"Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, referendumas dėl stojimo į Europos Sąjungą yra toks pat lemtingas, kaip referendumas dėl Lietuvos nepriklausomybės. Lietuvos atgimimo reikalas liktų neužbaigtas, jei dabar nepasinaudotume istorine galimybe tapti visateisiais Europos bendrijų nariais", - rašoma ketvirtadienį žiniasklaidai išplatintame Lietuvos mokslų akademijos kreipimesi į visuomenę.

Pasak Lietuvos mokslų akademijos, turtingųjų ES narių finansinė parama padės Lietuvai sparčiai įveikti ekonominį atsilikimą ir pažaboti socialines negandas. Lietuvai įstojus į ES, lietuviai pasijus "lygiaverčiais europiečiais".

Mokslų akademija viliasi, jog rinkėjai per euroreferendumą pritars Lietuvos stojimui į ES, o krašto inteligentija neliks abejinga euroagitacinei kampanijai.

"Tikimės, kad inteligentija ne tik pati balsuos už, bet ir įtaigiai perduos savo įsitikinimus kitiems žmonėms, kad vėl visi, kaip atgimimo laikais, vieningai stotume už šalies šviesesnę ateitį", - rašoma mokslų akademijos kreipimesi.

Lietuvos mokslų akademija jungia iškiliausius Lietuvos akademikus ir mokslininkus. Lietuva kartu su devyniomis kandidatėmis narystės derybas sėkmingai baigė pernai gruodį.

Lietuvos gyventojai savo nuomonę dėl šalies stojimo į ES pareikš privalomajame referendume, kuris vyks šių metų gegužės 10 - 11 dienomis. Už narystę ES jau pasisakė Maltos ir Slovėnijos gyventojai, balandžio 12 dieną dėl šalies ateities apsispręs vengrai.

Sociologiniai tyrimai rodo, kad šalies narystę ES palaiko du trečdaliai gyventojų. Lietuva ketina tapti visateise organizacijos nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną.