant to, ar rusų tvirtinimas, jog sraigtasparnis skrido iš humanitarinės misijos, yra tiesa, vien tai, kad sraigtasparnis gabeno raketų konteinerius, reiškia, kad nuo žemės jis galėjo būti matomas kaip keliantis grėsmę, todėl ir tapo teisėtu taikiniu.

Kaip pažymi N. Jenzenas-Jonesas, tai ne pirmas šio tipo sraigtasparnis, numuštas Sirijoje.

Lapkričio 24 d. Sirijos laisvosios armijos kovotojai sunaikino sraigtasparnį „Mi-8AMTSh“ JAV pagaminta TOW raketa, žuvo vienas rusų jūrų pėstininkas. Sraigtasparnis dalyvavo paieškos ir gelbėjimo operacijoje, kurios metu buvo ieškomas navigatorius iš rusų naikintuvo „Su-24“, kurį anksčiau tą dieną numušė turkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (734)